Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 5th December 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 5th December 2018

Reasoning Quiz for Canara PO 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like Canara PO Mains is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1-5): Study the information and answer the given questions: 

There are eight persons namely A, B, C, D, E, F, G and H who all are sitting around a square table facing towards the center. They all like different movies i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W but not necessarily in the same order. Four of them are sitting at the corners and rest in the middle of the sides. 

G does not like Movie P or Q. C, who likes Movie R sits 2nd to left of the one who likes Movie U. Three people sit between the one who likes Movie U and D, who likes Movie V. H sits immediate left of D. E sits opposite to G. The one who likes Movie P sits to the immediate left of C. A does not sit next to C and he does not like Movie U. The one who likes W sits 2nd to the left of D. F sits at one of the corner. B and H do not like movie Q. The one who likes movie T does not sits immediate left to A 


Q1. Who among the following sits opposite to the one who likes movie W?

The one who likes R
The one who likes S
The one who likes T
The one who likes P
None of these
Solution:

Q2. If Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
The one who likes S
B
F
The one who likes Q
H
Solution:

Q3. Which among the following Movie does G like?
P
Q
S
T
None of these
Solution:

Q4. Who among the following pair represents those who are the immediate neighbors of H?
The one who likes W, G
B, A
A, C
The one who likes V, A
H, F
Solution:

Q5. Who among the following sits second to the right of G?
The one who likes S
B
F
The one who likes Q
H
Solution:

Directions (6-10): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 


Q6. What does ‘ab’ mean in the code language? 

I. ‘ab cd ef’ means ‘All the best’ and ‘ef gh ij’ means ‘best of luck’ in that code language. 
II. ‘mn pq cd’ means ‘All is well’ and ‘vw wx si’ means ‘either or you’ in that code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.

Q7. How is A related to D? 
I. C is the brother of D who is the niece of A. 
II. B is sister of A who is the wife of E. E is the father of D.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.

Q8. What is A’s rank in the class of 30 Students? 
I. B, who is 11th from the top in the class. A is exactly between B and C, who is 16 from the bottom. 
II. A who is 10 rank above B who is 15th rank below C.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
B’s rank from top=11th
C’s rank from bottom is 16th so, from top= 30+1-16= 15th
So, A’s rank from top in the class= 13th

Q9. Point Y is in which direction with respect to point B? 
I. Point A is east of point B and north of point X. Point Y is north-west of point X. 
II. Point X is east of point B and north of point A. Point Y is north of point X.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:

Q10. Who among A, B, C, D and E is Shortest? 
I. B is taller than E but he is not the tallest among them. 
II. C is taller than D and E. C is not taller than A and B.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
After combining both statements I and II- Either D or E is the shortest.
A>B>C>D/E>D/E

Q11. China should ‘keep calm’ about India’s rise, work on growth: Chinese media 
Which of the following can be deduced from the above statement? 
(I)China should be calm seeing India’s rise. To cope with competition from India, China could start working on a more effective growth strategy. 
(II)Chinese media is addressing some of India’s weaknesses and focusing on enhancing its manufacturing ability. 
(III)This is a repeat of China’s introduction of foreign investment, which is why it is likely that India may succeed.
Only (III)
Only (II)
Only (I)
Both (II) and (III)
None of these
Solution:
In the above question we have to find which statement concluded from the given statement. For I-This statement can be deduced from the given statement because it states that China should not react on India’s progress and should start working on effective growth strategy which is also mentioned in the given statement.
For II-It completely opposes the given statement as this statement states that Chinese media is addressing India’s weaknesses whereas given statement states that Chinese media told China should be calm seeing India’s rise.
For III-This statement cannot be concluded from the given statement because it is not clear from the given statement whether it is a part of China’s foreign policy to keep calm and support India’s success or not.

Directions (12-13).In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as- 


Q12. Statement I-The Election Commission of India (ECI) has come up with new initiative. This time unique serial numbered special pens of violet ink are being supplied centrally by the Election Commission 

Statement II-This initiative of ECI to supply special pens for marking the ballot has been able to ensure a peaceful poll session, maintenance of secrecy and non-issuance of whip etc.
If statements I is the cause and statement II is its effect.
If statements II is the cause and statement I is its effect.
If both the statements I and II are independent causes.
If both the statements I and II are effects of independent causes.
If both the statements I and II are effects of some common cause
Solution:
In the above question it is clear that I will be the cause and II will be its effect as new initiative of ECI to provide special pens will be the reason or the cause and marking the ballot with special instrument will lead to peaceful poll session, maintenance of secrecy will be its effect.

Q13. Statement I- Rachel will bring unique insight and leadership to an already world- class team and she will bring some excitement to the work as she will manage some of the world’s most interesting communications opportunities in Facebook. 
Statement II- Facebook has hired Uber’s former top public relations executive Rachel Whetstone as vice-president of communications for its multiple platforms like Instagram, WhatsApp and Messenger.
If statements I is the cause and statement II is its effect.
If statements II is the cause and statement I is its effect.
If both the statements I and II are independent causes.
If both the statements I and II are effects of independent causes.
If both the statements I and II are effects of some common cause
Solution:
In the above question it is clear that II will be the cause and I will be its effect as Facebook hired Rachel Whetstone as vice-president of communications will be the cause and Rachel will bring unique insight and her leadership will bring some excitement to the work ,communications opportunities in Facebook will be its effect.

Q14. The US Transportation Security Administration said on Monday it had lifted a ban on passengers on Saudi Arabian Airlines carrying large electronics like laptops onboard US-bound flights, the last carrier under the restrictions. 
Which of the following can be inferred from the given statement? 
(I)US officials had earlier imposed restrictions on passengers carrying laptops and other large electronic gear. 
(II)US officials announced new security requirements for all airlines rather than an expansion of the laptop ban and have been dropping the restrictions from airlines as they boosted security. (III) The US Department of Homeland Security issued a revised directive to airlines around the world in response to security measures.
Only (III)
Only (II)
Only (I)
All (I),(II) and (III)
None of these
Solution:
For I- This statement can be inferred from the given statement because it is given that US Security Administration had lifted a ban on passengers carrying large electronics like laptops so it is clear that US officials had earlier imposed restrictions on passengers carrying laptops.
For II- This statement cannot be inferred from the given statement because nothing is mentioned in the given statement about the new security requirements announced by US officials.
For III- This statement also cannot be inferred from the given statement because it is nowhere mentioned about the revised directive to airlines issued by US Department of Homeland Security.

Q15. Mayawati quoted-“If the ruling party is not going to allow me to speak, then it’s better to resign,” shortly after she submitted her letter of resignation to the Rajya Sabha. 
What could be the possible reason of the resignation of Mayawati? 
(I) The Dalit leader Mayawati will be unable to get any seat in the upcoming biennial polls in April. 
(II) Bahujan Samaj Party chief Mayawati resigned from Parliament, hours after storming out of the Rajya Sabha over not being allowed time to complete her speech on alleged Dalit atrocities. 
(III)Mayawati wanted to insult the chair by threatening to resign.
Only (III)
Only (II) and (I)
All (III), (I) and (II)
Both (II) and (III)
None of these
Solution:
For I- This statement could not be the possible reason of the resignation of Mayawati because it is not sure that Mayawati will not get any seat in the upcoming biennial polls and quote of Mayawati also clarifies the fact that ruling party did not give her a chance to speak and that is the reason of her resignation.
For II- This statement could be the possible reason of the resignation of Mayawati because it clearly states that she was not being allowed time to complete her speech on alleged Dalit atrocities which is also mentioned in the given statement.
For III- This statement also could not be the possible reason of the resignation of Mayawati because it is not mentioned in the given statement whether she wanted to insult the chair by threatening to resign or not.

               




You may also like to Read:

                    

Print Friendly and PDF

No comments