# Miscellaneous Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Pre-2nd December

**Dear Aspirants,**

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

**Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the following questions?**

**Q1. 4.4 + 14.44 + 41.14 = ? – 14.41 – 1.4**

(a) 74.21

(b) 75.79

(c) 76.19

(d) 78.79

(e) 73.79

**Q2. 81% of 2300 - ? = 34% of 596**

(a) 1751.36

(b) 1680.36

(c) 1791.36

(d) 1660.36

(e) 1691.36

**Q3. (7921 ÷ 178) – 5.5 = √(?)**

(a) 39

(b) 1369

(c) 1521

(d) 1225

(e) 1444

**Q8. Sumit’s investment is 1.5 times the investment of Sahil and ratio between period of their investment is 2 : 1. If share of Sumit in total profit is Rs.7550 more than the share of Sahil in total profit, then find the total profit.**

(a) Rs.7550

(b) Rs.15100

(c) Rs.14100

(d) Rs.13500

(e) Rs.15000

**Q9. A boat in upstream covers 110 km in same time as it covers 140 km in downstream. Find speed of stream is what percent of the speed of boat in still water.**

(a) 12%

(b) 16%

(c) 15%

(d) 10%

(e) 20%

**Q10. 5 years hence Vikas will 4 years older than Rahul. Ratio between present age of Rahul and Amit is 10 : 11. If Amit is 2 years younger than Vikas then find the sum of present ages of all three.**

(a) 64

(b) 60

(c) 56

(d) 66

(e) 65

**Directions (11-15): What comes at the place of question mark (?)**

**Q11. 36, 210, 1045, 4176, 12525, ?**

(a) 25000

(b) 25046

(c) 25052

(d) 25050

(e) 25048

**Q12. 3, 9, 21, 41, 71, ?**

(a) 113

(b) 110

(c) 115

(d) 116

(e) 109

**Q13. 6, 4, 3, 2.5, ? , 2.125**

(a) 1.5

(b) 1.75

(c) 2.25

(d) 2.025

(e) 1.125

**Q14. 7, 15, 6, 70, 45, ?**

(a) 150

(b) 81

(c) 71

(d) 261

(e) 216

**Q15. 16, 31, 52, 79, 112, ?**

(a) 151

(b) 150

(c) 149

(d) 155

(e) 161

**SOLUTIONS**

**S1. Ans.(b)**

Sol.

59.98 = ? – 15.81

? = 75.79

**S2. Ans.(d)**

Sol.

1863 - ? = 202.64

? = 1660.36

**S3. Ans.(c)**

Sol.

44.5-5.5=√(?)

√(?)=39

? = (39)² = 1521

**S4. Ans.(a)**

Sol.

22 + 93 + 361 = 441 + 33 + ?

476 – 474 = ?

? = 2

**S5. Ans.(e)**

Sol.

24×√(?)=864

√(?)=864×1/24

√(?)=36

? = 1296

**S6. Ans.(e)**

Sol.

Ravi’s one day work=1/24

Ravi’s efficiency: Satyender’s efficiency = 5 : 6

Satyender’s one day work=1/24×6/5=1/20

(Ravi + Satyender)one day work=1/20+1/24=11/120

Time taken=120/11 days=10 10/11 days

**S7. Ans.(d)**

Sol.

Speed of train=240/3=80 km⁄hr

Speed of car=80/4×3=60 km⁄hr

Speed of jeep=(60×3)/2=90 km/hr

Distance covered by Jeep = 90 × 5 = 450 km/hr

**S8. Ans.(b)**

Sol.

Let investment of Sahil is 100x

So Sumit’s investment = 150x

Let time of investment is 2y and y

Profit ratio = Sumit : Sahil

( 150x×2y)/(100x×y)=3∶1

ATQ—

Total profit=(7550×4)/2

=Rs.15100

**S9. Ans.(a)**

Sol.

Let time taken is ‘t’

Now,

ATQ—

110/(x–y)=140/(x+y)=t

x/y=25/3

Where; x = speed of boat in still water

And , y = speed of stream

Required %=3/25×100=12%

**S10. Ans.(d)**

Sol.

Let age of Rahul and Amit is 10x and 11x

Now,

ATQ—

Vikas Age → 10x + 4 = 11x + 2

x = 2

⇒Vikas' s Age=10×2+4=24

Rahul' s Age=10×2=20

Amit' s Age=11×2=22

Sum of present ages of all three → 20 + 22 + 24 = 66

## No comments