Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 14th December 2018

Dear Aspirants,


Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 14th December 2018



Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Direction (1-5): Study the following graph carefully to answer the following related questions:

Given graph shows distance (in kms) travelled by five different trucks in a day.



Q1. What is the ratio of the distance travelled by Truck A to the distance travelled by Truck D?
17 : 19
11 : 15
19 : 17
17 : 11
13: 15
Solution:
Required ratio = 475 : 425
= 19 : 17

Q2. What is the average distance travelled by all the trucks together?
510 km
515 km
425 km
475 km
450 km
Solution:
Total distance covered by all the trucks = 2375 km
Average distance covered by all the trucks = 2375/5 = 475 km

Q3. If Truck A covered the given distance at the average speed of 47.5 km/hr what was the time taken by it to cover this distance?
12 hours
10 hours
8 hours
6 hours
4 hours
Solution:
Total distance covered by A = 475 km
Time taken = 475/47.5 = 10 hours

Q4. The distance travelled by Truck E is what percent of the total distance travelled by Truck B and C together?
 
 
 
 
 
Solution:

Q5. If the time taken by Truck C to cover the given distance was 8 hours, what was the average speed of the truck?
54.75 km/hr
65.25 km/hr
52.25 km/hr
68.75 km/hr
None of these
Solution:
Required speed = 550/8
= 68.75 km/hr

Direction (6-10): Answer the following questions- 

Q6. A train traveling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and traveling in the opposite direction at 42 kmph in 12 seconds. What is the length of the longer train?
60 metre
100 metre
150 metre
200 metre
250 metre
Solution:

Q7. A train crosses a bridge of length 150 metre in 15 seconds and a man standing on it in 9 seconds. The train is traveling at a uniform speed. Length of the train is:
225 metre
200 metre
135 metre
90 metre
140 metre
Solution:

Q8. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 kmph and 36 kmph. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:
82 metre
50 metre
80 metre
72 metre
90 metre
Solution:

Q9. In how many minutes can a tank be filled by three pipes whose diameters are 20 cm, 30 cm and 60 cm. Given that the largest pipe alone can fill it in 49 min.
36 minutes
40 minutes
24 minutes
19 minutes
28 minutes
Solution:

Q10. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 hours, respectively. Pipe C can fill it in 30 hours. If all the three pipes are opened together, then in how much time the tank will be filled up?
 
 
 
 
 
Solution:

Directions (11-15) : What approximate value should come in the place of the question mark ‘?’ in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value.) 

Q11. 17.9% of 324.98 – 23.9% of 199.89 = ?
10
5
15
25
21
Solution:

Q12. 5068 ÷ 37 × 4 = ?
660
448
520
548
521
Solution:

Q13. (6.98)² × (4.95)² =?
1243
1225
1235
1345
1320
Solution:
? ≃7² × 5²
≃1225

Q14. 
10
7
9
12
11
Solution:
? ≃ 77/11
? ≃ 7

Q15. 39.91×44.9÷4.95= ?
376
391
374
353
360
Solution:

               





You May also like to Read:

             


For Bank Exams


@999 or @1,199
For SSC Exams

@599
For Insurance Exams

@499
For Teaching Exams

@399
For  
 Exams

@1,499


      

Print Friendly and PDF

No comments