English Language Quiz For IBPS SO Prelims: 26th December 2018



English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.






Directions (1-5): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer. 

Q1. When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes at crushing them.
the princes in crushing
the prince at crushing
the princes for crushing
the princes with crush
No change required
Solution:
‘princes in crushing them’ is contextually and grammatically correct here.

Q2. If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bed time.
For the room being brighter
If the rooms was brighter
Had the room been brighter
Were the room been brighter
No change required
Solution:
‘had the room been brighter’ is contextually and grammatically correct here.

Q3. Please remind me for posting these letters to my relatives.
of posting
to post
in posting
about post
No change required
Solution:
‘of posting’ is correct here. Grammatically only ‘of’ is correct. We always use ‘of’ or ‘about’ with remind.

Q4. The poor villagers have waited in the bitter cold for more than 4 hours now.
have always waited
have been wait
had waited
have been waiting
No change required
Solution:
Since the sentence is in present continuous tense so we use ‘have been waiting’.

Q5. The company goes to great length to ensure that employees are comfortable in their work environment.
can be comfortable
were comfortable
was comfortable
will be comfortably
No change required
Solution:
No change required.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q6. Women education is very -----6----- for the country to fully develop. It is like an effective medicine to cure a patient completely and provide health back. Women education is a big ----7----- for India to be developed socially and economically. Educated women are the weapons who yield ----8----- impact on the Indian society through their contribution at home and professional fields. They are the reason of improved -----9------ in the country as well as society. An educated woman has capability to handle her home and professional life. They can effectively ------10----- in controlling the population of India as they would like to marry at a later age in comparison to the uneducated woman.
given
neglected
important
flounder
required
Solution:
All options except option (c) are grammatically and contextually unfit. 'Important' means something of significance.

Q7. Women education is very -----6----- for the country to fully develop. It is like an effective medicine to cure a patient completely and provide health back. Women education is a big ----7----- for India to be developed socially and economically. Educated women are the weapons who yield ----8----- impact on the Indian society through their contribution at home and professional fields. They are the reason of improved -----9------ in the country as well as society. An educated woman has capability to handle her home and professional life. They can effectively ------10----- in controlling the population of India as they would like to marry at a later age in comparison to the uneducated woman.
chances
vulnerable
sensitive
gaurded
opportunity
Solution:
All options except option (e) are grammatically and contextually unfit. 'opportunity’ means a chance for employment or promotion.

Q8. Women education is very -----6----- for the country to fully develop. It is like an effective medicine to cure a patient completely and provide health back. Women education is a big ----7----- for India to be developed socially and economically. Educated women are the weapons who yield ----8----- impact on the Indian society through their contribution at home and professional fields. They are the reason of improved -----9------ in the country as well as society. An educated woman has capability to handle her home and professional life. They can effectively ------10----- in controlling the population of India as they would like to marry at a later age in comparison to the uneducated woman.
slow
compelling
positive
growing
intimidate
Solution:
All options except option (c) are grammatically and contextually unfit.

Q9. Women education is very -----6----- for the country to fully develop. It is like an effective medicine to cure a patient completely and provide health back. Women education is a big ----7----- for India to be developed socially and economically. Educated women are the weapons who yield ----8----- impact on the Indian society through their contribution at home and professional fields. They are the reason of improved -----9------ in the country as well as society. An educated woman has capability to handle her home and professional life. They can effectively ------10----- in controlling the population of India as they would like to marry at a later age in comparison to the uneducated woman.
companions
according
partnership
economy
conditioning
Solution:
All options except option (d) are grammatically and contextually unfit.

Q10. Women education is very -----6----- for the country to fully develop. It is like an effective medicine to cure a patient completely and provide health back. Women education is a big ----7----- for India to be developed socially and economically. Educated women are the weapons who yield ----8----- impact on the Indian society through their contribution at home and professional fields. They are the reason of improved -----9------ in the country as well as society. An educated woman has capability to handle her home and professional life. They can effectively ------10----- in controlling the population of India as they would like to marry at a later age in comparison to the uneducated woman.
available
contribute
demand
provision
possible
Solution:
All options except option (b) are grammatically and contextually unfit. 'contribute' means give (something, especially money) in order to help achieve or provide something.

Directions (11-15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

A. This shift thus proves that equal growth of both sex will increase the economic and social development in every areas of the country.
B. Women should be given equal opportunity in education like men and they should not be isolated from any development activities. 
C. An educated woman can educate her whole family and thus whole country.
D. However, again it is getting better and better day by day as modern people in India understand that without the growth and development of women, the development of country is not possible. 
E. Women covers almost half population of the country means if women are uneducated the half country is uneducated which bring poor socio-economic condition.
F. The women education in ancient India was quite good but in the middle age it was deteriorated because of many restrictions against women.

Q11. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
E
D
C
B
Solution:
The correct sequence is FDABEC.
The women education in ancient India was quite good but in the middle age it was deteriorated because of many restrictions against women. However, again it is getting better and better day by day as modern people in India understand that without the growth and development of women, the development of country is not possible. This shift thus proves that equal growth of both sex will increase the economic and social development in every areas of the country. Women should be given equal opportunity in education like men and they should not be isolated from any development activities. Women covers almost half population of the country means if women are uneducated the half country is uneducated which bring poor socio-economic condition. An educated woman can educate her whole family and thus whole country.

Q12. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
B
C
A
E
F
Solution:
The correct sequence is FDABEC.

Q13. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
E
D
F
A
B
Solution:
The correct sequence is FDABEC.

Q14. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
C
E
F
A
D
Solution:
The correct sequence is FDABEC.

Q15. Which of the following will be the SIXTH sentence after the rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
The correct sequence is FDABEC.

               





   You May also like to Read:
                      
       


                                     Print Friendly and PDF




No comments