English Quiz For IBPS SO Prelims: 23rd December 2018



English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.





Directions (1-7): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 



Q1. President Donald Trump’s decision to pull U.S. troops out of Syria has ---------------- upset both the Washington establishment and America’s global ----------------.

emancipate, friends
globally, absurd
predictably, allies
foreseeably, relation
forcibly, troops
Solution:
Predictably means something that can be predicted; allies means countries that work together for certain cause.

Q2. The violence in Uttar Pradesh’s Bulandshahr district is yet another notice of the -------- being taken on civic order on account of the failure to crack down on ------------ mobs.
burden, surmounted
turmoil, cry
hazard, diligent
toll, vigilante
word, worthless
Solution:
Toll means the number of deaths or casualties arising from a natural disaster, conflict, accident, etc.; vigilante means a member of a self-appointed group of citizens who undertake law enforcement in their community without legal authority, typically because the legal agencies are thought to be inadequate.

Q3. Ever since the BJP came to power ---------------- in 2014, its governments in the States have moved to tighten laws ------------------ cow slaughter.
radically, denying
nationally, prohibiting
forcefully, allow
harshly, morbid
None of these
Solution:
Nationally means something that has happened across the whole nation; prohibiting means to restrict from doing something.

Q4. The ------------------- loss of an estimated 153 billion hours of labour during 2017 due to rising temperatures around the globe is a reminder to governments that they are not doing enough to dramatically ------------ greenhouse gas emissions.
staggering, curb
Sluggish, reducing
rough, increase
emancipating, curbing
None of these
Solution:
Staggering means in this context that something that has fallen very low; curb means to stop or hinder.

Q5. The --------------------- on climate change is that it has begun to affect the --------------- and frequency of extreme weather events.
seminar, wavelength
consensus, intensity
webinar, sound
report, durability
speech, reasonability
Solution:
Consensus means a general agreement; intensity means the measurable amount of something and which is intense.

Q6. ---------------- are impossible to avoid in any society, the question is how you --------------- the power equations in which you find yourself.
Remainders, dissolve
Leadership, toggling
Countries, mobile
Hierarchies, navigate
Corruption, resolve
Solution:
Hierarchies in this context means rank or position; navigate means to move from one place to another.

Q7. Hardly a week --------------- nowadays without a new corporate governance-related issue ------------ the markets.
forego, burns
goes, sustains
passes, roiling
lets, dramatize
None of these
Solution:
Passes means to pass or like we say ‘ A week has passed’ ; roiling means full of violent movement or extremely rough.

Directions (8-15): In each of the questions given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 



Q8. A man of straw

A faithful man
A man of no substance
An active person
A selfish person
A wealthy man
Solution:
‘A man of straw’ means a man of no substance( a man who is weak).

Q9. Cutting their teeth on
Trying something for the first and learning from it
Biting their tongue
Someone is sick in the family
Someone is being awkward
To keep quiet
Solution:
‘Cutting their teeth on’ means trying something for the first time and learning from it.

Q10. Green Thumb
To paint your thumb green
To prosper
To seek attention
To have a strong feeling of dislike
To have commendable gardening skills
Solution:
‘green thumb’ means having good gardening skills.

Q11. Pot Luck dinner
To gamble
To host a dinner
A dinner party in which all guests bring food and is shared among all other members of the party
When someone hits a jackpot and celebrates
To enlist for a singing competition
Solution:
‘Pot luck dinner’ means A dinner party in which all guests bring food and is shared among all other members of the party.

Q12. A chip on your shoulder
To have a heavy heart
To have very less burden on one’s shoulders
To fight over pity issues
Being upset for something that happened in past.
Being tired all the time without doing anything substantial.
Solution:
‘A chip on your shoulder’ means to be upset about something that had happened in the past.

Q13. A Dime a dozen
Anything that is common and easy to get
To have a luxurious life
To be expensive
To be one of a kind
To cut diamonds
Solution:
‘A dime a dozen’ means something that is very common and easy to get.

Q14. A slap on the Wrist
To twist someone’s wrist
A very mild punishment
To make a situation worse
To intervene
To wear a watch on the wrist
Solution:
‘A slap on the wrist’ means to a suffer a very mild punishment.

Q15. All bark and no bite
When someone is being a bully
To bark like a dog
When someone is threatening but not willing to engage in a fight
To make matters worse
To learn new things
Solution:
‘All bark and no bite’ means when someone is threatening but is not willing to engage in a fight.

               





   You May also like to Read:
      
                                    
                                         


                                     Print Friendly and PDF




No comments