General Awareness Quiz For IBPS Clerk and IBPS SO | 24th December 2018

Dear Aspirants,


General Awareness for IBPS Clerk Mains 2018

Preparing for IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL AO, Bihar State Co-operative Bank, and other competitive examinations.



Q1. During the visit of Vice President of India M Venkaiah Naidu, India has agreed for the deputation of experts in five fields to assist Zimbabwe. Who is the present President of Zimbabwe?
Constantino Chiwenga
Emmerson Mnangagwa
Grace Mugabe
Robert Mugabe
Jonathan Moyo
Solution:
During the visit of Vice President of India M Venkaiah Naidu, India has agreed for the deputation of experts in five fields to assist Zimbabwe. Around 6 agreements in various fields were signed in areas including Mining, Visa waiver, Broadcasting and Culture. India will extend Line of credits of more than 350 million US Dollars to Zimbabwe for two power projects and a drinking water project. Emmerson Mnangagwa is the present President of Zimbabwe.

Q2. National Ayurveda Day 2018 was observed on ____________.
2nd November
15th October
4th November
5th November
25th October
Solution:
Ministry of AYUSH observes Ayurveda Day every year on Dhanawantari Jayanti (Dhanteras). This year Ayurveda Day is being observed on 5th November 2018.

Q3. The 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting 2018 was held recently in ___________.
Shanghai
Durban
Beijing
Tokyo
New Delhi
Solution:
The 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting was held in Durban, South Africa. Gen.(Dr.) VK Singh (Retd.), Minister of State for External Affairs, attended the IORA Council of Ministers Meeting.

Q4. Name the Indian Badminton player who has won the SaarLorLux Open at Saarbrucken in Germany.
Ajay Jayaram
Pullela Gopichand
Subhankar Dey
Parupalli Kashyap
Sameer Verma
Solution:
In Badminton, Subhankar Dey has won the SaarLorLux Open at Saarbrucken in Germany. In the summit clash, the unseeded Indian defeated fifth-placed Rajiv Ouseph of Britain, in straight games, in what was the first encounter between the two shuttlers.

Q5. Taking forward the National IPR Policy 2016, a ‘Scheme for IPR Awareness – Creative India; Innovative India’ has been launched by Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM) under the aegis of the-
Department of Commerce - Export Products (Agriculture)
Department of Industrial Policy and Promotion
Department of Economic Affairs
Department of Revenue
None of the given options is true
Solution:
Taking forward the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy 2016, a ‘Scheme for IPR Awareness – Creative India; Innovative India’ has been launched by Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM) under the aegis of the Department of Industrial Policy and Promotion.

Q6. IPR are the rights given to persons over the creations of their minds. IPR stands for-
International Property Rights
Intellectual Person Rights
Increment Property Rights
Intellectual Personal Rights
Intellectual Property Rights
Solution:
Intellectual Property Rights or IPR are the rights given to persons over the creations of their minds.

Q7. The Department of Industrial Policy & Promotion was established in ____________ and has been reconstituted in the year 2000 with the merger of the Department of Industrial Development.
1999
1993
1995
1997
1996
Solution:
The Department of Industrial Policy & Promotion was established in 1995 and has been reconstituted in the year 2000 with the merger of the Department of Industrial Development.

Q8. Name the gymnast who had recently made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar.
Simone Biles
Nastia Liukin
Gabby Douglas
Aly Raisman
Shawn Johnson
Solution:
Simone Biles made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar. Simone Biles became the first ever gymnast to win 13 world championship gold medals. She hails from the USA.

Q9. In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by ____________ to US-based Tricon Energy.
Tata Steels
Reliance Industries Ltd
Jindal and Sons
HDFC Bank
Indian Government
Solution:
In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.

Q10. The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established in ____________.
1995
1997
1999
2002
2005
Solution:
The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997. IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.

Q11. Name the Indian Navy Hero who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war who passed away recently.
Admiral Anil Khuntia
Admiral Ansan Zayas
Vice-Admiral Krunal Sinha
Vice-Admiral M.P. Awati
Vice-Admiral Biswajeet Ray
Solution:
Vice-Admiral M.P. Awati (retd.), who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war and whose actions led to the destruction of an enemy submarine, passed away.

Q12. Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. In which state Kanger Ghati National Park located?
West Bengal
Jharkhand
Chhattisgarh
Odisha
Assam
Solution:
Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. Among the various protected areas in the country, the Kanger Valley National Park near Jagdalpur, Chhattisgarh.

Q13. Chapoli dam is situated in-
Goa
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Karnataka
Solution:
Chapoli dam is situated 1 km north-east of Chaudi in Canacona. It is 38kms from Margao and 70kms from Panaji, capital of Goa.

Q14. What is the capital city of Mali?
Ouagadougou
Praia
Lome
Niamey
Bamako
Solution:
Bamako is the capital and largest city of Mali.

Q15. Which of the following is the global satellite navigation system of the European Union?
BeiDou
Galileo
Falcon
GLONASS
Newton
Solution:
Galileo is the global satellite navigation system of European Union.

               





You may also like to Read:
     

Print Friendly and PDF

No comments