English Language Quiz For IBPS Clerk Mains: 25th December 2018


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.






Directions (1-5):In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q1. Parliament today serves less as a locus for …………………….. and discussion and more as one for ………………. and discord.
depression, divulge
debate, din
Both (a) and (b)
applause, callow
amusement, tranquil
Solution:
Debate: an argument about a particular subject, especially one in which many people are involved.
Din: a loud, unpleasant, and prolonged noise.

Q2. Much like fingerprints, a person’s DNA profile is …………………. (except in the case of identical twins) and can, therefore, help in ………………….. the identity of, say, a suspect.
perpetual, make
stagnant, reducing
unique, establishing
different, enforcing
Both (a) and (b)
Solution:
'unique, establishing' make the sentence contextually correct and meaningful.

Q3. The National Green Tribunal (NGT) has imposed a penalty of Rs 5 crore on the West Bengal government for its …………………… towards air pollution. It is ……………………….that the state has completely failed to honour the NGT’s directive that was advanced two years ago.
callousness, disgust
indifferent, disgrace
huddle, shame
indifference, deplorable
Both (a) and (b)
Solution:
Indifference: lack of interest, concern, or sympathy.
Deplorable: deserving strong condemnation; completely unacceptable.

Q4. We Indians tend to …………………… English perhaps because we tend to go through the …………….. of education.
deflating, callous
evolve, belittle
Both (a) and (b)
disparage, rigours
amaze, miser
Solution:
Disparage: regard or represent as being of little worth.
Rigours: the quality of being extremely thorough and careful.

Q5. More than 900 days ago, a slim majority of the British public voted to leave the EU. Many of those voters were …………….. by a bold statement ………………………… on the side of a bus, promising riches for the NHS and with it, a boost to the nation’s health.
annoyed, place
tempted, emblazoned
tempted, inscribe
Both (a) and (b)
maintained, illuminate
Solution:
Tempt: entice or try to entice (someone) to do something that they find attractive but know to be wrong or unwise.
Emblazon: conspicuously inscribe or display a design on.

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. During the hottest months of summer, one of my favorite escapes is a ……………… to the air-conditioned mall to do a little window shopping.
illusion
striking
labyrinth
foray
Both (b) and (c)
Solution:
Foray: a brief but spirited attempt to become involved in a new activity or sphere.

Q7. I really hope the fog does not …………….. my view of the coastline.
develop
enshroud
brittle
beleaguer
Both (a) and (b)
Solution:
Enshroud: envelop completely and hide from view.

Q8. After quickly writing her paper, the young college student wanted to ………………..her essay by proofreading and editing it.
rectification
grapple
deprecate
tweak
Both (b) and (c)
Solution:
Tweak: improve (a mechanism or system) by making fine adjustments to it.

Q9. While trying to ………………… the weeds in his outdoor space, the gardener became sick from the fumes.
slaughtering
extraction
exterminate
Both (a) and (b)
maze
Solution:
Exterminate: destroy completely.

Q10. With the budget deadline just around the corner, Congress does not have time to ………………. petty issues.
Both (b) and (c)
strident
deter
ponder
strive
Solution:
Ponder: think about (something) carefully, especially before making a decision or reaching a conclusion.

Directions (1-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q11.
(i) Since I forgot my lines, I tried to …………………… the role during the audition. 
(ii) Jane did not have enough eggs for the recipe so she decided to ……………………. by adding another ingredient.
Both (b) and (c)
preparation
arise
improvise
unarrange
Solution:
Improvise: produce or make (something) from whatever is available.

Q12. 
(i) I must …………….. my weekly salary in a way that allows me to pay all my bills. 
(ii) The plan is to ………………. a portion of our earnings to our vacation fund so we can take a cruise next year.
allocate
issue
disburse
devotion
Both (b) and (c)
Solution:
Allocate: distribute (resources or duties) for a particular purpose.

Q13. 
(i) Eating pizza right before a workout will definitely work to ……………… your efforts. 
(ii) Mixing certain drugs may cause one to …………….. the other, making it effectively worthless.
dull
stultify
deprive
peril
Both (b) and (c)
Solution:
Stultify: cause to lose enthusiasm and initiative, especially as a result of a tedious or restrictive routine.

Q14.
 (i) The teacher was injured when she tried to ……………… in the fight between the two male students 
(ii) The police will …………………. if the protestors pose a threat to customers going in and out of the store.
dwindle
layer
intervene
languid
Both (a) and (b)
Solution:
Intervene: take part in something so as to prevent or alter a result or course of events.

Q15.
 (i) ………………………… of the windows was needed in the old historic house which would prevent the rooms from being drafty. 
(ii) Usually Sam spent Saturday working on the ………………… of his 1970 Mustang convertible trying to make it the showpiece it once was.
Recapture
Restoration
Aperture
Stratum
Both (a) and (b)
Solution:
Restoration: the process of restoring a building, work of art, etc. to its original condition.

               





   You May also like to Read:
  
     

            
Print Friendly and PDF




No comments