Error Detection For IBPS Clerk Mains - 29th December 2018


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.








Directions (1-5): In each of the following questions, a sentence is given which may or may not have an error in it. In the options given below each question, four ways of writing the same sentence are given. You have to choose the sentence which is grammatically and contextually correct. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer. 


Q1. Justice is necessary to address the wrongs and alleviate suffering but forgivenes too could play a reparative role provided it is seen as complementary to justice, not a substitute for it.

Justice is necessary to address the wrongs and alleviate suffer but forgiveness too could play a reparative role provided it is seen as complementary to justice, not a substitute for it.
Justice is necessity to address the wrongs and alleviate suffering but forgiveness too can play a reparative role provided it is seen as complementary to justice, not a substitute for it.
Justice is necessary to address the wrongs and alleviate suffering but forgiveness too can play a reparative role provided it is seen as complementary to justice, not a substitute for it.
Justice is necessary to address the wrongs and alleviate suffering but forgive too could play a reparative role provided it is seen as complementary to justice, not a substitute for it.
No error
Solution:
The correct sentence is: Justice is necessary to address the wrongs and alleviate suffering but forgiveness too can play a reparative role provided it is seen as complementary to justice, not a substitute for it.

Q2. It is only by dare to dream that human beings have achieved much more than what was thought to be naturally possible.
It is only by dare to dream that human beings have achieved much more then what was thought to be naturally possible
It is only by daring to dream that human beings have achieved much more than what was thought to be naturally possible.
It is only by daring to dream that human beings have achieved much many than what was thought to be naturally possible
It is only by dare to dream that human beings have achieved much more than what was thought too be naturally possible
No error
Solution:
The correct sentence is: It is only by daring to dream that human beings have achieved much more than what was thought to be naturally possible.

Q3. The human mind allows for possibilities that the human body does not permit.
The human mind allowing for possibilities that the human body does not permit.
The human mind allows for possibilities that the human’s body does not permit.
The human mind allows for possibilities that the human body did not permit.
The human mind allowing of possibilities that the human body does not permit.
No error
Solution:
No error

Q4. To imagine is to being able to overcome the limits of any given biology and any given nature.
To imagine is to be able to overcome the limits off any given biology and any given nature.
To imagine is to being able too overcome the limits of any given biology and any given nature.
To imagine is to be able to overcome the limits of any given biology and any given nature.
To imagine is to be able to overcome the limits of any given biology in any given natural.
No error
Solution:
The correct sentence is: To imagine is to be able to overcome the limits of any given biology and any given nature.

Q5. Seventy-two years ago, colonial empires collapse, and close to 80 countries across Africa, Asia and Latin America became free nations.
Seventy-two years ago, colonial empires collapsed, and close to 80 countries across Africa, Asia and Latin America became free nations.
Seventy-two years ago, colonial empires collapsed, and close too 80 countries across Africa, Asia and Latin America became free nations.
Seventy-two years ago, colonial empires collapsed, and close to 80 countries across Africa, Asia and Latin America become free nations.
Seventy-two years ago, colonial empires collapsed, and close to 80 countries across Africa, Asia and Latin America became free nation.
No error
Solution:
The correct sentence is: Seventy-two years ago, colonial empires collapsed, and close to 80 countries across Africa, Asia and Latin America became free nations.

Direction (6-10): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 


Q6. Our first Prime Minister, (A)/ Pandit Jawaharlal Nehru declared (B)/ that the future belongs to science and those (C)/ which make friends with science. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part D. We do not use ‘which’ while referring to a person.

Q7. Two senior sailors of the Naval Aviation Electrical (A)/ branch were crushed to death then a portion of a helicopter (B)/ hangar at INS Garuda, naval air station at the Southern Naval (C)/ Command in Kochi, collapsed on them on Thursday morning. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part B. It should be ‘when’ in place of ‘then’.

Q8. It is a sign of progress (A)/ that Mithali Raj and Harmanpreet Kaur (B)/have the confidence to (C)/go public for their grievances. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part D. We do not use ‘for’ here with ‘grievances’.

Q9. U.S. health officials have reported an (A)/outbreak of bacterial infections in people (B)/who got injections of stem cells (C)/ derived from umbilical cord blood. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
No error.

Q10. Stem cells are very young cells than (A)/ can develop into specialized cells, (B)/like blood cells, bone cells (C)/ and brain cells. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part A. It should be ‘that’ in place of ‘than’.


Directions (11-15): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are put in BOLD. One of these four words may be misspelt or contextually wrong. You have to identify the misspelt or contextually wrong word and choose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘No error’ as your answer. 


Q11. Stem cells can be harvested from adults, but another source is umbilical chord blood.

cells
harvested
another
chord
No error
Solution:
‘Chord’ is wrong. It should be Umbilical cord.

Q12. Scientists in Finland have developed what they believe is the world’s first vaccine to protect bees against disease, raising hopes for tackling the drastic decline in insect numbers which could cause a globalization food crisis.
developed
tackling
vaccine
globalization
No error
Solution:
‘globalization’ is wrong here. It should be ‘global’.

Q13. Bees are vital for growing the world’s food as they help fertilise three out of four crops around the globe, by transferring pollen from male to female flowers
growing
fertilise
around
transferring
No error
Solution:
The correct spelling is ‘fertilize’.

Q14. The vaccine, developed by the team at Helsinki University in Finland, works by giving bees resistance to fight off severe microbial diseases that can be fatal for pollinator communities.
the
resistance
microbial
pollinator
No error
Solution:
It should be ‘a’ in place of ‘the’. Since we are here talking about a random team and not specifying which team of the University.

Q15. It was not until 1959 that the Soviet Union captured the first images of the heavily cratered surface, uncloaking some of the mystry of the moon’s “dark side”.
until
captured
heavily
mystry
No error
Solution:
The correct spelling is ‘mystery’.

               

  
    

Print Friendly and PDF

No comments