IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for IT | Networking


IBPS SO IT Officer is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover Networking chapters of professional knowledge for IT Officer exam. Practice with the questions based on the most updated pattern.




Q1. Ethernet use which Topology?
Bus
Star
Ring
Both (a) and (b)
Mesh
Solution:
Ethernet use two types of topology- bus and star. Use a bus topology for a large network with many users and longer segments. With repeaters or media converters, you can easily interconnect to other networks with different topologies. Use a star topology when you want to use twisted-pair cabling (10BASE-T Ethernet) for a multiple-building campus setup (you might already have twisted pair-telephone wire-installed on your premises). Use a star topology for your fiber optic links.

Q2. Default port for HTTP:
23
80
21
25
30
Solution:
HTTP means Hyper Text Transfer Protocol. HTTP is the underlying protocol used by the World Wide Web and this protocol defines how messages are formatted and transmitted, and what actions Web servers and browsers should take in response to various commands. HTTP use port number 80.

Q3. What is the main protocol used to access data on WWW?
FTP
HTML
HTTP
SMTP
TFTP
Solution:
HTTP protocol is used by the World Wide Web and this protocol defines how messages are formatted and transmitted, and what actions Web servers and browsers should take in response to various commands.

Q4. What is CIDR (Classless Inter Domain Routing)?
It is used in class C Networks
It is used in class B Networks
It is used in class A Networks
All of the above
only (b) and (c)
Solution:
Short for Classless Inter-Domain Routing, an IP addressing scheme that replaces the older system based on classes A, B, and C. With CIDR, a single IP address can be used to designate many unique IP addresses. A CIDR IP address looks like a normal IP address except that it ends with a slash followed by a number, called the IP network prefix. For example:
172.200.0.0/16

Q5. DNS is defining at which layer of TCP/IP model?
Internet layer
Data link layer
Transport layer
Application layer
Both (a) and (c)
Solution:
One of the most important components of the application layer is the Domain Name System (DNS) server. DNS is a distributed hierarchical and global directory that translates machine or domain names to numerical IP addresses. DNS can run over either UDP or TCP.

Q6. Three-way hand shake method used in which of the following?
Connection establishment
Connection termination
Connection release
Path finding
packet forwarding
Solution:
A three-way handshake is a method used in a TCP/IP network to create a connection between a local host/client and server. It is a three-step method that requires both the client and server to exchange SYN and ACK (acknowledgment) packets before actual data communication begin.
A three-way handshake is also known as a TCP handshake.

Q7. In which type of switching technique whole message are transmitted at a time from source to destination ?
Packet switching
Circuit switching
Message switching
Data switching
Key switching
Solution:
Message switching does not establish a dedicated path between the two communicating devices i.e. no direct link is established between sender and receiver. Each message is treated as an independent unit. In message switching, each complete message is then transmitted from device to device through the internetwork i.e. message is transmitted from the source node to intermediate node.

Q8. Which of the following protocol is used for remote terminal connection service?
TELNET
FTP
RARP
UDP
SMTP
Solution:
Telnet is a user command and an underlying TCP/IP protocol for accessing remote computers. Through Telnet, an administrator or another user can access someone else's computer remotely.

Q9. Circuit Switching takes place at which layer?
Transport layer
Application layer
Presentation layer
Physical layer
Data link layer
Solution:
Circuit switching is a switching method in which a dedicated communication path in physical form between two stations within a network is established, maintained and terminated for each communication session. It has basically three phases as circuit establishment, data transfer and circuit disconnect.

Q10.SIP, DHCP and DNS are which layer protocol of OSI model?
Presentation layer
Transport layer
Application layer
Session layer
Network layer

Q11.Which of the following is protocol data units of layer 2?
Bits
segments
Packets
Frames
Data
Solution:
Frame is protocol data units of datalink layer. The data link layer ensures that all packets of information are passed on free of errors. It makes sure the appropriate physical protocol is assigned to the data. The data link layer is the second layer in the OSI Model. The three main functions of the data link layer are to deal with transmission errors, regulate the flow of data, and provide a well-defined interface to the network layer.

Q12. Which of the following are the two mode of IP security?
Certificate and tunnel
Certificate and transport
Transport and tunnel
Security and phases
Encryption and security
Solution:
IPSec (IP Security) supports transport and tunnel mode, both of which can use either ESP or AH packets. Transport mode secures packets between two endpoints, typically in a client-to-gateway scenario, and leaves the original IP header unchanged. Tunnel mode encapsulates the IP header and payload into a new IPSec packet for transfer between two endpoints, typically two IPSec gateway devices.

Q13. Which of the following OSI model layer is used for logical addressing?
Transport Layer
Application Layer
Network Layer
Session Layer
Physical Layer
Solution:
The logical address is a 32-bit IP address that is not embedded in the network card but it is assigned to it for the purpose of routing between networks. This type of address operates at Layer 3 (network) of the OSI Model.

Q14. What is BGP in networking?
Balanced Gateway Protocol
Border Gateway Protocol
Broadband Gateway Protocol
Balanced Goal Protocol
Balanced Gate Protocol
Solution:
Border Gateway Protocol (BGP) is a routing protocol used to transfer data and information between different host gateways, the Internet or autonomous systems. BGP is a Path Vector Protocol (PVP), which maintains paths to different hosts, networks and gateway routers and determines the routing decision based on that.

Q15. Default subnet mask of Class C IP address is:
255.255.0.0
255.255.255.0
255.255.255.255
255.0.255.0
None of these
Solution:
A Subnet mask is a 32-bit number that masks an IP address, and divides the IP address into network address and host address. Default subnet mask of Class C IP address is 255.255.255.0

               


   

You may also like to read:

No comments