English Language For Canara Bank PO: 21st December 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.


Watch Video Solutions Here








Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Q1. It is a little ......(1).......... that two of the most ‘significant developments’ ~ to be politically correct ~ around the very keystone of Indian’s financial architecture have been subject to public derision and ...........(2)..........., which amounts to stating that the Reserve Bank of India is being de-backboned. That two economists of international eminence have found it impossible to serve as its governors under the current dispensation is self-revealing of the narrow …….....(3).......... into which India’s central bank is being forced into, which is far from edifying. That a former bureaucrat should be chosen to guide the bank currently navigating extremely choppy waters need not be so disturbing per se, considering that the bank has been well …….....(4)......... by former bureaucrats; one of whom won the University of Cambridge’s Adam Smith Prize (even as a callow youth) and went on to ..........(5)........ much more.

reassure
disconcerting
pacifying
assist
clarification
Solution:
'Disconcerting' means causing one to feel unsettled.

Q2. It is a little ......(1).......... that two of the most ‘significant developments’ ~ to be politically correct ~ around the very keystone of Indian’s financial architecture have been subject to public derision and ...........(2)..........., which amounts to stating that the Reserve Bank of India is being de-backboned. That two economists of international eminence have found it impossible to serve as its governors under the current dispensation is self-revealing of the narrow …….....(3).......... into which India’s central bank is being forced into, which is far from edifying. That a former bureaucrat should be chosen to guide the bank currently navigating extremely choppy waters need not be so disturbing per se, considering that the bank has been well …….....(4)......... by former bureaucrats; one of whom won the University of Cambridge’s Adam Smith Prize (even as a callow youth) and went on to ..........(5)........ much more.
applauding
supporting
mitigating
lampooning
caricature
Solution:
'Lampooning' means publicly criticize (someone or something) by using ridicule, irony, or sarcasm.

Q3. It is a little ......(1).......... that two of the most ‘significant developments’ ~ to be politically correct ~ around the very keystone of Indian’s financial architecture have been subject to public derision and ...........(2)..........., which amounts to stating that the Reserve Bank of India is being de-backboned. That two economists of international eminence have found it impossible to serve as its governors under the current dispensation is self-revealing of the narrow …….....(3).......... into which India’s central bank is being forced into, which is far from edifying. That a former bureaucrat should be chosen to guide the bank currently navigating extremely choppy waters need not be so disturbing per se, considering that the bank has been well …….....(4)......... by former bureaucrats; one of whom won the University of Cambridge’s Adam Smith Prize (even as a callow youth) and went on to ..........(5)........ much more.
silts
deep
depths
miracle
straits
Solution:
Straits: used in reference to a situation characterized by a specified degree of trouble or difficulty.

Q4. It is a little ......(1).......... that two of the most ‘significant developments’ ~ to be politically correct ~ around the very keystone of Indian’s financial architecture have been subject to public derision and ...........(2)..........., which amounts to stating that the Reserve Bank of India is being de-backboned. That two economists of international eminence have found it impossible to serve as its governors under the current dispensation is self-revealing of the narrow …….....(3).......... into which India’s central bank is being forced into, which is far from edifying. That a former bureaucrat should be chosen to guide the bank currently navigating extremely choppy waters need not be so disturbing per se, considering that the bank has been well …….....(4)......... by former bureaucrats; one of whom won the University of Cambridge’s Adam Smith Prize (even as a callow youth) and went on to ..........(5)........ much more.
served
reserve
blend
immerse
struggle
Solution:
'Served' fits in correctly to make it meaningful and correct.

Q5. It is a little ......(1).......... that two of the most ‘significant developments’ ~ to be politically correct ~ around the very keystone of Indian’s financial architecture have been subject to public derision and ...........(2)..........., which amounts to stating that the Reserve Bank of India is being de-backboned. That two economists of international eminence have found it impossible to serve as its governors under the current dispensation is self-revealing of the narrow …….....(3).......... into which India’s central bank is being forced into, which is far from edifying. That a former bureaucrat should be chosen to guide the bank currently navigating extremely choppy waters need not be so disturbing per se, considering that the bank has been well …….....(4)......... by former bureaucrats; one of whom won the University of Cambridge’s Adam Smith Prize (even as a callow youth) and went on to ..........(5)........ much more.
deceive
reducing
achieve
availing
endures
Solution:
'achieve' is grammatically and contextually correct.

Directions (6-10): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 



Q6. Zip your lip

To hide a secret
To put make up on lips
To stop talking
To make a loud noise
None of the Above
Solution:
Zip your lip: To stop talking

Q7. Miss the boat
Miss a beautiful memory of the past
Miss a boat ride
Miss the chance
Miss the first spot in a queue
None of the Above
Solution:
Miss the boat: Miss the chance

Q8. Fine-tooth comb
To comb one’s hair properly.
Examining something carefully to not miss out any details.
Clever enough to hide something easily
To perform an assigned task responsibly
None of the Above
Solution:
Fine-tooth comb: Examining something carefully to not miss out any details.

Q9. Think on your feet
To think while walking
Not be able to take decisions by oneself
Adjusting quickly to changes and making fast decisions.
To get worried about something
None of the Above
Solution:
Think on your feet: Adjusting quickly to changes and making fast decisions

Q10. Whole bag of tricks
Trying a lot to achieve something but failing every time
Tricking or duping someone
Avoid saying what you mean, usually because it is uncomfortable
Trying all the clever means to achieve something
None of the Above
Solution:
Whole bag of tricks: Trying all the clever means to achieve something

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below .i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 



Q11. We live in a world where the anxiety to achieve economic growth has resulted in over-exploitation and unethical .....................

serving of natural resources.
protection of environment.
conservation of ecosystem.
plundering of natural resources.
None of the Above
Solution:
'plundering of natural resources.' is grammatically and contextually correct here. 'Over-exploitation' here correctly refers to natural resources.

Q12. Unless we begin to use our natural resources rationally, and fairly, the world would face an environmental catastrophe as complete and irreversible .............
as any propaganda.
as any nuclear holocaust.
as they really are.
for the whole of mankind.
None of the Above
Solution:
'as any nuclear holocaust.' is grammatically and contextually correct here. A nuclear holocaust is a theoretical scenario involving widespread destruction and radioactive fallout causing the collapse of civilization, through the use of nuclear weapons and use of 'irresversible' before the blank is corectly used to describe it.

Q13.A man driven by greed and envy loses the power of seeing things .................
and hurt sentiments of others.
as they really are.
for the betterment of human.
implicitly, slowness and smallness.
None of the Above
Solution:
'as they really are' is grammatically and contextually correct here.

Q14. Mahatma Gandhi firmly believed that the ‘Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not for ......................’
every man’s fame
all the needs
every man’s greed.
other ill causes.
None of the Above
Solution:
'every man’s greed' is grammatically and contextually correct here.

Q15. Mere birth as a human being and the amassing of wealth by committing wanton destruction upon the environment does not entitle one to be called .....................
a goalkeeper of the game.
a passionate champion of a life.
profound and visionary environment.
a civilized human being in the real sense of the term.
None of the Above
Solution:
'a civilised human being in the real sense of the term' is grammatically and contextually correct here.

               





   You May also like to Read:
  
     

 
           
Print Friendly and PDF

No comments