Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 5th December 2018

Dear Aspirants,

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 5th December 2018


Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

Watch The Video Solutions




Directions (1-5): Study the given table carefully to answer the questions that follow: 

Number of people Staying in Five Different Localities and the percentage Breakup of Men and Women in them. Rest population is of children. 


Q1. Total number of children staying from locality H and I together are approximately what percent of total number of people staying from all localities together?
3%
5%
8%
12%
6%
Solution:
Total children from H and I together = .13×5200+.1×6020 = 676+602 = 1278 Total people from all localities = 5640+4850+5200+6020+4900 = 26610 Required percentage = 1278/26610×100=4.8% ∼ 5%

Q2. Average number of people from all locality staying together are approximately what percent more than the total children staying from locality G and H together?
165%
185%
225%
205%
195%
Solution:
Average of people from all localities together = 26610/5 = 5322 Total children from G and H together = .22×4850+.13×5200 = 1067 + 676 =1743 Required percentage= (5322-1743)/1743×100 = 205.3% ∼205%

Q3. What will be the ratio of number of women and children from locality G and H together to the total number of people from locality I and J together?
1181/2184
1221/1331
1440/1443
Cannot be determined
None of these
Solution:
Number of women and children from G
= .66 × 4850 = 3201 Number of women and children from H = .52 × 5200 = 2704 Total people from I and J = 6020+4900 = 10920 Required ratio = (3201+2704)/10920 = 1181/2184

Q4. If number of men, women and children who are working are in the ratio 5: 3: 2 from locality I and number of women who are working from locality I is 903 then what percentage of people from I are not working?
40%
50%
60%
55%
65%
Solution:
Total number of working people from I
= 903/3×10
= 3010
Required percentage = (6020-3010)/6020×100
= 50%

Q5. If 1100/17% of men form locality G are added to locality F then what will be the percentage of women in locality F (approximately).
28%
32%
30%
33%
35%
Solution:

Q6. A bus reached at the destination without stoppage at a average speed of 50 km/hr and when the bus is stopped at each bus station then the average speed of the bus is 45 km/hr. find for how much time in an hour the bus stopped ?
9 min
4 min
6 min
8 min
2 min
Solution:
The distance covered in 1 hour without stoppage = 50 km
The distance covered in 1 hour with stoppage = 45 km
Time taken by bus =45/50×60 (in minutes)
= 54 minutes
Required time = 60 – 54 = 6 minute

Q7. Prabhat and Shivam entered into a business with the investment in the ratio of 3:2. Prabhat has majority in the share so he gets 10 % of the total profit and both of them donate 4% of the total profit in charity. Find the difference between share of profit of Prabhat and Shivam if the profit at the end of year is Rs 68000.
Rs 18400
Rs 18496
Rs 19224
Rs 16432
Rs 20221
Solution:
Donated amount =68000×4/100=Rs 2720
Amount obtained by Prabhat as a majority in share =68000×10/100= Rs 68000
Remaining profitable amount = 68000 – (6800 + 2720) = Rs 58480
Share of Prabhat = 58480×3/5=Rs 35088
Share of Shivam =58480×2/5=Rs 23392
Total share of Prabhat = 35088 + 6800 = Rs 41888
Required difference = 41888 – 23392
=Rs 18496

Q8. A and B enters into a partnership for a year. A contributes Rs. 33000 and B Rs. 27000. After 3 months, they admit C to enter into business who contributes Rs. 24000. If B withdraws his contribution after 8 months, at the end of the year they share profit in the ratio ?
7:2:6
9:2:11
11:7:5
11:6:6
9:3:11
Solution:
Required ratio = A : B : C
= 33000 × 12 : 27000 × 8 : 24000 × 9
= 44 : 24 : 24
= 11 : 6 : 6

Q9. 18 men, 15 women and 12 boys were completed a certain work in some days. They started working together and each (i.e. one man, woman and child) completed some part of the work in 1st day in the ratio of 2 : 3 : 1. On the 2nd day 3 men and 2 boys left the work and on the 3rd day, 4 women and 8 boys left the work but the work got finished on the 3rd day. Then find the work which is done by them on the 2nd day. If the total work is completed by 27 men 45 days?
425 units
510 units
366 units
680 units
528 units
Solution:
Total work = 27 × 45 = 1215
Ist day work = 18 × 2x + 15 × 3x + 12 × x
= 36x + 45x + 12x = 93x
IInd day work = 15 × 2x + 15 × 3x + 10 × x
= 30x + 45x + 10x = 85x
IIIrd day work = 15 × 2x + 11 × 3x + 2 × x
= 30x + 33x + 2x = 65x
Total work = 65x + 85x + 93x
1215 = 243x
x = 5
IInd day work = 85x = 85 × 5 = 425

Q10. 30 km of a distance A can cover in 2 hours more than B, if A doubled his speed then he reached at destination before 1 hr from B. Find the speed of A.
9 km/hr
5 km/hr
6 km/hr
4 km/hr
7 km/hr
Solution:

Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following number series? 

Q11. 123, 277, 459, 669, 907, ?
1179
1173
1167
1169
1273
Solution:
The series is +154,+182,+210,+238,+266…..

Q12. 456.5, 407, 368.5, 341, 324.5, ?
321
319
317
323
315
Solution:
The series is -49.5,-38.5, -27.5,-16.5,-5.5…..

Q13. 23, 42.2, 80.6, 157.4, ?
321
319
317
323
311
Solution:
The series is +19.2,+38.4, +76.8,+153.6…….

Q14. 36, 18, 27, 67.5, 236.25, ?
1025.25
1112.25
1432.5
1063.125
106.125
Solution:
The series is ×.5, ×1.5 , ×2.5 ,×3.5 , ×4.5 .……

Q15. 24, 536, 487, 703, 678, ?
768
748
764
742
705
Solution:
The series is +8³,-7²,+6³,-5², +4³……
The number should be 678 + 64 = 742

               





You May also like to Read:


   

Print Friendly and PDF

No comments