Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 2nd December 2018

Dear Aspirants,


Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 30th November 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

Directions (1-5): Study the graph carefully to answer the questions that follow


Q1. What is the difference between the number of candidates appeared from institutions B, C, D and F together and candidates passed from institutions A, E and G together?
(a) 100
(b) 900
(c) 1000
(d) 540
(e) None of these
Q2. What is the average number of candidates passed from all the institutions together?
(a) 700
(b) 490
(c) 350
(d) 625
(e) None of these

Q3. Number of candidates passed from institutions C and E together is approximately, what per cent of the total number of candidates appeared from institutions A and G together?
(a) 72%
(b) 62%
(c) 54%
(d) 75%
(e) 67%

Q4. From which institution, the difference between the appeared candidates and passed candidates is maximum?
(a) B 
(b) G
(c) D
(d) F
(e) None of these

Q5. What is the respective ratio between the number of candidates who have failed from institution B and the number of candidates who have appeared from institution F?
(a) 2 : 5
(b) 2 : 3
(c) 4 : 3
(d) 1 : 3
(e) None of these

Directions (6-10): What approximate value will come in place of (x) in the following questions ?
Q6. x2-899.01=29.99% of 299-28.99
(a) 25
(b) 40
(c) 38
(d) 35
(e) 31

Q7. 54.99% of 399.9 + 50.11% of 599.99 – 499. 9 = √x
(a) 200
(b) 350
(c) 400
(d) 300
(e) 450

Q8. √1023.99+√63.89+√960.89+x=24.99% of 699.99
(a) 104
(b) 111
(c) 96
(d) 90
(e) 120

Q9. 349 ÷ 49 + (9.99)2×19.99=x3-18.99% of 999.99
(a) 10
(b) 8
(c) 17
(d) 13
(e) 19

Q10. (26.99)2+(15.91)2+√x=20.11% of 4999.99
(a) 196
(b) 175
(c) 200
(d) 210
(e) 225

Q12. A and B are two workers. If A takes 4 hours 39 minute more than the time taken by A and B together and B takes 31 minute more than the time taken by A and B together for the same work. Find time taken by A to do 1/3 rd of the total work.
(a) 2 hour 35 min
(b) 2 hour
(c) 2 hour 4 minute
(d) 3 hour
(e) None of these

Q13. A invest Rs. 288 more than B in a business but B has invested his capital for 7 months while A has invested his capital for 4 months. If the share of A is Rs. 42 more than that of B out of total profit is Rs. 358. Find the amount invested by B.
(a)Rs. 237
(b)Rs 140
(c)Rs 242
(d)Rs 232
(e)None of these

Q14. A man deposited a certain sum of money in the beginning of each year for three years in a bank. After 3 years he got total amount Rs 11160. If the rate of interest is 12% per annum. Find the amount deposited in the beginning of each year.
(a) Rs 1700
(b) Rs 3000
(c) Rs 3200
(d) Rs 2500
(e) None of these

Q15. A man borrowed a certain sum from a bank at the rate of 20% compounded annually for three years and promise to pay the sum in three annual equal installment of Rs 21600 each the sum be borrowed.
(a) Rs 42750
(b) Rs 44000
(c) Rs 43750
(d) Rs 45500
(e) None of these

SOLUTIONS

S1. Ans.(c) 
Sol. Required difference = (14 + 7 + 12 + 6) – (12 + 12 + 5)
= 39 – 29
= 10 hundred
= 1000

S2. Ans.(a) 
Sol. Required average = (12+10+4+4+12+2+5)/7
=  49/7
= 7 hundred
= 700

S3. Ans.(e) 
Sol. (Required % = ((4+12))/((13+11))×100
=  16/24×100 
=66.67%
≈ 67%

S4. Ans.(c) 
Sol. Difference for institute  A – (13 – 12) = 1
B – (14 – 10) = 4
C – (7 – 4) = 3
D – (12 – 4) = 8
E – (15 – 12) = 3
F – (6 – 2) = 4
G – (11 – 5) = 6
 Required institute = D

S5. Ans.(b) 
Sol. Required Ratio = ((14-10))/6 = 4/6
= 2 : 3

S6. Ans.(e)
Sol.
≈x2-900=30×3-29 
≈x2=990-29 = 961
≈x=31

S7. Ans.(c)
Sol.
≈55/100×400+50/100×600-500=√x
≈55×4+50×6-500=√x
≈√x=20
or,x=400


No comments