# Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 18th December 2018

**Dear Aspirants,**

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

**Q1. After replacing an old member by a new member, it was found that the average age of four members of a family is the same as it was 3 year ago. What is the difference between the ages of the replaced and the new member ?**

10 years

11 years

12 years

8 years

None of these

Solution:

Let the sum of their present ages = x years.

After replacing, sum of their ages = x - (4 × 3) = x - 12 years

Thus, required difference in age of two members = 12 years. **Q2. Aditya and Anshuman started a business and invested Rs. 52,500and Rs. 75,000 respectively. At the end of year they decided to distribute 50% of profit equally among them and remaining in capital ratio. Had they distributed entire profit in capital ratio, Aditya got Rs. 2,250 less. Find the total profit amount.**

Rs. 46,000

Rs. 51,000

Rs. 49000

Rs. 51650

None of these

**Q3. Pipe A can fill the tank in 4 hours, while pipe B can fill it in 6 hours working separately. Pipe C can empty whole the tank in 4 hours. He opened the pipe A and B simultaneously to fill the empty tank. He wanted to adjust his alarm so that he could open the pipe C when it was half-filled, but he mistakenely adjusted his alarm at a time when his tank would be 3/4th filled. What is the time difference between both the cases, to fill the tank fully:**

48 min.

54 min.

30 min.

44 min.

Can’t be determined

**Q4. Anoop sells a book to Mayank at a profit of 20% and Mayank sells this book to Siddharth at a profit of 25%. Now Siddharth sells this book at a loss of 10% to Shishir. At what percentage loss should Shishir sells this book now so that his SP becomes equal to Anoop’s CP?**

36.68%

25.92%

48.66

Cannot be determined

None of these

**Q5. An equal sum is invested for seven years in Scheme A offering simple interest at x% p.a. and in scheme B for two years offering compound interest at 10% p.a. (compounded annually). The interest earned from scheme A is thrice of the interest earned from schemes B. Had the rate interest been (x-4)% simple interest per annum in scheme A, the difference in the interest earned from both the schemes would have been Rs. 700. What was the sum invested in each of the schemes ?**

Rs. 8000

Rs. 5000

Rs. 6000

Rs. 4500

None of the above

**Directions (6-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions ?**

**Q6.**

3.5

2.5

1.28

4.6

5.3

**Q7. 48% of 360 + 27% of 920 - 38% of 880 = ?**

10% of 868

15% of 868

100% of 868

8.68

None of these

Solution:

? = 172.8 + 248.4 - 334.4 = 86.8 or 10% of 868

**Q8.**

35/9

63/5

18/7

9/35

None of these

**Q9. 2000 × 473 ÷ 1000 – 245 = ?**

651

701

951

851

541

Solution:

? = 946 - 245 = 701

**Q10. 3939 ÷ 3 + 6363 ÷ 3 – 9696 ÷ 6 + 123 × 2 = ?**

2064

1572

1464

1864

1564

Solution:

1313 + 2121 - 1616 + 246 = ?

? = 2064

? = 2064

**Directions (11-15): Study the following table carefully and answer the questions that follow.**

**Marks obtained by seven students in different subjects in the Career Power Open Challenge Paper.**

**Note:**M.M – Maximum marks, B.A – Banking awreness

**Q11. If marks obtained in Banking awareness is not considered, then who got 2nd highest marks ?**

Sanjeev

Abhishek

Kamaal

Rawat

Rajesh

Solution:

Rajesh = 531 – 105 = 426

Rawat = 477 – 98 = 379

Sanjeev = 590 – 112 = 478

Kamaal = 546 – 106 = 440

Abhishek = 556 – 119 = 437

Dharmendra = 485 – 107 = 378

Shailesh = 51 + 72 + 135 + 132 + 37 = 427

Thus, Kamaal got 2nd highest marks.

Rawat = 477 – 98 = 379

Sanjeev = 590 – 112 = 478

Kamaal = 546 – 106 = 440

Abhishek = 556 – 119 = 437

Dharmendra = 485 – 107 = 378

Shailesh = 51 + 72 + 135 + 132 + 37 = 427

Thus, Kamaal got 2nd highest marks.

**Q12. Approximately what is the minimum difference between the percentage of total marks obtained by any two students ?**

5

3

1

0.1

4

**Q13. It was found later that marks obtained by Kamaal in R.C. and Reasoning were misread as 13 marks more and 31 marks less respectively than actual. Find the new average marks of Kamaal.**

88

96

91

94

None of these

**Q14. Marks obtained by Sanjeev in Maths holds what approximate percent of total marks obtained by Shailesh in all subjects together ?**

30%

27%

29%

25%

24%

**Q15. Find the difference between total marks scored by all students together in Maths and that in Banking awareness.**

127

135

140

128

None of these

Solution:

Total marks in Maths = 880

Total marks in Banking awareness = 743

∴ Required difference = 137

Total marks in Banking awareness = 743

∴ Required difference = 137

## No comments