Paragraph and Sentence Completion For IBPS Clerk Mains - 31st December 2018


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here








Directions (1-5): In each of the questions given below a paragraph is given with blank spaces which are numbered. Against each numbered blank space five options are given which may or may not fill the blanks. Choose the option that can fill the blank space appropriately 



Q1. Sometimes a handshake can mean quite a lot. Richard Nixon’s outstretched hand to Zhou Enlai in 1972 marked (1)______________________________. The decidedly bro-ey handshake between Russia’s Vladimir Putin and Saudi Arabia’s Mohammad bin Salman at the G-20 summit last week was also laden with symbolism. That handshake was, no doubt, (2)_____________________________ifthe U.S. gets tough in response to the assassination of the journalist Jamal Khashoggi. Yet it was also indicative of a broader trend that is reshaping global politics. Day by day, it becomes increasingly clear that a central fault line — perhaps the central fault line — (3)____________________________ And as this happens, geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening, as those countries (4)________________________________ For decades, admittedly, the U.S. has worked closely with friendly dictators out of geopolitical necessity. During the Cold War, one could not easily contain the Soviet Union absent the cooperation of strategically placed autocrats in Turkey, Saudi Arabia, South Korea, the Philippines and many other countries. (5)____________________________by a layer of ideological adhesive.

The S-400 missile systems are expected to transform the strategic balance in the subcontinent.
the end of a quarter-century of Chinese-American estrangement
The deal was signed between Prime Minister Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin this afternoon
Under a new law - Countering America's Adversaries through Sanctions Act or CAATSA - the US imposes sanctions on any country that has "significant transactions" with Iran, North Korea or Russia
China was the first foreign buyer to seal a government-to-government deal with Russia in 2014 to procure the lethal missile system
Solution:
Option (b) is the most suitable choice to be selected as the answer. The given paragraph is describing about the meet up between Putin and Saudi Arabia. This handshake between these two is given a hint to the U.S. that the Central Asian countries have started to explore other geopolitical points (countries), In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening as there is a struggle between liberal and illiberal forms of government and so geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. All other given options are either out of context or not getting fit in the blank grammatically. Hence option (b) is the correct answer choice.

Q2. Sometimes a handshake can mean quite a lot. Richard Nixon’s outstretched hand to Zhou Enlai in 1972 marked (1)______________________________. The decidedly bro-ey handshake between Russia’s Vladimir Putin and Saudi Arabia’s Mohammad bin Salman at the G-20 summit last week was also laden with symbolism. That handshake was, no doubt, (2)_____________________________ifthe U.S. gets tough in response to the assassination of the journalist Jamal Khashoggi. Yet it was also indicative of a broader trend that is reshaping global politics. Day by day, it becomes increasingly clear that a central fault line — perhaps the central fault line — (3)____________________________ And as this happens, geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening, as those countries (4)________________________________ For decades, admittedly, the U.S. has worked closely with friendly dictators out of geopolitical necessity. During the Cold War, one could not easily contain the Soviet Union absent the cooperation of strategically placed autocrats in Turkey, Saudi Arabia, South Korea, the Philippines and many other countries. (5)____________________________by a layer of ideological adhesive.
Putin and Erdogan will also officially launch the first unit of Turkey's Akkuyu nuclear power station
It said the two leaders were expected to officially launch the first unit of Turkey's Akkuyu nuclear power station
a pointed reminder to Washington that the Saudis are willing to explore other geopolitical options
has given crucial military and diplomatic backing to Syrian President Bashar al-Assad's government throughout the war
Turkey supports rebels who want to oust Assad.
Solution:
Option (c) is the most suitable choice to be selected as the answer. The given paragraph is describing about the meet up between Putin and Saudi Arabia. This handshake between these two is given a hint to the U.S. that the Central Asian countries have started to explore other geopolitical points (countries), In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening as there is a struggle between liberal and illiberal forms of government and so geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. All other given options are talking about the ongoing issues between Putin and Turkey so there is no certainty that any of the options given will fit in the given blank. Hence option (c) is the correct answer choice.

Q3. Sometimes a handshake can mean quite a lot. Richard Nixon’s outstretched hand to Zhou Enlai in 1972 marked (1)______________________________. The decidedly bro-ey handshake between Russia’s Vladimir Putin and Saudi Arabia’s Mohammad bin Salman at the G-20 summit last week was also laden with symbolism. That handshake was, no doubt, (2)_____________________________ifthe U.S. gets tough in response to the assassination of the journalist Jamal Khashoggi. Yet it was also indicative of a broader trend that is reshaping global politics. Day by day, it becomes increasingly clear that a central fault line — perhaps the central fault line — (3)____________________________ And as this happens, geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening, as those countries (4)________________________________ For decades, admittedly, the U.S. has worked closely with friendly dictators out of geopolitical necessity. During the Cold War, one could not easily contain the Soviet Union absent the cooperation of strategically placed autocrats in Turkey, Saudi Arabia, South Korea, the Philippines and many other countries. (5)____________________________by a layer of ideological adhesive.
These are the implementation of large-scale joint commercial projects
Russia is important in the search for solutions to world crises
Trump has maneuvered so skillfully that Europe cannot use the Russian factor against the U.S.
in world affairs is the struggle between liberal and illiberal forms of government.
many analysts agree that Poroshenko is stepping up the military operation in the east
Solution:
Option (d) is the most suitable choice to be selected as the answer. The given paragraph is describing about the meet up between Putin and Saudi Arabia. This handshake between these two is given a hint to the U.S. that the Central Asian countries have started to explore other geopolitical points (countries), In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening as there is a struggle between liberal and illiberal forms of government and so geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. Option (a) is talking about some implementations which is nowhere mentioned in the passage, option (e) is taking about some person named Poroshenko which is also not mentioned anywhere in the given paragraph. Hence option (d) is the correct answer choice.

Q4. Sometimes a handshake can mean quite a lot. Richard Nixon’s outstretched hand to Zhou Enlai in 1972 marked (1)______________________________. The decidedly bro-ey handshake between Russia’s Vladimir Putin and Saudi Arabia’s Mohammad bin Salman at the G-20 summit last week was also laden with symbolism. That handshake was, no doubt, (2)_____________________________ifthe U.S. gets tough in response to the assassination of the journalist Jamal Khashoggi. Yet it was also indicative of a broader trend that is reshaping global politics. Day by day, it becomes increasingly clear that a central fault line — perhaps the central fault line — (3)____________________________ And as this happens, geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening, as those countries (4)________________________________ For decades, admittedly, the U.S. has worked closely with friendly dictators out of geopolitical necessity. During the Cold War, one could not easily contain the Soviet Union absent the cooperation of strategically placed autocrats in Turkey, Saudi Arabia, South Korea, the Philippines and many other countries. (5)____________________________by a layer of ideological adhesive.
find that they have less in common ideologically with America than with its revisionist rivals.
including the previous one in late September at the summit of the Commonwealth of Independent States in Dushanbe, Tajikistan.
Russia’s accrued investments in Uzbekistan’s economy have reached $8.7bln
bilateral documents and also attend the Russian-Uzbek forum on interregional cooperation.
He also arrived in the Central Asian country in September that year to pay tribute
Solution:
Option (a) is the most suitable choice to be selected as the answer. The given paragraph is describing about the meet up between Putin and Saudi Arabia. This handshake between these two is given a hint to the U.S. that the Central Asian countries have started to explore other geopolitical points (countries), In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening as there is a struggle between liberal and illiberal forms of government and so geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. All other given options are either out of context as all are talking about the relation between Putin and Uzbekistan. Hence option (a) is the correct answer choice.

Q5. Sometimes a handshake can mean quite a lot. Richard Nixon’s outstretched hand to Zhou Enlai in 1972 marked (1)______________________________. The decidedly bro-ey handshake between Russia’s Vladimir Putin and Saudi Arabia’s Mohammad bin Salman at the G-20 summit last week was also laden with symbolism. That handshake was, no doubt, (2)_____________________________ifthe U.S. gets tough in response to the assassination of the journalist Jamal Khashoggi. Yet it was also indicative of a broader trend that is reshaping global politics. Day by day, it becomes increasingly clear that a central fault line — perhaps the central fault line — (3)____________________________ And as this happens, geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening, as those countries (4)________________________________ For decades, admittedly, the U.S. has worked closely with friendly dictators out of geopolitical necessity. During the Cold War, one could not easily contain the Soviet Union absent the cooperation of strategically placed autocrats in Turkey, Saudi Arabia, South Korea, the Philippines and many other countries. (5)____________________________by a layer of ideological adhesive.
which comes as both countries celebrate the 50th anniversary of the establishment of diplomatic relations
yet the geopolitical glue in these relationships was always strengthened
will also co-officiate the groundbreaking ceremony of the Russian Cultural Centre with Mr Putin
a statement from the Ministry of Foreign Affairs said.
attended a ground-breaking ceremony for the Russian Cultural Centre
Solution:
Option (b) is the most suitable choice to be selected as the answer. The given paragraph is describing about the meet up between Putin and Saudi Arabia. This handshake between these two is given a hint to the U.S. that the Central Asian countries have started to explore other geopolitical points (countries), In particular, the bonds between the U.S. and many of its authoritarian allies are weakening as there is a struggle between liberal and illiberal forms of government and so geopolitical alignments are shifting in subtle but momentous ways. All other given options are either out of context or not getting fit in the blank grammatically. Hence option (b) is the correct answer choice.

Directions (6-10): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence or part of sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate/coherent way. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q6. In addition to its orbit, the one other thing that has contributed to our salubrious climate is our atmosphere. We have just the right concentration of carbon dioxide in the air to ensure that enough radiated heat remains trapped near the surface to support life. If this balance is tampered with, the atmosphere could either bleed too much heat out to space, thereby freezing the oceans, or trap so much heat near the surface that the oceans boil over. The acceptable upper limit of carbon dioxide in the Earth’s atmosphere is 350 parts per million. Up to that level, ................................................................. If the percentage of carbon dioxide in the atmosphere rises beyond those levels, the atmosphere will trap more and more heat, raising the surface temperature uncomfortably, till the polar ice caps melt and the ocean levels rise significantly.

species are getting extinct 10 times faster than scientists consider acceptable.
the Earth’s atmosphere will ensure that the temperature at the surface of the Earth is able to support life as we know it.
whose actions have changed the course of its destiny.
missions before the next round of talks in 2020.
None of these
Solution:
"the Earth’s atmosphere will ensure that the temperature at the surface of the Earth is able to support life as we know it." is correct as it maintains the continuity of the sentence and is contextually correct and meaningful. Hence option (b) is the correct answer choice.

Q7. If we want to ensure that we don’t squander the remaining 38,000 years of planetary serendipity we’ve been given, we’d do well to take steps to lift the planet out of the Anthropocene and back into the Holocene. It would take extraordinary international commitment in favour of sustainable development to achieve this. Nations around the world need to .................
driven the concentration of carbon dioxide in the atmosphere to over 400 parts per million.
understand climate change and the last generation to be able to do something about it.
put the many life-giving systems on Earth under immense stress.
aggressively reduce carbon emissions and quickly commit to using alternative energy sources.
None of these
Solution:
"aggressively reduce carbon emissions and quickly commit to using alternative energy sources. " correctly fits in the blank as the paragraph deal with the safety of planet and what should be done in favour of the planet. Hence option (d) is the correct answer choice.

Q8. Thanks to unabated industrialisation and the rampant use of fossil fuels, humanity has driven the concentration of carbon dioxide in the atmosphere to over 400 parts per million. In addition, our use of synthetic fertilizers has artificially ....................................... This coupled with deforestation has had such a serious impact that the natural biodiversity of the planet has shrunk and species are getting extinct 10 times faster than scientists consider acceptable.
tabulate their year-long data and sit down to prepare reports.
result in an additional 10cm of global sea level rise, affecting an additional 10 million people in 2100.
doubled the volumes of nitrogen and phosphorus in the soil at the surface of the Earth, resulting in toxic run-offs.
leading to unprecedented flooding, as we have seen this year in Kerala and Meghalaya.
None of these
Solution:
"doubled the volumes of nitrogen and phosphorus in the soil at the surface of the Earth, resulting in toxic run-offs. " correctly and meaningfully completes the sentence. Hence option (c) is the correct answer choice.

Q9. ......................................... Personal freedom is very often associated with secularism, which, as received from the Western canon, is the separation of church from state. Sometimes secularism is also seen as a negation of religion completely. Indeed, many religious leaders taught that secular people do not believe in gods. But in my view, even if you are a temple-going Hindu or a devout Muslim, you can still be secular.
What can we do to change this? We need not look to foreign shores or to long-forgotten pasts.
One particular freedom that has come under fire is the freedom of practising one’s own religion.
Unfortunately, those of us who value religious freedom have been disillusioned by multiple governments once too often.
In contrast, an exhibition of true “secularism” would be open-ended, either agnostic or, at the other extreme, in a country like India where faith is so central, multi-religious.
None of these
Solution:
"One particular freedom that has come under fire is the freedom of practising one’s own religion." is the correct opening statement and is correctly the introductory statement for the paragraph. Hence option (b) is the correct answer choice.

Q10. Events over the past few years have prompted many to revisit the idea of individual freedom. Indeed, not just in India, but elsewhere too, the idea of individual freedom is under intense scrutiny. ............................................. By corollary, are fascist policies and rhetoric on the rise? Persons with a liberal bent of mind, who prize individual freedoms like free speech, gender and racial equality, are especially troubled, for our country appears to be at a juncture where fundamental notions of modern India are under existential threat.
In 21 Lessons for the 21st Century, Yuval Noah Harari captures the essence of these values beautifully.
Professor Stanley has the U.S. in mind, but surely there is some resonance closer home.
Are governments across the world increasingly posing a threat to liberty?
Sloganeering and flag raising have become tests for nationalism.
None of these
Solution:
"Are governments across the world increasingly posing a threat to liberty?" maintains the continuity of the paragraph. All other given options are either out of context or not getting fit in the blank grammatically. Hence option (c) is the correct answer choice.

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q11. Demands by the Opposition in Bangladesh for the resignation of the Chief Election Commissioner just four days ahead of the December 30 parliamentary election reflect the bitter divisions .....................

that have undermined the credibility of government agencies.
that activists have been arrested since the election schedule was announced.
government postponed the election, which was finally held in December 2008.
it faces criticism for its authoritarian turn.
None of these
Solution:
"that have undermined the credibility of government agencies." is grammatically and contextually correct.

Q12. The Bangladesh Nationalist Party, the main constituent of the Opposition Jatiya Oikya Front, claims that 9,200 of its activists ......................
has been arrested since the election schedule was announced.
have been arrested since the election schedule was announced.
having been arrested since the election schedule was announced.
have arrested since the election schedule was announced.
None of these
Solution:
"have been arrested since the election schedule was announced." is grammatically and contextually correct.

Q13. On October 29 that year, the Election Commission of India (ECI) said that if a situation arose where the number of NOTA votes exceeded the number of votes polled by any of the candidates, the candidate with the highest number of votes ...................
would have be declared winner
will be declare winner
would be declared winner
to be declared winner
None of these
Solution:
"would be declared winner." is grammatically and contextually correct.

Q14. The BJP’s poor performance in the recent Assembly elections underscores the extent of India’s agrarian distress and ..................
the political cost of failing to address it.
the political cost of fail to address it
the political cost of failing to addressing it
the political cost of failing to addressed it
None of these
Solution:
"the political cost of failing to address it." is grammatically and contextually correct.

Q15. Earlier this year, a sobering NITI Aayog report laid bare the seriousness of India’s water crisis: 600 million people face acute water shortage and 200,000 die each year ..............
because they have access to clean water and sanitation.
because they have no access to clean water.
because they prefer to remain within the state.
as a result of high inflation.
None of these
Solution:
"because they have no access to clean water." is grammatically and contextually correct.

               



Print Friendly and PDF

No comments