IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for IT | Networking


IBPS SO IT Officer is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover Networking. Practice with the questions based on the most updated pattern.




Q1. Which TCP/IP transport layer protocol is faster?
ICMP-because it is connection-oriented
TCP-because it is connected-oriented
UDP-because it is connection-less
IP-because it is connection-less
None of these
Solution:
UDP is faster because it is connectionless and need not wait for connection setup and acknowledgement.

Q2. In OSI Model which layer is responsible for Encryption & Decryption of data?
Physical
Data Link
Presentation
Session
Application
Solution:
presentation layer responsible for character-code translation, data conversion, data encryption and decryption, and data translation.

Q3. IP address 172.16.0.2 is belongs to which class?
A
B
C
D
E
Solution:
Range of Class B address is 128.0.0.0 to 191.255.255.255

Q4. Which of the following is a single communication channel that is shared by all the users on the network?
Point-to-Point
Broadcast Network
Protocol
PAN
None of these
Solution:
Broadcast network are characterized by the presence of a single communication channel that is shared by all users. Messages, in some cases called packets, are sent by each user and received by all the others.

Q5. Which type of network consists set of switches connected by physical links?
Circuit Switched Network
Datagram Network
Virtual Circuit Network
All of these
None of these
Solution:
In Circuit-switched networks, a physical path is dedicated to a single connection between two end-points in the network for the duration of the connection.

Q6. What are the three types of addresses in IPV6?
Class A, Class B, Class C
Unicast, anycast, multicast
Unicast, datacast, multicast
Unicast, dualcast, multicast
None of these
Solution:
Internet Protocol version 6 (IPv6) is the most recent version of the Internet Protocol (IP), the communications protocol that provides an identification and location system for computers on networks and routes traffic across the Internet. IPv6 are divided into three addresses - Unicast, anycast, multicast.

Q7. Which of the following is commonly used between hosts on the Internet to exchange routing information?
HTTP
EGP
UDP
SMTP
IGP
Solution:
Exterior Gateway Protocol (EGP) is a protocol for exchanging routing information between two neighbor gateway hosts (each with its own router) in a network of autonomous systems. EGP is commonly used between hosts on the Internet to exchange routing table information.

Q8. Which of the following layer is Network Support layer?
Session layer
Presentation layer
Application layer
Both (b) and (c)
Data Link Layer
Solution:
Data link layer is network support layer. The network support layers are Physical layer, Data link layer and Network layer. These layers deal with electrical specifications, physical connection, transport timing and reliability. The user support layers are: Session layer, Presentation layer, Application layer. These allow interoperability among unrelated software system. Transport layer provides end to end reliable data transmission.

Q9. Which of the following service is responsible for changing the source IP address of a packet to the IP address of the public interface on the router.
NAT
SMTP
DHCP
HTTP
UDP
Solution:
NAT (Network Address Translation) is a process of changing the source and destination IP addresses and ports. Address translation reduces the need for IPv4 public addresses and hides private network address ranges. The process is usually done by routers or firewalls.

Q10. Which of the following protocol uses both TCP and UDP?
HTTP
SMTP
TELNET
DNS
FTP
Solution:
DNS uses both TCP and UDP. DNS uses TCP for Zone transfer and UDP for name queries either regular (primary) or reverse. UDP can be used to exchange small information whereas TCP must be used to exchange information larger than 512 bytes.

Q11.In which protocol, the sender sends one frame and then waits for an acknowledgement before proceeding?
Sliding window
Stop and wait
Frame buffer
IP
Routing Protocol
Solution:
In this method of flow control, the sender sends a single frame to receiver & waits for an acknowledgment. The next frame is sent by sender only when acknowledgment of previous frame is received. This process of sending a frame & waiting for an acknowledgment continues as long as the sender has data to send. The main advantage of stop & wait protocols is its accuracy. Next frame is transmitted only when the first frame is acknowledged. So there is no chance of frame being lost.

Q12.What is true about the MAC address?
Used to identify networks
Defined at the Network layer
Unique for every networked device in the world
Identical to the IP address
All are true
Solution:
A MAC address is a hardware identification number that uniquely identifies each device on a network. The MAC address is manufactured into every network card, such as an Ethernet card or Wi-Fi card, and therefore cannot be changed.

Q13. Which of the following protocol is used for securing connections between network application clients and servers over an insecure network?
SSL
BGP
UDP
HTTP
IGP
Solution:
Secure Sockets Layer (SSL) is a standard protocol used for the secure transmission of documents over a network. Developed by Netscape, SSL technology creates a secure link between a Web server and browser to ensure private and integral data transmission. SSL uses Transport Control Protocol (TCP) for communication.

Q14. Which protocol is used to sending mail?
HTTP
IMAP
SMTP
IP
ICMP
Solution:
. SMTP (Simple Mail Transfer protocol) is used for sending email, while IMAP (Internet Message Access Protocol) is used for accessing email on a remote web server from a local client.

Q15. An accountant office has four employees. They have four computers and two printers. What kind of network would you suggest they install?
Client server network
Peer-to peer network
Intranet
MAN
None of the above
Solution:
A peer-to-peer (P2P) network is group of computers, each of which acts as a node for sharing files within the group. Instead of having a central server to act as a shared drive, each computer acts as the server for the files stored upon it.

               

No comments