English Quiz For IBPS SO Prelims: 17th December 2018


English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is a g and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.






Directions (1-5): In each of the questions given below, a sentence is given with a phrase/ part of the sentence put in BOLD. Five options follow each sentence, suggesting an improvement for the BOLD part to make a meaningful and correct sentence. Choose the best improvement from these and if the sentence is correct as it is, mark “No Improvement Required” as your answer. 

Q1. The purpose of a lottery commercial or radio advertisement is to tantalize people to believing they can become wealthy with the purchase of a lottery ticket.
peoples into believing
people into believing
people of believe
people into believe
No Improvement Required
Solution:
The correct statement here will be- The purpose of a lottery commercial or radio advertisement is to tantalize people into believing they can become wealthy with the purchase of a lottery ticket.

Q2. Even though you are feeling poor, you should know the indiscriminate use of antibiotics could harm you in the long run.
you were feel poor
you were feeling poor
you is feeling poorly
you are feeling poorly
No Improvement Required
Solution:
The correct statement here will be- Even though you are feeling poorly, you should know the indiscriminate use of antibiotics could harm you in the long run. Here ‘poorly’ means to feel weak health wise.

Q3. While hiking in the hills, we spotted a hawk leave its aerie on the cliff.
aerie of the cliff
aerie into the cliff
aerie under the cliff
aerie on to cliff
No Improvement Required
Solution:
There is no error in this statement- While hiking in the hills, we spotted a hawk leave its aerie on the cliff.

Q4. Sara, while remaining outward amiable toward all concerned, was inwardly furious.
will remaining outwardly amiable
will remain outward amiably
while remaining outwardly amiable
while remaining outwardly amiably
No Improvement Required
Solution:
The correct statement here will be- Sara, while remaining outwardly amiable toward all concerned, was inwardly furious.

Q5. The supervisory authority may forbidden the publication of an offer document that is incomplete or requires additional information.
might forbidden the publication of an
may forbid the publication of an
might forbid the publication of in
may forbid the publication of a
No Improvement Required
Solution:
The correct statement here will be- The supervisory authority may forbid the publication of an offer document that is incomplete or requires additional information. With ‘may’ we always use ‘forbid’ and not ‘forbidden’.

Directions (6-10): In each of the following questions two sentences are given, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a word each. Fill up the sentences with the same word that make the sentences grammatically and contextually correct. 

Q6. (i) By the time England entered the African slave trade, the European ------------- of non-European peoples was already well established.
(ii) There was a strong smell of pine, and subtle wood fragrances filled the air, reminding him of his old life of freedom before the days of his --------------.
chains
tyranny
bondage
liberation
triumph
Solution:
bondage‘ correctly fits in both the sentences. ‘bondage’ means being in captivity by someone or of something.

Q7. (i) Generally, economic growth is -------------- at best, and at worst it goes into contraction.
(ii) We know that when eyes are shut, oxygen can reach the cornea from the iris solely by way of the ------------- aqueous humor.
alert
stagnant
motion
stale
moribund
Solution:
stagnant’ correctly fits in both the sentences. ‘stagnant’ means to remain at same pace.

Q8. (i) Young bluegills eat mainly zooplankton, but as they grow older, they become opportunistic and --------------- almost anything that fits into their mout hs.
(ii) In terms of commercial success, people will -------------- this bright, clean blues sound.
abstain
dislike
devour
demolish
dispatch
Solution:
devour’ correctly fits in both the sentences. ‘devour’ means to eat (food or prey) hungrily or quickly.

Q9. (i) They also visit China regularly in order to ------------ its splendors and rich heritage.
(ii) It was advantageous to animals digest and ------------- soybean's nutrition composition.
ignore
flourish
enchanted
admire
imbibe
Solution:
imbibe’ correctly fits in both the sentences. ‘imbibe’ means to absorb or assimilate (ideas or knowledge).

Q10. (i) The lives of thousands of birds are in ----------- as a result of the oil spillage.
(ii) When people do not know how to bring up or what to teach their children their cultural heritage is indeed in ---------------.
amazement
goodwill
jeopardy
destruction
failure
Solution:
jeopardy’ correctly fits in both the sentences. ‘jeopardy’ means danger of loss, harm, or failure.

Direction (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. 

Q11. The recent assembly election results data has shown (A) /that though BJP governments in three heartland states—Chhattisgarh, (B)/Rajasthan and Madhya Pradesh have provide substantial assets and facilities (C)/such as houses, roads, toilets, LPG, broadband connectivity, the party’s (D)/seat share in rural and especially agricultural areas, declined considerably. (E)/
A
D
C
B
E
Solution:
All except option ‘c’ are correct. Instead of ‘provide’ it should be ‘provided’.

Q12. The stresses in agriculture sector is an outcome of several (A)/ factors— low productivity, two successive years of drought, inadequate (B)/ irrigation, collapsing farm prices, unavailability of modern (C)/ technology, fragmented supply chains, lack of (D)/ food processing clusters, delayed FCI reforms, etc. (E)/
B
A
D
E
C
Solution:
All except option ‘b’ are correct. Instead of ‘stresses’ it should be ‘stress’.

Q13. After BJP’s formidable show (A)/ in north India in the 2014 Lok Sabha polls – which (B)/ saw the region being gripped (C)/ by the Narendra Modi wave – Congress’s return (D)/ to power here was seen as an uphill task. (E)/
A
B
C
E
D
Solution:
All except option ‘a’ are correct. Instead of ‘show’ it should be ‘showing’.

Q14. Niti Aayog has published the National Strategy (A) / for Artificial Intelligence which is not only (B)/ a detailed outline of current AI situation (C)/ of the country but is also a roadmap for the future (D)/ indigenous development of the technology. (E)/
E
A
B
C
D
Solution:
All except option ‘e’ are correct. Instead of ‘of’ it should be ‘in’.

Q15. It is imperative for India (A)/to understand the advantages of using (B)/ Data Science to complement policy efforts and (C)/ exploit its potential according, much as it (D)/ has started doing with AI and IOT. (E)/
B
C
E
D
A
Solution:
All except option ‘d’ are correct. Instead of ‘according’ it should be ‘accordingly’.

               


   You May also like to Read:
      
                                    
                        
       
                                     Print Friendly and PDF



No comments