English Quiz For IBPS SO Prelims: 19th December 2018


English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is around the corner and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.





Direction (1-5): Read the following passage and answer the questions as directed. 


Scientists have developed an artificial intelligence (AI) tool that can successfully (A) whether a patient is at risk of developing a serious, and possibly life-threatening infection after surgery. (B) Staphylococcus epidermidis is a surgical(1) colonizer of healthy human skin, but it is also a notorious source(2) of serious infections with indwelling devices and ubiquitous(3) procedures such as hip replacements(4). (C)It has not been know whether all members of the Staphylococcus epidermidis population colonizing the skin asymptomatically are capable of causing such infections, or if some of them have a heightened tendency to do so when they enter either the bloodstream or a deep tissue. Scientists from the Aalto University and the University of Helsinki in Finland combined large-scale population genomics and in vitro measurements of immunologically relevant features of these bacteria. (D) --------------------- to successfully predict the risk of developing a serious, and possibly life-threatening infection from the genomic features of a bacterial isolate. (E) The research, published in the journal Nature Communications, opens the door for future technology where high-risk genotypes are identified proactively when a person is to underwent a surgical procedure, which has high potential to reduce the burden of infections caused by S epidermidis.

Q1. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 
(i) I had not heard anyone ------------ even the possibility of these two events before they came upon us, in what seemed the blink of an eye.
(ii) Weathermen can ----------- when a hurricane will hit,but have no way to foretell an earthquake.
fail
ignorant
predict
coerce
repress
Solution:
Option ‘c’ is correct here. ‘predict’ means to declare or tell in advance

Q2. The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
1-2
1-3
2-4
3-4
1-4
Solution:
‘surgical’ should be replaced with ‘ubiquitous’ in the above sentence. Staphylococcus epidermidis is a ubiquitous colonizer of healthy human skin, but it is also a notorious source of serious infections with indwelling devices and surgical procedures such as hip replacements.

Q3. In the passage given, a sentence (C) is given in italics. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there is no error then choose option (e) as your answer.
It has not been know whether all members
of the Staphylococcus epidermidis population colonizing the skin asymptomatically
are capable of causing such infections, or if some of them have a heightened
tendency to do so when they enter either the bloodstream or a deep tissue
No error
Solution:
Option ‘a’ is correct here. We always use ‘known’ with ‘has been’.

Q4. Which of the following phrases should fill the blank in (D) to make it contextually correct and meaningful?
They was then able to misuse machine learning
They were then able to use machine learning
Which are a cause of severe disruptions
All members go through extensive care
None of these
Solution:
Option ‘b’ is contextually and grammatically correct here. They were able to use machine learning to successfully predict the risk of developing a serious, and possibly life-threatening infection from the genomic features of a bacterial isolate.

Q5. A word is given in bold in (E). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful.
loose
carried
undergo
none of these
gone
Solution:
All options except option ‘c’ is grammatically and contextually unfit.

Directions (6-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. Once a month for the last decade, Pepe Casanas, a 78-year-old Cuban farmer, has ---------- down a scorpion to sting himself with, vowing that the venom wards off his rheumatism pains.

scrolled
hunted
wanted
aroused
logged
Solution:
All options except option ‘b’ is grammatically and contextually unfit. ‘hunted’ means being pursued or searched for.

Q7. Five years ago, there wasn’t even a sliver of hope that any -------------- Congress leader would be brought to justice for the anti-Sikh pogrom of 1984.
crime
understood
writhe
influential
flounder
Solution:
Only option ‘d’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘influential’ means having great influence on someone or something.

Q8. In a crucial development that ------------ the flaws in health policy-making in the country, the Delhi High Court quashed a government ban on the retail sale and private manufacture of oxytocin.
exposes
lashed
revealing
uncovering
none of the above
Solution:
Only option ‘a’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘exposes’ means to show or eveal something hidden.

Q9. Social audits show how people’s ------------------- in the planning, execution and monitoring of public programs leads to better outcomes.
acquire
participation
wrath
intimidate
none of the above
Solution:
Only option ‘b’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘participation’ means the action of taking part in something.

Q10. Without the easy availability of inexpensive oxytocin, efforts to stem the maternal mortality epidemic could have suffered a costly ----------------.
hold
fatigue
none of these
gain
setback
Solution:
Only option ‘e’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘setback’ means a reversal or check in progress.

Q11. When the citizens learned about the --------------- crime, they screamed for justice outside the police station.
soft
ruthlessly
abandoned
roughly
abhorrent
Solution:
Only option ‘e’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘abhorrent’ means causing or deserving strong dislike or hatred.

Q12. A good percentage of all homeless people suffer from some untreated mental ---------------- affiliation
exposure
affliction
abash
amalgamation
Solution:
Only option ‘c’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘affliction’ means a cause of persistent pain or distress.

Q13. When she took her first bite of the spicy curry, she wondered why she hadn’t made a ----------- into Indian cuisine a long time ago.
foresight
foray
interest
strikes
assault
Solution:
Only option ‘b’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘foray’ means an initial and often tentative attempt to do something in a new or different field or area of activity.

Q14. The world is so ----------- by violence that people are starting to feel unsafe outside their homes.
drain
tiring
jaded
activate
None of these
Solution:
Only option ‘c’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘jaded’ means to be tired.

Q15. The baby jumped up and let out a delightful ------------- when her mother walked into her room.
amiable
noisiness
cries
squall
None of the above
Solution:
Only option ‘d’ is correct here, both contextually and grammatically. ‘squall’ means to cry or wail loudly.

               


   You May also like to Read:
      
                                    
                        
       
                                     Print Friendly and PDF


No comments