English Quiz For IBPS SO Prelims: 25th December 2018

Dear Aspirants,


English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.


Directions (1-5) Read the following passage carefully and answer the questions that follow

Care should be taken when submitting manuscripts to book publishers. A suitable publisher should be chosen, by a study of his list of publications or an examination in the bookshops of the type of books in which he specializes. It is a waste of time and money to send the typescript of a novel to a publisher who publishes no fiction, or poetry to one who publishes no verse, though all too often this is done. A preliminary letter is appreciated by most publishers, and this should outline the nature and extent of the typescript and enquire whether the publisher would be prepared to read it (writers have been known to send out such letters of enquiry in duplicated form, an approach not calculated to stimulate a publisher’s interest). It is desirable to enclose the cost of return postage when submitting the typescript and finally it must be understood that although every reasonable care is taken of material in the Publishers’ possession, responsibility cannot be accepted for any loss or damage thereto.
Authors are strongly advised not to pay for the publication of their work. If a MS. Is worth publishing, a reputable publisher will undertake its publication at his own expense, except possibly for works of an academic nature. In this connection attention is called to the paragraphs on Self-publishing and vanity publishing, at the end of this section.

Q1. Which of the following is TRUE with respect to the passage?
(a) Authors are strongly advised not to pay for the publication of their work.
(b) It is desirable to enclose the cost of return postage when submitting the typescript.
(c) A suitable publisher should be chosen, by a study of his list of publications or an examination in the bookshops of the type of books in which he specializes.
(d) None of the above is true
(e) All are true

S1. Ans.(e)
Sol. According to the passage all the options are true.

Q2.  Which is CORRECT in view of the writer?
(a) Publisher will not devote time to the Editing and reading the material which is not of its line of publication.
(b) The publisher who does not publish the other books, may not understand the ingredients and pattern of publication.
(c) Any publisher, not publishing the stuff of other type will not be able to do justice with the manuscript.
(d) The publisher will stick to his line of publication only.
(e) None of the above is correct

S2. Ans.(c)
Sol. According to the passage only option (c) i.e. Any publisher, not publishing the stuff of other type will not be able to do justice with the manuscript, is correct in view of the writer.

Q3. Which of the following depicts the central idea of the passage?
(a) While submitting the manuscripts for publication, all the details are to be made abundantly clear with the publisher in writing along with the share of expenses.  Any reputed publisher can be selected who may publish the manuscript.   
(b) Manuscripts when sent for publication must have preliminary letter in more than one copy with cost of publication.
(c) Manuscripts must be submitted to reputed publisher, who publishes the material of that kind with a brief letter and cost of return expenses.
(d) The manuscripts before submission, must be personally discussed with the publishers, along with a letter and making it clear with him that only a part of publication expenses will be borne by the writer.
(e) None of the above

S3. Ans.(c)
Sol. According to the passage only option (C) is correct.

Q4.  Which of the following is OPPOSITE in meaning to the word APPRECIATED given in BOLD?
(a) Acknowledge
(b) Enjoy
(c) Reward
(d) Disregard
(e) Plead

S4. Ans.(d)
Sol. Appreciate means to applaud or praise someone; Disregard means to not show respect.

Q5.  Which of the following is SIMILAR in meaning to the word VANITY given in BOLD?
(a) Arrogant
(b) Hiding
(c) Truth
(d) Modesty
(e) Humility

S5. Ans.(a)
Sol. Vanity means excessive pride in one's appearance, qualities, abilities, achievements, etc ; Arrogant means to take pride, making claims or pretensions to superior importance or rights.

Directions (6-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q6. The reach of DNA appears to be ------------- simple physiological evolution into the origin of communication and language.
(a) far away
(b) loosely
(c) hardly
(d) nostalgic
(e) beyond

S6. Ans.(e)
Sol.  ‘beyond’ is contextually and grammatically correct here.

Q7.  A typical human infant uses a variety of ------------- until the age of 1 or 2 as means of communication with adults and amongst them, before learning and using spoken language.
(a) celebrations
(b) gestures
(c) modesty
(d) skilled
(e) mean

S7. Ans.(b)
Sol. ‘gestures’ is contextually and grammatically correct here.

Q8. Scientists have unearthed fossils of a large meat-eating dinosaur that stalked northern Italy 198 million years ago that was --------------------- both in life and in death.
(a) ordinarily
(b) congenial
(c) remarkable
(d) strikes
(e) astonish

S8. Ans.(c)
Sol. ‘remarkable’ is contextually and grammatically correct here.

Q9. A tsunami killed more than 200 people and injured hundreds on the Indonesian islands of Java and Sumatra following an underwater landslide believed to be caused by the ------------ Anak Krakatau volcano.
(a) occasional
(b) angry
(c) irritated
(d) striking
(e) erupting

S9. Ans.(e)
Sol. ‘erupting’ is contextually and grammatically correct here.

Q10.  Hundreds of homes and other buildings were ------------- damaged when the tsunami struck, almost without warning, along the rim of the Sunda Strait late on December 22.
(a) mumbling
(b) shortly
(c) heavily
(d) loosely
(e) falsify

S10. Ans.(c)
Sol. ‘heavily’ is contextually and grammatically correct here.

Q11. -------------- treatment, there is an urgent need for monitoring tuberculosis treatment to achieve better results.
(a) Instead
(b) Intensify
(c) Rather
(d) Additional
(e) Besides

S11. Ans.(e)
Sol. ‘besides’ is contextually and grammatically correct here.

Q12.  Nearly 50,000 people have been affected by ----------- flash floods in Sri Lanka’s Northern Province, the Disaster Management Centre said on Sunday. 
(a) long
(b) recent
(c) gone
(d) arising
(e) today

S12. Ans.(b)
Sol. ‘recent’ is contextually and grammatically correct here.

Q13. While several districts in Sri Lanka have experienced --------------- weather in the last couple of years, Kilinochchi, in particular, has borne the brunt of wavering and severe climatic conditions.
(a) climate
(b) nomadic
(c) extreme
(d) alarm
(e) borne

S13. Ans.(c)
Sol. ‘extreme’ is contextually and grammatically correct here.

Q14.  Falling production and poverty pushed many farmers and their families to --------- to micro-finance loans that ended up trapping them in massive debts.
(a) leave
(b) seeking
(c) look
(d) looking
(e) resort

S14. Ans.(e)
Sol.  ‘resort’ is contextually and grammatically correct here.

Q15. Iran said on Saturday that the U.S. presence in Syria had been “wrong and illogical” from the start, in its first official -------------- to President Donald Trump’s decision to withdraw troops.
(a) temperature
(b) records
(c) reaction
(d) seeking
(e) regarding

S15. Ans.(c)
Sol. ‘reaction’ is contextually and grammatically correct here.




You May also like to Read:
                                    
                                        

Print Friendly and PDF

No comments