Static Awareness Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains: 06th December 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains: 05th December 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination. These set of 15 questions are based on the static facts that have been in covered in the most recent Current Affairs. So here is the quiz based on the News of 5th December 2018. Try to score as much as you can.


Q1. What is the capital of UAE?
Doha
Abu Dhabi
Manama
Dubai
Muscat
Solution:
Abu Dhabi is the capital of the United Arab Emirates.

Q2. World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in-
Chicago
Geneva
London
Berlin
Rome
Solution:
World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, the regional offices and through national and local events. #StopSoilPollution is the objective of this World Soil Day on 5 December and throughout the year.

Q3. The Indian Space Research Organisation (ISRO) is the space agency of the Government of India headquartered in the city of Bangalore. ISRO was formed in-
1969
1956
1975
1982
1965
Solution:
India decided to go to space when Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) was set up by the Government of India in 1962. With the visionary Dr Vikram Sarabhai at its helm, INCOSPAR set up the Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) in Thiruvananthapuram for upper atmospheric research. Indian Space Research Organisation (ISRO) was formed in 1969, superseded the erstwhile INCOSPAR.

Q4. Gautam Gambhir is an Indian former-
shooter
archer
footballer
cricketer
wrestler
Solution:
Gautam Gambhir is an Indian former cricketer, who played all formats of the game. He is a left-handed opening batsman who played domestic cricket for Delhi, and captained Kolkata Knight Riders in the Indian Premier League.

Q5. The European Union is a political and economic union of _____________ member states that are located primarily in Europe.
29
27
28
26
25
Solution:
The European Union is a political and economic union of 28 member states that are located primarily in Europe.

Q6. Who is the current Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation in the Government of India?
Nitin Gadkari
Giriraj Singh
Uma Bharti
Suresh Prabhu
Piyush Goyal
Solution:
Nitin Jairam Gadkari; is an Indian politician and the current Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation in the Government of India.

Q7. The Indian Navy is the naval branch of the Indian Armed Forces. Who is the Supreme Commander of the Indian Navy?
Prime Minister of India
President of India
Defence Minister of India
Chief Justice of India
Vice President of India
Solution:
The Indian Navy is the naval branch of the Indian Armed Forces. The President of India is the Supreme Commander of the Indian Navy. The Chief of Naval Staff, a four-star Admiral, commands the navy.

Q8. National Rail Museum situated in __________________ which focuses on the rail heritage of India it opened on the 01st February 1977.
Mumbai
Kolkata
New Delhi
Lucknow
Hyderabad
Solution:
National Rail Museum situated in New Delhi which focuses on the rail heritage of India it opened on the 1 February 1977.

Q9. Swapna Barman is an Indian heptathlete. She belongs to-
Jharkhand
Assam
Haryana
West Bengal
Odisha
Solution:
Swapna Barman is an Indian heptathlete. She won the gold medal at 2018 Asian Games and was placed first in the Heptathlon at the 2017 Asian Athletics Championships. She is belongs to Jalpaiguri, West Bengal.

Q10. Agra is located on the banks of which river?
Sarayu
Gomti
Tamsa
Ganga
Yamuna
Solution:
Agra is located on the banks of river Yamuna in the northernstate of Uttar Pradesh.

Q11. Space Exploration Technologies Corporation doing business as SpaceX. SpaceX based in-
India
Russia
USA
France
UK
Solution:
Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private American aerospace manufacturer and space transportation services company headquartered in California, USA.

Q12. LAF is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos. LAF stands for-
Liquidity Adjustment Facility
Liability Adjustment Facility
Liquidity Adjustment Financial
Liquidity Adequate Facility
Liquidity Adjustment Forum
Solution:
Liquidity adjustment facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos.

Q13. Name the river which is one of the major rivers of Asia and a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh.
Koshi
Yamuna
Kaveri
Ganga
Brahmaputra
Solution:
The Brahmaputra is one of the major rivers of Asia, a trans-boundary river which flows through China, India and Bangladesh.

Q14. The Association of Southeast Asian Nations or ASEAN was established on 08th August 1967 in-
Jakarta
Bangkok
Manila
Kuala Lumpur
Beijing
Solution:
The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand.

Q15. Who is the present Governor of Arunachal Pradesh?
Satya Pal Malik
Jagdish Mukhi
Lalji Tandon
BD Mishra
Ganeshi Lal
Solution:
Brigadier B. D. Mishra is a former Brigadier of the Indian Army. He is the present Governor of Arunachal Pradesh.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments