Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 3rd December 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 3rd December 2018

Reasoning Quiz for Canara PO 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like Canara PO Mains is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Eight persons are sitting around a square table such that two of them are sitting on each side of the table. Some of them are facing towards the center and some face away from the center. Two persons sits between D and E, who does not sit next to B. E does not face towards the center. F faces same direction as G. G and H sit 2nd left to each other. A sits opposite to G and none of them sits next to B. B sits 2nd left to D. Three persons sit between E and F. Not more than one person sits between G and C, when counted from the right of G. Not more than two persons sitting next to each other face same direction. 

Q1. Who among the following sits 4th right to the one who is 3rd left to B?
E
F
C
A
None of these
Solution:

Q2. How many persons are sitting between A and D, when counted from the left of A?
Two
One
Three
Four
None of these
Solution:

Q3. Who sits immediate left to C?
E
F
D
B
None of these
Solution:

Q4. Four of the following belongs to a group find the one that does not belong to that group?
E
F
C
G
D
Solution:

Q5. What is the position of F with respect to H?
3rd to the left
3rd to the right
4th to the left
5th to the right
None of these
Solution:

Directions (6-7): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements and answer the following questions. 

Q6. What is the code for ‘July’ in a code language? 
I. ‘May April July’ is written as ‘nik pa re’ in the code language. 
II. ‘July June August’ is written as ‘pe da pa’ 
III. ‘December May July’ is written as ‘ma re pa’
Only I and III
Only II and II
Only I and II
either I and II or I and III
Can’t be determined
Solution:
From I and II = july– ‘pa’
From III or II = july – ‘pa’

Q7. ‘D’ is in which direction with respect to ‘B’? If- 
I. A is to the west of B. C is to the north of B. D is to the south of C. 
II. ‘G’ is to the South of D. The distance between G and B is 4m and distance between D and B is 9m. 
III. A is to the West of B. B is in the middle of A and E. F is to the South of E. D is to the West of F.
Only I and III
Only II and II
Only I and II
either I and II or II and III
Can’t be determined
Solution:

Directions (8-10): Each of the questions given below consists of a question and two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. 

Q8. How is Q related to O? 
 I. P is Son of O and husband of Q. 
II. O is mother of R who is brother of Q.
If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

Q9. How many students among P, Q, R and S have passed the examination? 
I. The following is a true statement: P and Q passed the examination. 
II. The following is a false statement: R and S has passed the examination.
If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement I, P & Q have passed. But nothing about R & S. From statements II , ‘Both R and S has passed’ and this is false. This indicates ‘R and S both are failed. Hence we get only P and Q have passed.

Q10. Among six persons K, J, I, H, G and F who are standing around a circle, some of them are facing the centre while others are facing outside (i.e. opposite to the centre,). What is the position of K with respect to G? 
(Note: Facing the same direction means, if one is facing the centre then the other is also facing the centre and vice versa. Facing the opposite directions means, if one is facing the centre then the other is facing outside and vice versa). 
I. I stands second to the right of G. G faces outside. I is an immediate neighbour of both H and J. F stands second to the left of H . H faces the same direction as G. 
II. Only two persons stand between J and G. Both J and G face outside. G is an immediate neighbour of both H and F. J is an immediate neighbour of both I and K. K is not an immediate neighbour of H.
If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Directions (11-13): Study the following information carefully and answer the questions given below. The centre reportedly wants to continue providing subsidy to consumers for cooking gas and kerosene for five more years. This is not good news from the point of view of reining in the fiscal deficit. Mounting subventions for subsidies means diversion of savings by the government from investment to consumption, raising the cost of capital in the process. 
The government must cut expenditure on subsidies to create more fiscal space for investments in both physical and social infrastructure. It should outline a plan for comprehensive reform in major subsidies including petroleum, food and fertilizers and set goals. 

Q11. Which of the following is a conclusion which can be drawn from the facts stated in the above paragraph?
Subsidy provided by the government under various heads to the citizen increases the cost of capital.
Govt. is unable to withdraw subsidies provided to various items.
Govt. subsidy on kerosene is purely a political decision.
Govt. does not have enough resources to continue providing subsidy on petroleum products.
None of these
Solution:
Govt. does not have enough resources to continue providing subsidy on petroleum products.

Q12. Which of the following is an assumption which is implicit in the facts stated in the above paragraph?
People in India may not be able to pay more for petroleum products.
Many people in India are rich enough to buy petroleum products at market cost.
Govt. may not be able to create more infrastructural facilities if present level of subsidy continues for a longer time.
Govt. of India has sought assistance from international financial organizations for its infrastructural projects.
None of these
Solution:
People in India may not be able to pay more for petroleum products.

Q13. Which of the following is an inference which can be made from the facts stated in the above paragraph?
India’s fiscal deficit is negligible in comparison to other emerging economies in the world.
Subsidy on food and fertilizers are essential for growth of Indian economy.
Reform in financial sector will weaken India’s position in the international arena.
Gradual withdrawal of subsidy is essential for effectively managing fiscal deficit in India.
None of these
Solution:
Gradual withdrawal of subsidy is essential for effectively managing fiscal deficit in India.

Directions (14-15): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow – up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing.

Q14. Statement: It is reported that though Vitamin E present in fresh fruits and fresh vegetables is beneficial for human body, capsule Vitamin E does not have same effect on human body.
Courses of Action: 
I. The sale of capsule Vitamin E should be banned.
II. People should be encouraged to take fresh fruits and fresh vegetables to meet the body requirement of Vitamin E.
If only I follows
If only II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows.
If both I and II follow
Solution:
I is illogical because Vitamin E capsule is also useful even if less effective. Action II is more useful and effective.

Q15. Statement: India has been continuously experiencing military threats from its neighbouring countries.
Courses of Action: 
I. India should engage into an all-out war to stop the nagging threats.
II. India should get the neighbours into a serious dialogue to reduce the tension at its borders.
If only I follows
If only II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows.
If both I and II follow
Solution:
War cannot be an answer to such problems, but dialogue can.

               




You may also like to Read:
             
                    


Print Friendly and PDF

No comments