Reasoning Quiz For IBPS SO Prelims: 29th December

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz For IBPS SO Prelims: 29th December

Reasoning Questions for IBPS SO 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS SO Prelims is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1- 5): In the following questions, the symbols @, &, %, $ and # are used with the following meaning as illustrated below: 

‘P @ Q’ means ‘P is not smaller than Q’
‘P &Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P# Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
‘P $ Q’ means ‘P is not greater than Q’
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions follow and give answer accordingly.

Q1. Statements: 
R @ V $ J &K
Conclusions 
I. K % R
II. J @ R
III. K % V
Only I is true
Only II is true
Only I and II are true
Only III is true
None of these
Solution:
Conclusions
I. K % R ( Not True )
II. J @ R ( Not True )
III. K % V( True )

Q2. Statements: 
D % H @ V $ W
Conclusions: 
I. H % W
II. D % V
III. D % W
Only I is true
Only II is true
Only I and II are true
All are true
None of these
Solution:
Conclusions:
I. H % W ( Not True )
II. D % V ( True )
III. D % W ( Not True)

Q3. Statements: 
M $ T & J #N
Conclusions 
I. N % M
II. J % M
III. M $ N
Only I is true
Only II is true
Only I and II are true
All are true
None of these
Solution:
Conclusions
I. N % M ( True )
II. J % M ( True )
III. M $ N ( Not True )

Q4. Statements: 
N $ R # D & K
Conclusions 
I. K % R
II. D % N
III. D @ N
Only either II or III and I are true
Only I ands III is true
Only III is true
All are true
None of these
Solution:
Conclusions
I. K % R ( True )
II. D % N ( Not True )
III. D @ N ( True )

Q5. Statements: 
F # K % M # T
Conclusions 
I. T&K
II. F % M
III. T& F
Only I is true
Only II is true
Only I and II are true
Only II and III are true
All are true
Solution:
Conclusions
I. T&K ( True )
II. F % M ( True )
III. T& F ( True )

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below- 

There are eight people i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W who sits around a circular table. Five faces towards centre and Three faces towards outside. Q sits 3rd to the right of P, who faces towards centre. U and R are immediate neighbours of Q. V sits 2nd to the right of U. T sits 2nd to the left of Q. There are three people sits between W and T. S and V faces towards centre. W is not neighbor of P.

Q6. Who among the following sits 4th to the right of R?
P
Q
V
S
T
Solution:

Q7. Who among the following sits 2nd to the right of one who sits 3rd to the left of V?
W
R
U
P
Q
Solution:

Q8. How many person sits between Q and W when counted from left side of Q?
One
Two
Three
More than three
None
Solution:

Q9. If R is related to Q and W is related to V, then V is related to whom among the following?
P
S
U
T
W
Solution:

Q10. Four of the following five are alike in certain way based from a group, find the one which does not belong to that group?
P
S
V
T
U
Solution:

Directions (11-15): Study the set of numbers given below and answer the questions which follow: 

427    581    839    275    589

Q11. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the greatest number is subtracted from the second digit of the lowest number ?
1
2
3
4
5
Solution:
7-3=4

Q12. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the third highest number?
427
581
839
275
589
Solution:
724 185 938 572 985

Q13. If in each number, the second and the third digits are interchanged, which will be the second highest number?
427
581
839
275
589
Solution:
472 518 893 257 598

Q14. If two is subtracted from the first digit of each of the numbers and then the first and the third digits are interchanged, which of the following will be the lowest?
427
581
839
275
589
Solution:
227 381 639 075 389
722 183 936 570 983

Q15. If in each number, all the three digits are arranged in the ascending order, which of the following will be the third lowest number?
427
581
839
275
589
Solution:
247 158 389 257 589

               






You may also like to Read:



Print Friendly and PDF

No comments