Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 6th December 2018



Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for Canara PO Exam: 5th December 2018

Reasoning Quiz for Canara PO 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like Canara PO Mains is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below 


Ten persons A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are sitting around a rectangular table such that two person are sitting on the shorter side and three persons are sitting on longer side each. 
No two persons sit adjacent and opposite to each other according to the English alphabet (i.e. A does not sit adjacent to B, B does not sit adjacent to A and C and so on). A faces C. J sits3rd right to D. Not more than five persons sit between D and F, when counted from the right of D. A faces C. I sits on the shorter side of the table and is immediate left to A. E sits 3rd left to B. 


Q1. How many persons are sitting between G and H, when counted from the right of H?

Two
One
Three
Four
None of these
Solution:

Q2. What is the position of B with respect to C?
3rd to the left
3rd to the right
4th to the left
5th to the right
none of these
Solution:

Q3. Who among the following sits immediate right to J?
E
F
C
B
none of these
Solution:

Q4. Four of the following belongs to a group find the one that does not belong to that group?
E
F
C
B
A
Solution:

Q5. How many persons are sitting between I and F, when counted from the right of I?
Two
One
Three
Four
None of these
Solution:

Directions (6-10): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 



Q6. How is D related to L? 

I. L is the father of M who is the brother in law of C. C is husband of H. F is the only brother of D who is the daughter of H. 
II. K is the mother of M and has only one daughter and one son.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:

Q7. What will be the code for PAIN? 
I. If in certain coding language LINK is coded as @2&4 
II. PLAY is coded as 6@*5
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
The code of PAIN will be 6*2&.

Q8. What will be code of HUMAN following the same coding language? 
I. In a certain coding language, DRINK is coded as MPKTF 
II. In a certain coding language, FIGHT is coded as VJIKH
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:

Q9. If Ritu is sitting exactly between Raghav and Nitu then what is her position from the right end, all are facing north direction? 
I. There are 32 students in which boys and girls are in a ratio 9:7. Nitu is a girl and sits 6th to the right of Mitu(Boy) who is 11th from the left end. 
II. Raghav who is a boy is 8th from the right end.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
Total number of students=32 Boys and girls are in a ratio 9:7. So, Total number of boys= 18 Total number of girls=14 Nitu is a girl and sits 6th to the right of Mitu(Boy) who is 11th from the left end. Raghav who is a boy is 8th from the right end. If Ritu is sitting exactly between Raghav and Nitu.So, her position from the right end will be 12th.

Q10. What is the position of chemistry book from the bottom? 
I.There are 60 books kept one above the other in a shelf. Physics book is kept 9th from the top. There are three books between Maths and physics book and 36 books between Maths and chemistry book. 
II. If Maths book is kept below physics book.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
Maths book is 13th from the top, 36 books between chemistry and Maths book, So Chemistry book is 50th from the top Therefore, from the bottom, chemistry book is = 60-50+1=11th

Q11. Statement-The Reserve Bank of India’s decision to keep the policy interest rate unchanged, and reaffirm its “neutral” policy stance, clearly indicates that policymakers at the central bank are singularly focussed on their primary remit of ensuring price stability while supporting economic growth. 
What can be the possible reason for RBI’s decision? 
(I)The RBI remains concerned that a rate cut at this juncture might need to be reversed out next year if inflation returns to the upper end of the 2-6 per cent range." 
(II)Tension had been brewing between the central bank and the government for some time over several issues. 
(III)RBI, however, on Wednesday lowered its inflation projection to the 2-3.5% range for the first half of the current financial year and 3.5-4.5% in the second half of the current financial year. 
(IV)The RBI is likely to wait for the July 1 roll-out of GST (Goods and Services Tax) and assess the impact of the new tax regime on inflation before moving on rates.
Only I and II
Only III
Only I and IV
Only III and IV
Only II and III
Solution:
For I-True, because It can be a reason of this constant policy interest rate as It might be possible that if RBI cuts the rate now then it will affect the next year inflation targets as it is given in the statement that RBI is now focusing on price stability while supporting economic growth. For II- False, because rift between central bank and government cannot be a reason of unchanged policy rates. For III- False, because it is only the data of inflation targets for I and II half of current financial year. For IV- True, because it is possible that RBI is waiting for GST rollout to see its impact on present economic condition of the country and then accordingly the policy rates may be changed by it.

Q12. Statement-Borders more secure now, no scope for infiltration, Centre working to improve financial condition of farmers, says Union Home Minister Rajnath Singh. 
(I)Borders were not secure before and they were needed to be revamped. 
(II)Government has a commitment towards the nation’s development with secure borders and focus on improving the lot of agriculturalists. 
(III)In the previous UPA regime farmers’ condition was far better than the present one. Which of the following can be deduced from the given statement?
Only (I)
Both (I) and (III)
Only (II)
Both (II) and (III)
None of these
Solution:
In the above question we have to find which statement can be concluded from the given statement. For I- False, because It cannot be said from the given statement about the security of Borders previously. For II-True, as it is clear from the above statement that the government is working towards development of borders and working for better condition of farmers. For III- False, because it is not clear from the above statement about the farmers’ condition in UPA regime.

Q13. Statement-The Indian Council of Medical Research issued a warning two years ago, based on studies conducted in hospitals that resistance to antibiotics was found in 50% of patients. A large number of infants were dying due to infections that did not respond to treatment. 
Courses of action-I .The revision of antibiotics classes by the World Health Organisation in its list of essential medicines is a welcome step in the global initiative to push back against antimicrobial resistance, the phenomenon of bacteria becoming resistant even to the most potent drugs. 
II. Close scrutiny of these by national stewardship programmes such as those initiated by the ICMR is needed. 
Which of the following will be the course of action?
Only I
Both I and II
Either I or II
Only II
None of these
Solution:
Course of action I follows because with a graded approach to the use of antibiotics, under which some medicines are reserved for the most resistant microbes, the WHO list can stop their misuse as broad-spectrum treatments. Course of action II also follows because a close inspection is also needed of the national supervisory programmes to help people to get rid out of it.

Q14.Statement-Wipro becomes first Indian IT Company to formally declare Trump as potential threat to business. 
(I)Trump is blackmailing Wipro to stop its business operations. 
(II)Significant developments stemming from the recent US presidential election could have a material adverse effect on business. 
What could be the reason of the following statement?
Only I
Both I and II
Either I or II
Only II
None of these
Solution:
Only (II) could be the reason because recent US election could have a negative effect on the business so it could be reason of Wipro’s declaration but Statement I is not relevant to the question.

Q15. Statement- Shop online? The government of India (GoI) wants to know the details. Starting next month, government surveys on expenditure will, for the first time, ask questions on ecommerce spending habits. 
Which of the following can Substantiates the given statement? 
(I)The survey provides household level data on spending patterns across commodity and service categories in both urban and rural areas. 
(II)With mobile penetration in rural India, online shopping is also facilitated by various smartphone apps so that desktop PCs are not required. 
(III)The foray of the online companies in rural India is also fuelling the job market- it is providing employment to a large number of rural youth as delivery boys.
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
None of these
Solution:
In the above question we have to find which statement supports the given statement. For I-True, because it correlates with the given statement which states about the survey going to be conducted by the GoI and this statement further describes about the data this survey will provide. For II- False, because it discusses about emergence of mobile as it provides a platform for online shopping which has nothing to do with the given statement. For III- False, because it discusses about the expansion of online companies in rural areas which encourages employment.So it does not support the given statement.

               






You may also like to Read:


                    

Print Friendly and PDF

No comments