English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 7th December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

There were once two brothers who lived on the edge of a forest. The elder brother was very mean to his younger brother and ate up all the food and took all his good clothes. One day, the elder brother went into the forest to find some firewood to sell in the market. As he went around chopping the branches of a tree after tree, he came upon a magical tree. The tree said to him, ‘Oh kind sir, please do not cut my branches. If you spare me, I will give you my golden apples’. The elder brother agreed but was disappointed with the number apples the tree gave him. Greed overcame him, and he threatened to cut the entire trunk if the tree didn’t give him more apples. The magical tree instead showered upon the elder brother hundreds upon hundreds of tiny needles. The elder brother lay on the ground ....(A).... in pain as the sun began to lower down the horizon. 

The younger brother grew worried and went in search of his elder brother. He found him with hundreds of needles on his skin. He rushed to his brother and removed each needle with painstakingly love. After he finished, the elder brother apologised for treating him badly and promised to be better. The tree saw the change in the elder brother’s heart and gave them all the golden apples they could ever need. 

Q1. Which of the following can be inferred as the moral of the story?
Brotherly love is the greatest amongst all relationships.
It is important to be clever and act selfishly at certain times.
Greedy persons always suffer in their lives.
It is important to be kind and gracious as it will always be rewarded.
None of the Above
Solution:
The moral of the story can be inferred as follows: "It is important to be kind and gracious as it will always be rewarded". The brother’s were rewarded with Golden Apples in the end when the tree saw the change in elder brother because of the kindness and generosity of his brother.

Q2. What did the tree offer to the elder brother if he spared its branches?
Golden Needles
Golden Apples
Its Trunk
Golden mangoes
All of the Above
Solution:
From the 4th and 5th lines of the passage, it is clear that the tree offered Golden apples to the elder brother.

Q3. Which of the following words can be filled in the blank given in (A) making it contextually correct and meaningful?
laughing
grasping
sleeping
crying
rushing
Solution:
'crying' is the correct word in context of 'pain'.

Q4. Which of the following can be the most appropriate title for the passage above?
The Needle Tree
Brotherly Love
Greedy Brother
Golden Fruits
None of the Above
Solution:
The most appropriate title for the passage is "The Needle Tree".

Q5. In the passage above, a line is given in bold. There may or may not be an error in one part of the sentence. The part which has an error in it will be your answer. If there is no error, choose option (e) as your answer.
He rushed to his
brother and removed
each needle with
painstakingly love.
No error
Solution:
'Painstaking' should be used and not 'painstakingly'.

Directions (6-10): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of the above” as your answer. 

Q6. 
(B-D)
Both (A-E) and (C-D)
(A-F)
(C-E)
None of the Above
Solution:
Both (A-E) and (C-D)


Q7.
 
(B-D)
(C-E)
Both (B-D) and (A-E)
(A-E), (B-D) and (C-F)
None of the Above
Solution:
(A-E), (B-D) and (C-F)

Q8. 
(A-F)
(C-D)
(B-F)
(B-E) and (A-F)
None of the Above
Solution:
(B-F)

Q9. 
(A-E)
(C-F)
(B-E)
(B-E) and (A-F)
None of the Above
Solution:
(A-E)

Q10.
 
(A-E)
Both (C-F) and (A-D)
(B-E)
Both (B-E) and (C-D)
None of the Above
Solution:
Both (C-F) and (A-D)

Directions (11-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q11. Taking a few deep breaths following a heated argument may ……….. your temper.
discourage
falling
different
curb
None of the Above
Solution:
Curb: a check or restraint on something.

Q12. Her face contorted with ……….., and her eyes blackened.
peaceful
destruct
rage
cuddle
None of the Above
Solution:
Rage: violent uncontrollable anger.

Q13. Perhaps the ………………..was the person who beat me to the publisher in Vermont, the sponsor of that idiotic contest!
culprit
manufacture
leads
winning
None of the Above
Solution:
Culprit: a person who is responsible for a crime or other misdeed.

Q14. Flowers without their stalks are sewn together and make up ……………. Designs.
simply
complicate
intricate
lively
None of the Above
Solution:
Intricate: very complicated or detailed.

Q15. It's not a ………………….. apartment by any means but it's livable in.
broke
niggardly
luxurious
bolster
None of the Above
Solution:
Luxurious: extremely comfortable or elegant, especially when involving great expense.

               





  You May also like to Read:

No comments