English Quiz For IBPS SO Prelims: 20th December 2018


English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is a g and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.





Directions (1-8): In the following questions, first and third sentences are fixed at their respective positions. Rearrange the other sentences (B), (D), (E), (F), (G) and (H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 



(A) The Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2018, as passed, is an improved version of the legislation introduced two years ago. 

(B) The revised definition omits the reference to a ‘neither male nor female’ formulation and covers any person whose gender does not match the gender assigned at birth.

(C) Experts, as well as the Standing Committee of Parliament on Social Justice and Empowerment, had criticized the original definition of ‘transgender persons’ for violating the right to self-determined identity. 
(D) The earlier draft was widely perceived as falling short of the expectations of stakeholders and not adequately rights-based, as envisaged by the Supreme Court in its landmark decision on transgender rights in 2014.

(E) but such a process goes against the principle of self-identification, a key right the Supreme Court had protected.
(F) The government has omitted the need to go through the same screening committee to get a revised certificate after a transgender has sex reassignment surgery, but the medical certification requirement remains.
(G) Transgender persons may question the need for such external gate-keeping.
(H) The requirement that a district screening committee must recommend the issue of a certificate to each transgender may be necessary to prevent misuse 



Q1. Which sentence should come after the THIRD sentence after rearrangement?

A
B
D
F
H
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG.
The Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2018, as passed, is an improved version of the legislation introduced two years ago. The earlier draft was widely perceived as falling short of the expectations of stakeholders and not adequately rights-based, as envisaged by the Supreme Court in its landmark decision on transgender rights in 2014. Experts, as well as the Standing Committee of Parliament on Social Justice and Empowerment, had criticized the original definition of ‘transgender persons’ for violating the right to self-determined identity. The revised definition omits the reference to a ‘neither male nor female’ formulation and covers any person whose gender does not match the gender assigned at birth. The requirement that a district screening committee must recommend the issue of a certificate to each transgender may be necessary to prevent misuse, but such a process goes against the principle of self-identification, a key right the Supreme Court had protected. The government has omitted the need to go through the same screening committee to get a revised certificate after a transgender has sex reassignment surgery, but the medical certification requirement remains. Transgender persons may question the need for such external gate-keeping.

Q2. Which is SEVENTH sentence after rearrangement?
F
G
B
H
A
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG.

Q3. Which sentence should come after the FIRST sentence after rearrangement?
D
E
G
C
A
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG.

Q4. Which is TRUE  according to the passage after rearrangement?
 The revised transgender bill 2018 is not an improvised version of the previous one.
 The revised definition does not omit the reference to a ‘neither male nor female’ formulation 
 Experts, as well as the Standing Committee of Parliament on Social Justice and Empowerment, did not criticize the original definition of ‘transgender persons’ for violating the right to self-determined identity.
  The earlier draft was widely perceived as falling short of the expectations of stakeholders and not adequately rights-based.
 None of the above is true
Solution:
Only option 'd' is true.

Q5. Which is FIFTH sentence after rearrangement?
G
D
B
F
H
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG.

Q6. Which is the penultimate sentence after rearrangement?
G
F
C
A
E
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG. Penultimate sentence means last but one i.e. the second last sentence.

Q7. Which is EIGHTH sentence after rearrangement?
A
D
G
B
C
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG.

Q8. Which is SIXTH sentence after rearrangement?
F
A
E
D
C
Solution:
The correct sequence of the sentences is ADCBHEFG.

Direction (9-15): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 



Q9. While at one level, high or incongruent rate structures have------------small and medium enterprises to the wall, at another level, entire product categories are under-------------- of disappearing, such as eco-friendly hybrid cars

conducted, exposure
decided, intended
driven, threat
intended, exigency
urged, constraint
Solution:
'driven' means operated, moved, or controlled by a specified person or source of power. Hence, 'driven, threat' are perfect fits for the blanks.

Q10. Scientists believe asteroids and comets crashing early into the earth may have delivered organic compounds and water that ------------ the planet for life, and atomic-level analysis of samples from Bennu could provide key ---------------- to support that hypothesis.
gave, support
mechanized, danger
lived, clue
grew, guess
seeded, evidence
Solution:
'seeded' means cause (something) to begin to develop or grow. Hence, 'seeded, evidence' are perfect fits for the blanks.

Q11. There can be a whole host of reasons for why we see a purple sky - dust, pollution, water droplets, and cloud ---------------- can all influence the colors of the sky. In addition to these ------------, wavelengths play a large part in what colors we see in the sky.
waves, indications
raining, instincts
bursting, struggles
formations, influences
burst, supporters
Solution:
'formations, influences' are perfect fits for the blanks.

Q12. The --------------- fire at the Andheri hospital of the Employees State Insurance Corporation in Mumbai that killed at least eight people is a shocking reminder of the low --------------- fire safety gets in India.
devastating, priority
calamity, importance
burning, maintain
destructive, grounding
good, significance
Solution:
'priority' means the fact or condition of being regarded or treated as more important than others. Hence, 'devastating, priority' are perfect fits for the blanks.

Q13. The Maharashtra government should conduct a --------------- probe and examine the claim made by the Fire Department that the Andheri hospital had failed an --------------- recently and was served a notice.
complete, test
thorough, inspection
compliance, examination
obligation, exam
altogether, adjourn
Solution:
'thorough, inspection' are perfect fits for the blanks.

Q14. The Andheri horror ------------- memories of the AMRI hospital blaze in Kolkata seven years ago, in which 92 people -------------.
evokes, died
ignites, collapsing
invokes, murder
reminds, death
maps, fall
Solution:
'evokes, died' are perfect fits for the blanks. ‘evokes’ means to bring or recall (a feeling, memory, or image) to the conscious mind.

Q15. A strong building code with features for --------------- of fire hazards is important for all structures, but it is more so for hospitals since they host people who are --------------- and cannot be evacuated quickly.
hindering, tame
slow, debilitated
reduction, incapacitated
maintain, struggling
stoppage, destroying
Solution:
'incapacitated' means deprived of strength or power. Hence, 'reduction, incapacitated' are perfect fits for the blanks.

               


   You May also like to Read:
      
                                    
                   


                                     Print Friendly and PDF


No comments