IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for HR | Minimum Wages Act 1948


Test your Professional Knowledge of HR with this questionnaire to prepare for IBPS HR Officer Examination. To score in IBPS SO (HR) Professional Knowledge Test candidate must have adequate knowledge of Industrial Relations, Job Evaluation, Human Resource Planning, Labour Laws, Training and Development and more. This quiz covers questions related to the Minimum Wages Act 1948 to help you prepare for the exam.



Q1. What is the wage ceiling in the Payment of wages act, 1936?
21000
24000
7000
10000
15000
Solution:
India's federal government recently increased the monthly salary ceiling from US$280 (Rs 18,000) to US$375 (Rs 24,000) – widening the ambit of workers covered under the provisions of the Payment of Wages Act of 1936.

Q2. What is/are the objective(s) of Payment of wages act 1936? 
(I) to fix and revise minimum wages of the workers engaged in employment
(II) to be remedy against unauthorized deductions made by employer
(III) to provide a measure against unjustified delay in payment of wages.
(IV) to safeguard employees against any discrimination in payment of wages.
only (I)
only (II)
Both (II) and (III)
only (IV)
All of these
Solution:
The Payment of Wages Act, 1936 regulates payment of wages to employees (direct and indirect). The act is intended to be a remedy against unauthorized deductions made by employer and/or unjustified delay in payment of wages.

Q3. In case of Dock, wharf or jetty, wages will have to be paid before the expiry of __________ of completion of uploading or unloading.
21st day
3rd day
10th day
5th day
7th day
Solution:
In the case of persons employed on a dock, wharf or jetty or in a mine, the balance of wages found due on completion of the final tonnage account of the ship or wagons loaded or unloaded, as the case may be, shall be paid before the expiry of the seventh day from the day of such completion

Q4. In case of termination, employment wages will have to be paid on which day if the employee is terminated on Saturday i.e. 24th January?
28th January
25th January
27th January
24th January
26th January
Solution:
Where the employment of any person is terminated by or on behalf of the employer, the wages, earned by him shall be paid before the expiry of the second working day from the day on which his employment is terminated. Therefore in this case, considering 25th January as Sunday and 26th January as national holiday, the 2nd working day would be 28th January.

Q5. Who decides the provisions for the fines/omissions to be imposed on the employee by the employer?
State Government or prescribed authority
Central Government or prescribed authority
Supreme Court or prescribed authority
Labour tribunal or prescribed authority
National tribunal or prescribed authority
Solution:
No fine shall be imposed on any employed person save in respect of such acts and omissions on his part as the employer with the previous approval of the State Government or of the prescribed authority may have specified by notice under sub-section (2).

Q6. Under payment of wages act, 1936 no fines shall be imposed on any employed person who is under the age of_________________.
fourteen years
twelve years
eighteen years
fifteen years
None of these
Solution:
No fine shall be imposed on any employed person who is under the age of fifteen years.

Q7. The total amount of fine in one wage period cannot exceed __________________of wages in that period.
5%
3%
10%
15%
20%
Solution:
The total amount of fine which may be imposed in any one wage-period on any employed person shall not exceed an amount equal to three per cent of the wages payable to him in respect of that wage-period.

Q8. Under payment of wages act, 1936 no fine imposed on any employed person shall be recovered from him b after the expiry of __________________ from the day on which it was imposed.
75 days
90 days
1 month
6 months
45 days
Solution:
No fine imposed on any employed person shall be recovered from him by installments or after the expiry of ninety days from the day on which it was imposed.

Q9. In case of payments to co-operative societies the total amount of deductions which may be made in any wage-period from the wages of any employed person shall not exceed _______________________.
10% of wages
75% of wages
50% of wages
35% of wages
20% of wages
Solution:
The total amount of deductions which may be made in any wage-period from the wages of any employed person shall not exceed—
(i) in cases where such deductions are wholly or partly made for payments to co-operative societies, seventy- five per cent, of such wages.
(ii) In any other case, fifty per cent, of such wages.

Q10. What is the fine for the non-payment of wages in time, making unauthorized deductions or imposing fine in contravention to the act?
Rs.1500 – Rs.7500
Rs.3000 – Rs.6000
Rs.5000 – Rs.10000
Rs.3500 – Rs.7500
Rs.1000 – Rs.3000
Solution:
Whoever being responsible for the payment of wages to an employed person contravenes any of the provisions regarding non-payment of the wages in time shall be punishable with fine which shall not be less than one thousand five hundred rupees but which may extend to seven thousand five hundred rupees.

Q11. Under minimum wages act 1948, wages means all remunerations and also includes?
travelling allowance
house accommodation value
house rent allowance
Both (b) and (a)
All of the above
Solution:
"wages" means all remuneration, capable of being expressed in terms of money, which would, if the terms of the contract of employment, express or implied, were fulfilled, be payable to a person employed in respect of his employment or of work done in such employment, [and includes house rent allowance], but does not include the value of-- (i) any house-accommodation, supply of light, water, medical attendance, or (ii) any other amenity or any service excluded by general or special order of the appropriate Government;

Q12. Under minimum wages act 1948, who appoints advisory board?
Central government
State government
National tribunal
Appropriate government
None of these
Solution:
For the purpose of co-coordinating work of committees and sub-committees appointed under section 5 and advising the appropriate government generally in the matter of fixing and revising minimum rates of wages the appropriate government shall appoint an Advisory Board.

Q13. What is the maximum penalty in case where the application is malicious or vexatious?
≤30
≤50
≥20
≥100
≤500
Solution:
If the Authority hearing any application under this section is satisfied that it was either malicious or vexatious, it may direct that a penalty not exceeding fifty rupees be paid to the employer by the person presenting the application.

Q14. What is the penalty if the employer pays less than the minimum rates of fixed wages?
fine Rs.1000 or imprisonment 6months or both
fine Rs.500 or imprisonment 6months or both
fine Rs.500 or imprisonment 1 year or both
fine Rs.100 or imprisonment 1month or both
None of these
Solution:
Any employer, who contravenes any rule or order made under section 13, shall be punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to five hundred rupees, or with both.

Q15. What is the minimum notice period required for giving notification to official gazette by appropriate government to add a particular employment in either part of schedule?
1 months
2 months
6 months
3 months
5 months
Solution:
The appropriate Government, after giving by notification in the Official Gazette not less than three months' notice of its intention so to do, may, by like notification, add to either Part of SCHEDULE any employment in respect of which it is of opinion that minimum rates of wages should be fixed under this Act.

               


  

You may also like to read:


No comments