English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 13th December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Direction (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. Reserve Bank of India (RBI) Governor (A)/ Urjit Patel has resigned citing personal (B)/ reasons, although the real reason (C)/ in his exit is no secret. (D)/ No error. (E)

B
A
C
D
E
Solution:
‘For’ should be used instead of ‘in’ in the above part of the sentence.

Q2. The resignation come four days (A)/ ahead of a key RBI board meeting during (B)/ which the government and the central bank (C)/ were expected to discuss their differences. (D)/ No error (E)
A
C
B
D
E
Solution:
‘Comes’ should be used instead of ‘come’ in the above part of the sentence.

Q3. Patel’s resignation is bound (A)/ to raising questions about (B)/ the Center’s ability to work (C)/ with independent-minded economists (D)/ No error (E)
D
A
B
C
E
Solution:
‘Raise’ should be used instead of ‘raising’ in the above part of the sentence.

Q4. It is true that Mr. Patel’s reclusive and non-communicative (A)/ style may not have endeared him to some bankers, (B)/ but his eminence as an economist and his understanding(C) of macro-economic issues are undisputed. (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
No correction

Q5. The immediate priority (A)/ now is for the (B) Centre to filling the (C)/ breach without wasting time. (D)/ No error (E).
A
C
D
B
E
Solution:
‘Fill’ should be used instead of ‘filling’ in the above part of the sentence.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q6. December 10 was World Human Rights Day, which is a -------6------- also that we can only beat TB using an approach anchored in human rights. Such an -------7------- focuses on creating health systems that foster trust, partnership and dignity. This approach regards people with TB not as subjects to be controlled but as people to be ------8------ with. It assumes that people with TB have dignity, intelligence and empathy that motivate them to act in the best interests of themselves and their communities when -------9------ to do so. We cannot beat TB through a response rooted in control and ------10------. Therefore, we suggest three interventions to which the funding for surveillance technology should be redirected.

Foresight
Indicating
Reminder
Precaution
Saying
Solution:
All options except option (c) are grammatically and contextually unfit.

Q7. December 10 was World Human Rights Day, which is a -------6------- also that we can only beat TB using an approach anchored in human rights. Such an -------7------- focuses on creating health systems that foster trust, partnership and dignity. This approach regards people with TB not as subjects to be controlled but as people to be ------8------ with. It assumes that people with TB have dignity, intelligence and empathy that motivate them to act in the best interests of themselves and their communities when -------9------ to do so. We cannot beat TB through a response rooted in control and ------10------. Therefore, we suggest three interventions to which the funding for surveillance technology should be redirected.
Approach
Foretelling
Decision
Motive
Invitation
Solution:
All options except option (a) are grammatically and contextually unfit. ‘Approach’ means the method used or steps taken in setting about a task, problem, etc.

Q8. December 10 was World Human Rights Day, which is a -------6------- also that we can only beat TB using an approach anchored in human rights. Such an -------7------- focuses on creating health systems that foster trust, partnership and dignity. This approach regards people with TB not as subjects to be controlled but as people to be ------8------ with. It assumes that people with TB have dignity, intelligence and empathy that motivate them to act in the best interests of themselves and their communities when -------9------ to do so. We cannot beat TB through a response rooted in control and ------10------. Therefore, we suggest three interventions to which the funding for surveillance technology should be redirected.
Link
Participate
Rejected
Partnered
Hindered
Solution:
All options except option (d) are grammatically and contextually unfit. ‘Partnered’ means to add to something in combination with.

Q9. December 10 was World Human Rights Day, which is a -------6------- also that we can only beat TB using an approach anchored in human rights. Such an -------7------- focuses on creating health systems that foster trust, partnership and dignity. This approach regards people with TB not as subjects to be controlled but as people to be ------8------ with. It assumes that people with TB have dignity, intelligence and empathy that motivate them to act in the best interests of themselves and their communities when -------9------ to do so. We cannot beat TB through a response rooted in control and ------10------. Therefore, we suggest three interventions to which the funding for surveillance technology should be redirected.
Power
Discouraged
Encourage
Motivate
Empowered
Solution:
All options except option (e) are grammatically and contextually unfit. ‘Empowered’ means to enable or permit.

Q10. December 10 was World Human Rights Day, which is a -------6------- also that we can only beat TB using an approach anchored in human rights. Such an -------7------- focuses on creating health systems that foster trust, partnership and dignity. This approach regards people with TB not as subjects to be controlled but as people to be ------8------ with. It assumes that people with TB have dignity, intelligence and empathy that motivate them to act in the best interests of themselves and their communities when -------9------ to do so. We cannot beat TB through a response rooted in control and ------10------. Therefore, we suggest three interventions to which the funding for surveillance technology should be redirected.
Expert
Coercion
Sympathy
Empathize
Deliberate
Solution:
All options except option (b) are grammatically and contextually unfit. ‘Coercion’ means the force or the power to use force in gaining compliance, as by a government or police force.

Directions (11-15): In each of the questions given below, a sentence is given which is divided into FOUR parts such that the parts are jumbled and they do not make a meaningful sentence. Rearrange the following parts to form a grammatically correct and meaningful sentence and choose the correct rearrangement from the options given below each question. 

Q11. river, researchers have now pointed out (A) / by studying nine different pharmaceutical active compounds in Yamuna (B) / life and to humans who use this water for drinking purposes (C) / that it can “possibly cause chronic toxicity” to aquatic (D) /


ABCD
BCDA
DCBA
BACD
BADC
Solution:
The correct rearrangement is BADC. By studying nine different pharmaceutical active compounds in Yamuna river, researchers have now pointed out that it can “possibly cause chronic toxicity” to aquatic life and to humans who use this water for drinking purposes

Q12. quantity of the drug we take, most (A)/ of it is excreted and end up in aquatic (B)/ as our body does not use the entire (C)/ systems via domestic sewage (D) /
BACD
CBAD
CABD
DBCA
ABCD
Solution:
The correct rearrangement is CABD. As our body does not use the entire quantity of the drug we take, most of it is excreted and end up in aquatic systems via domestic sewage.

Q13. it back into an electric grid on demand (A)/ solar and wind power, and deliver (B)/ that could store renewable energy, such as (C)/ MIT scientists have designed a system (D)/
DCBA
ABDC
BACD
ABCD
ACDB
Solution:
The correct rearrangement is DCBA. MIT scientists have designed a system that could store renewable energy, such as solar and wind power, and deliver it back into an electric grid on demand.

Q14. you do this process of focusing the light to (A)/ the reason that technology is interesting is, once (B)/ more cheaply than you can store electricity (C)/ get heat, you can store heat much (D) /
ABCD
BCDA
CBAD
BADC
DCBA
Solution:
The correct rearrangement is BADC. The reason that technology is interesting is, once you do this process of focusing the light to get heat, you can store heat much more cheaply than you can store electricity.

Q15. Scientists have developed (A)/ from living mouse cells that could be used instead (B) / of dogs to sniff out narcotics and explosives (C) / an artificial “robot nose” device made (D)/
ADCB
ADBC
ABCD
BACD
BCAD
Solution:
The correct rearrangement is ADBC. Scientists have developed an artificial “robot nose” device made from living mouse cells that could be used instead of dogs to sniff out narcotics and explosives.

               




 You May also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments