Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 7th December 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 7th December 2018

Reasoning Quiz for Canara PO 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like Canara PO Mains is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Each of the question below consists of a question and three statements numbered I, II, III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. 

Q1. Who is tallest among five friends A, B, C, D and E? 
I. D is taller than at least two of his friends 
II. E is taller than A who is taller than D.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
Using both statements together, E is the tallest person

Q2. How is A related to B? 
I. A is B’s maternal grandfather’s only daughter. 
II. B’s mother D is the daughter of C.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
Using statement I, we can see that A is mother of B.

Q3. P and Q are father and mother of M, respectively. M has three uncles and five aunts. P has three siblings. The siblings of P and Q are unmarried. How many brothers does Q have? 
I. P has two brothers. 
II. Q has five siblings.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.

Q4. Point A is towards which direction from point B? 
I. If a person walks 4m towards the north from point A, and takes two consecutive right turns, each after walking 4 m, he would reach point C, which is 8m away from point B. 
II. Point D is 2m towards the east of point A and 4m towards the west of point B.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:

Q5. How many children are there between A and B in a row of children? 
I. A is fifteenth from the left in the row. 
II. B is exactly in the middle and there are ten children towards his right.
If statements I is sufficient to answer the question, but statement II by itself is not sufficient to answer the question.
If statement II by itself is sufficient to answer the question, but statement I alone is not sufficient to answer the question.
If statement either I or II is sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are not sufficient to answer the question.
If both the statements I and II taken together are sufficient to answer the question.
Solution:
Using both statements, there are 21 children in the row. B is 11th from the left and A is 15th from the left. So there are three children between A and B.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions: Eight friends L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square and face center while four sits in the middle of each of the four sides and face outside. Each of them like different colours, viz. Black, Blue, White, Purple, Pink, Red, Orange and Green. 
O sits on the immediate left of the one who likes Red. N does not like Blue or Purple. The one who likes Green does not face inside. R does not like Purple. S likes Red. P is not an immediate neighbour of L, who likes Black. P likes Orange. The one who likes Purple is an immediate neighbour of Q. N sits third to the left of the one who likes Green. Only two persons sit between N and S. The one who likes Black sits on the immediate right of S. R is neither an immediate neighbour of S nor of N. Only one person sits between L and the one who likes Pink. R does not like Green and is not an immediate neighbor of M. The one who likes Blue is an immediate neighbour of P. 

Q6. Who sits to the immediate right M?
N
L
P
The one who likes Green
None of these
Solution:

Q7. What is the position of the one who likes Red with respect to R?
Fourth to the right
Second to the left
Immediate left
Third to the left
Second to the right
Solution:

Q8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
N
R
Q
L
O
Solution:

Q9. Who sits diagonally opposite to the one who likes Black?
O
L
The one who likes Purple
The one who likes Green
The one who like Blue
Solution:

Q10. Who likes Green?
Immediate neighbour of N
Immediate neighbour of P
Immediate neighbour of S
Immediate neighbour of R
None of these
Solution:

Directions (11-15):In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as- 

Q11. Statement I-The former UB group chief Mr. Mallya fled the country last year and has unpaid debts close to the tune of Rs. 9000 crore taken as loans from various Indian banks.
Statement II-Fugitive businessman Vijay Mallya was booed by a section of India supporters as he entered the Oval arena to watch India’s crucial ICC Champions Trophy encounter against South Africa.
If statements I is the cause and statement II is its effect.
If statements II is the cause and statement I is its effect.
If both the statements I and II are independent causes.
If both the statements I and II are effects of independent causes.
If both the statements I and II are effects of some common cause.
Solution:
In the above question it is clear that statement I will be the cause and statement II will be its effect. Because Mallya has taken loan from various banks in India and has not been able to repay it for some time. So this will be the reason of Vijay Mallya’s disapproval by the audience at the stadium

Q12.Statement I-The National Council of Educational Research and Training (NCERT) will review all its books. 
Statement II-These books were created over a decade ago and need to be updated, the books were created in 2007.
If statements I is the cause and statement II is its effect.
If statements II is the cause and statement I is its effect.
If both the statements I and II are independent causes.
If both the statements I and II are effects of independent causes.
If both the statements I and II are effects of some common cause.
Solution:
It is clear from the above statement that statement II will be cause and statement I will be its effect. Because books were created in 2007 quite a while before it will be a cause and it need to be updated now so it will be its effect.

Q13.Statement-Neeru Chadha becomes first Indian woman to become member of ITLOS. Chadha is only the second woman to be judge of ITLOS in its two decades of existence, where there have been a total of 40 judges. 
Which of the following can be assumed from the given statement? 
(I)No other woman of India has the capability to become member of ITLOS. 
(II)Woman can be a better judge than man. 
(III)No other candidate is superior than Neeru Chadha.
Only II and III
Only I and III
Only II
Only I
None of these
Solution:
For I-False, because it can not be assumed from the given statement that there is no other woman of India is enough capable for such designation.
For II-False, because we can not said from the given statement that woman are better judge than man. For III-True, because it is clear from the given statement that Neeru Chadha is selected as member of ITLOS. So it can be assumed that she is better than all other candidates.

Q14.Statement-Non-bailable warrant issued against Baba Ramdev in ‘beheading remark’ case.
(I)Ramdev in a case over his remarks made last year against those refusing to raise the slogan of ‘Bharat mata ki jai’. 
(II)Ramdev’s company has received more than an estimated $46 million in discounts for land acquisitions in states controlled by the BJP. 
(III)The court of Additional Chief Judicial Magistrate Harish Goyal issued the NBW(non bailable warrant) against Ramdev. 
Which of the following is not in line with the given statement?
Only III
Only I and III
Only II
Only I and II
None of these
Solution:
In the following question we have to find which statement do not support the given statement.
For I-This statement is in line with the given statement as it discusses about the reason of warrant against Ramdev.
For II-This statement is not in line with the given statement as it is not related to the given statement. For III- This statement is also in line with the given statement.

Q15. Statement- TCS executive Ramanathan Ramanan to head Atal Mission under NITI Aayog. 
(I)It is an initiative to bring in best of private minds to drive innovation in governance. 
(II)It refers to a situation where while being in employment in one organisation a person is sent to work in another organisation. 
(III)Ramanathan Ramanan is no more interested in working in private sector and is willing to work in government sector. 
Which of the following substantiates from the given statement?
Only I
Only II and III
Only II
Only I and II
None of these
Solution:
In the following question we have to find which statement support the given statement.
For I-It supports the given statement as a person from TCS which is a private organization is going to be the head of government mission.
For II-It also supports in context to the given statement as Ramanathan will now work for NITI Aayog from TCS.
For III-It does not support the given statement as it not mentioned in the given statement.

               




You may also like to Read:


                         

Print Friendly and PDF

No comments