Fillers for NIACL AO Prelims Exam - 31st December 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz For NIACL AO Prelims 


NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Exam.






Directions (1-7): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. The Army has ---------- over 2,500 tourists stranded near the 17th Mile area in east Sikkim, close to the India-China border, because of heavy snowfall, officials said on Saturday.
save
rescued
killed
failed
captured
Solution:
‘rescued’ is the correct option here. It means to save someone for facing something harmful or dangerous.

Q2. A high-performance magnetic tunnel junction that makes use of wavelike properties that are known and ---------- in optics has been proposed by researchers from Indian Institute of Technology (IIT) Bombay.
mechanized
using
exploited
farmed
fermented
Solution:
‘exploited’ is the correct option here. It means to make full use of and derive benefit from (a resource).

Q3. A magnetic tunnel junction has two layers of ferromagnetic material ----------- by an insulating barrier.
seperated
joining
mesmerized
conjunction
coiling
Solution:
‘seperated’ is the correct word here.

Q4. Astronomy enthusiasts and sky gazers will be able to -------------- five eclipses in 2019, two of which will be visible in India.
calculate
feel
experience
forecast
visible
Solution:
‘experience’ is the correct word here.

Q5. Helium – the second most --------- element in the universe – is hard to come by on Earth in its gaseous state, because it is so light that it can escape easily.
abandon
seen
acclaimed
abundant
available
Solution:
‘abundant’ is the correct word here both contextually and grammatically suitable. It means to be present in huge quantity.

Q6. The new e-commerce policy betrays a --------- view of online and offline retail.
daze
tidiness
clearness
fierce
muddled
Solution:
‘muddled’ is the correct word here. It means not clear or coherent or confused.

Q7. The Meghalaya mining disaster has --------- a series of administrative lapses.
manipulated
exposed
henceforth
showing
delayed
Solution:
‘exposed’ is the correct word here.

Directions (8-15): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q8. American stocks suffered their worst Christmas-eve loss in market ----------- with the Dow Jones Industrial Average losing a ----------- 650 points on Monday, a drop of almost 3% within a single trading session.
histories, excessive
period, magnificent
bulk, major
strategy, great
history, massive
Solution:
‘history’ and ‘massive’ are the correct words here.

Q9. Mr. Trump has been keen on projecting the stock market’s performance as a -------- of how well the U.S. economy is doing under his --------------.
benchmarks, rule
unimportance, president
gauge, presidency
barometer, contradiction
None of the above
Solution:
‘guage’ and ‘presidency’ are the correct words here. ‘guage’ means estimate or determine the amount, level, or volume of.

Q10. Laws seeking to regulate online activity, ------------ on social media, will have to be tested ---------- two fundamental rights: free speech and privacy.
special, for
particularly, from
particular, with
especially, against
None of the above
Solution:
‘especially’ and ‘against’ are the correct words here.

Q11. With just months to ------ for the general election, the government looks all ----- to open the credit taps of the economy.
went, prepared
have, too
pass, ready
count, determined
go, set
Solution:
‘go’ and ‘set’ fit the blanks correctly both contextually and grammatically.

Q12. One good way to end any year is to look ------- at all the things you hated and make a list of the stuff that you reckon won’t ever be ---------- back.
backward, holding
forward, come
back, coming
behind, beholding
None of the above
Solution:
‘back’ and ‘coming’ fit the blanks correctly both contextually and grammatically.

Q13. Global retailer Walmart ---------- out a whopping $16 billion to acquire a -------------- stake in online e-commerce platform Flipkart, to take on rival Amazon.
shelled, controlling
gave, heavy
levied, huge
took, small
None of the above
Solution:
‘shelled’ and ‘controlling’ are correct here. ‘shelled out’ means to pay money for something.

Q14. Prime Minister Narendra Modi on Sunday -------------- renaming of three islands of Andaman and Nicobar on the occasion of 75th anniversary of the Tri-color ------------ by Netaji Subhas Chandra Bose here.
released, naming
announced, hoisting
opening, named
opened, hoist
None of the above
Solution:
‘announced’ and ‘hoisting’ are correct here.

Q15. The Ross Island was ----------- as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, the Neil Island --------- now be known as Shaheed Dweep and the Havelock Island as Swaraj Dweep, Mr. Modi said during a speech.
called, could
rename, will
renamed, would
designated, was
None of the above
Solution:
‘renamed’ and ‘would’ are correct here.

               



 You May also like to Read:

         


Print Friendly and PDF


No comments