IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for IT | Software Engineering


IBPS SO IT Officer is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover Networking chapters of professional knowledge for IT Officer exam. Practice with the questions based on the most updated pattern.




Q1. Which level of testing is evaluating the software/system compatibly with the business requirements?
Integration testing
System testing
Acceptance testing
Unit Testing
Evaluation Testing
Solution:
Acceptance testing (or User Acceptance Testing), is conducted to determine whether the system is ready for release. During the Software development life cycle, requirements changes can sometimes be misinterpreted in a fashion that does not meet the intended needs of the users. During this final phase, the user will test the system to find out whether the application meets their business’ needs. Once this process has been completed and the software has passed, the program will then be delivered to production.

Q2. What is UML (Uniform Modeling Language)?
Designing technique
Testing technique
Maintenance technique
Delivery Technique
Debugging Technique
Solution:
UML is a common language for business analysts, software architects and developers used to describe, specify, design, and document existing or new business processes, structure and behavior of artifacts of software systems. UML can be applied to diverse application domains (e.g., banking, finance, internet, aerospace, healthcare, etc.) It can be used with all major object and component software development methods and for various implementation platforms (e.g., J2EE, .NET).

Q3. Which of the following software development model is also referred as Linear Sequential Model?
Spiral Model
Iterative Model
Waterfall Model
Incremental Model
V-Model
Solution:
In the waterfall model (also known as the classical life cycle model), the development of software proceeds linearly and sequentially from requirement analysis to design, coding, testing, integration, implementation, and maintenance. Thus, this model is also known as the linear sequential model.

Q4. Which is not a software life cycle model?
Waterfall model
Spiral model
Prototyping model
Capability maturity model
V-model
Solution:
Capability Maturity Model because CMM is not a software life cycle model. Instead, it is a strategy for improving the software process.

Q5. Acceptance tests are normally conducted by the:
developer
end users
test team
systems engineers
None of these
Solution:
Acceptance testing, a testing technique performed to determine whether or not the software system has met the requirement specifications. This is a type of testing done by users, customers, or other authorized entities to determine application/software needs and business processes.

Q6. What are the qualities of good software?
Reliability
Correctness
Efficiency
Portability
All of the above
Solution:
Quality of software is not just concern with what software does, it also includes the software’s behavior while it is executing and the structure and organization of the system programs and associated documentation. Quality of good software is- reliability, correctness, efficiency, portability, flexibility, maintainability etc.

Q7. If user participation is available, which model is to be chosen?
Waterfall
Iterative enhancement model
Spiral model
RAD model
V-model
Solution:
The RAD (Rapid Application Development) model is based on prototyping and iterative development with no specific planning involved. In RAD Model software give it to user for evolution and obtain feedback.

Q8. In which debugging technique, when an error has occurred, one needs to start tracing the program backward one step at a time evaluating the values of all variables until the cause of error is found?
Cause Elimination
Program Slicing
Backtracking
Brute Force Method
None of these
Solution:
In Backtracking method, beginning from the statement at which an error symptom has been observed, the source code is traced backwards until the error is discovered. Unfortunately, as the number of source lines to be traced back increases, the number of potential backward paths increases and may become unmanageably large thus limiting the use of this approach.

Q9. Which of the following maintenance strategies involves performing maintenance before problems occur to avoid breakdowns and disruptions?
Perfective Maintenance
Corrective Maintenance
Adaptive Maintenance
Preventive Maintenance
Breakdown Maintenance
Solution:
Preventive maintenance refers to regular, routine maintenance to help keep equipment up and running, preventing any unplanned downtime and expensive costs from unanticipated equipment failure. It requires careful planning and scheduling of maintenance on equipment before there is an actual problem as well as keeping accurate records of past inspections and servicing reports.

Q10. Which phase is not available in software life cycle?
Coding
Testing
Maintenance
Abstraction
None of the above
Solution:
Abstraction is not a software development life cycle phase.

Q11. Which of the following is testing is also known as clear box testing?
White box testing
Black box testing
Grey box testing
Behavioral testing
None of these
Solution:
White Box Testing (also known as Clear Box Testing, Glass Box Testing) is a software testing method in which the internal structure/ design/ implementation of the item being tested is known to the tester.

Q12. Alpha testing is done by:
Customer
Tester
Developer
All of the above
Only (a) and (b)
Solution:
Alpha testing takes place at the developer's site by the internal teams, before release to external customers. Alpha testing is one of the most common software testing strategy used in software development. It is specially used by product development organizations.

Q13. Which one is the most important feature of spiral model?
Quality management
Risk management
Performance management
Efficiency management
Cost management
Solution:
Spiral Model is a combination of a waterfall model and iterative model. Each phase in spiral model begins with a design goal and ends with the client reviewing the progress. Risk Management is the most important feature of spiral Model.

Q14. Which process is the examination and alteration of a system to reconstitute it in a new form?
Software reengineering
Software reverse engineering
Software forward engineering
Software testing
Software costing
Solution:
Software Reengineering is the examination and alteration of an existing subject system to reconstitute it in a new form. This process encompasses a combination of sub-processes such as reverse engineering, restructuring, redocumentation, forward engineering, and retargeting.

Q15. Regression testing in primarily related to which type of testing?
Functional testing
Data flow testing
Development testing
Maintenance testing
None of these
Solution:
Regression testing is a type of software testing which verifies that software which was previously developed and tested still performs the same way after it was changed or interfaced with other software. Changes may include software enhancements, patches, configuration changes, etc. Regression testing is related to maintenance testing.

               


   

You may also like to read:

No comments