General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 03rd December 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 03rd December 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.


Q1. A famous International personality Nikki Haley has resigned recently from her post. She was __________________.
Indian Ambassador to the USA
Indian Ambassador to China
US Ambassador to the United Nations
US Ambassador to India
None of the given options is true
Solution:
Indian-American Nikki Haley has resigned from her post. She was US Ambassador to the United Nations.

Q2. Which of the following player has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics in Shooting?
Harsh Bhanwala
Jitu Rai
Mridula Sen
Arvind Kharbanda
Manu Bhaker
Solution:
Sixteen-year-old shooter Manu Bhaker has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics. Bhaker achieved the feat after winning the women's 10m Air Pistol event.

Q3. India stood at _______________ place in Henley Passport Index Power Ranking 2018.
36th
81st
69th
130th
71st
Solution:
The Indian passport has secured the 81st rank with visa-free or visa-on-arrival access to 60 destinations.

Q4. Which country's passport has been named the most powerful in the world, according to the Henley Passport Index 2018?
Japan
The USA
The UK
Singapore
Norway
Solution:
Japan's passport has been named the most powerful in the world, overtaking Singapore, according to the Henley Passport Index 2018.

Q5. Government of India in the Budget Speech of 2018-19 has announced the enhancement of maximum limit under Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana to ________________ per senior citizen.
Rs. 15 lakhs
Rs. 10 lakhs
Rs. 25 lakhs
Rs. 20 lakhs
Rs. 30 lakhs
Solution:
Government of India in the Budget Speech of 2018-19 has announced the enhancement of maximum limit under Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana to Rs. 15 lakhs per senior citizen. The period of sale for this scheme has also been extended upto 31st March, 2020.

Q6. In which of the following year Liberalised Remittance Scheme (LRS) was introduced?
2012
2008
2004
2006
2016
Solution:
Under the Liberalised Remittance Scheme, all resident individuals, including minors, are allowed to freely remit up to USD 2,50,000 per financial year (April – March) for any permissible current or capital account transaction or a combination of both. Further, resident individuals can avail of foreign exchange facility for the purposes mentioned in Para 1 of Schedule III of FEM (CAT) Amendment Rules 2015, dated May 26, 2015, within the limit of USD 2,50,000 only. The Scheme was introduced on February 4, 2004, with a limit of USD 25,000. The LRS limit has been revised in stages consistent with prevailing macro and micro economic conditions.

Q7. What is the full form of LSR in Banking and Finance?
Liquidity Service Ratio
Liquidity System Ratio
Liquidity Stress Ranking
Liquidity Stress Rate
Liquidity Stress Ratio
Solution:
LST stands for Liquidity Stress Ratio.

Q8. The Indian Air Force has launched an innovative mobile health App recently. What is the name of the app?
MedForce
MedEd
MedWatch
MedAid
Medical
Solution:
On the occasion of 86th anniversary, the Indian Air Force has launched an innovative mobile health App named ‘MedWatch’ in keeping with the Prime Minister’s vision of ‘Digital India, Ayushman Bharat and Mission Indradhanush’.

Q9. ACC Under-19 Asia Cup was recently won by __________.
Afghanistan
Pakistan
Sri Lanka
Bangladesh
India
Solution:
Indian under-19 cricket team has defeated Sri Lanka by 144 runs in the summit clash of the 2018 ACC Under-19 Asia Cup in Dhaka, Bangladesh.

Q10. Manu Bhaker is representing India at Youth Olympics. She belongs to which of the following game?
Sprint
Shooting
Boxing
Judo
Weightlifting
Solution:
Shooter Manu Bhaker has become the first-ever Indian woman to win gold at Youth Olympics. Bhaker achieved the feat after winning the women's 10m Air Pistol event with a score of 236.5 at 2018 Youth Olympic Games in Argentina's Buenos Aires.

Q11. Union Minister, JP Nadda inaugurated ‘2nd World Conference on Access to Medical Products: Achieving the SDGs 2030’ in ________.
Ahmedabad
Goa
Mumbai
New Delhi
Hyderabad
Solution:
Union Minister of Health and Family Welfare, J P Nadda inaugurated ‘2nd World Conference on Access to Medical Products: Achieving the SDGs 2030’ in New Delhi.

Q12. Who is Khadga Prasad Sharma Oli?
Speaker of the House of Representatives of Nepal
President of Nepal
Leader of opposition in Nepal
Prime Minister of Nepal
Chairmen of the Nepal Communist Party
Solution:
Khadga Prasad Sharma Oli is the current Prime Minister of Nepal.

Q13. Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision recently. The FATF is an inter-governmental body established in-
1993
1987
1989
1991
1985
Solution:
Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision. The decision was taken at the global financial watchdog Financial Action Task Force’s (FATF) plenary session in Paris where Finance Minister Shamshad Akhtar represented Pakistan.The FATF is an inter-governmental body established in 1989 to combat money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.

Q14. Where is the capital of Australia?
Adelaide
Canberra
Brisbane
Sydney
Melbourne
Solution:
Canberra is the capital city of Australia.

Q15. The Centre has reconstituted Supreme Court-empowered Environment Pollution (Prevention and Control) Authority or the EPCA. Who is the Chairman of this Panel?
Bhure Lal
Anupama Das
Harish Rawat
Manohar Panghariya
Kirti Gupta
Solution:
The Centre has reconstituted Supreme Court-empowered Environment Pollution (Prevention and Control) Authority or the EPCA, which is tasked with taking various measures to tackle air pollution in the National Capital Region. Former secretary Bhure Lal is the chairman of this panel.

             




You may also like to read:

             

Print Friendly and PDF

No comments