Static Awareness Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains: 05th December 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains: 05th December 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination. These set of 15 questions are based on the static facts that have been in covered in the most recent Current Affairs. So here is the quiz based on the News of 4th December 2018. Try to score as much as you can.




Q1. Luka Modric is a footballer who plays as a midfielder. He belongs to which country?
Argentina
Brazil
Spain
Croatia
Germany
Solution:
Luka Modric is a Croatian professional footballer who plays as a midfielder for Spanish club Real Madrid and is the captain of the Croatia national team.

Q2. Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in-
1962
1965
1971
1982
1999
Solution:
Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q3. Who is the present President of Asian Development Bank (ADB)?
Takehiko Nakao
Jin Liqun
Christine Lagarde
Jim Yong Kim
KV Kamath
Solution:
Takehiko Nakao is a Japanese civil servant who was elected the ninth president of the Asian Development Bank in 2013.

Q4. OPEC is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. What is the full form of OPEC?
Organization of the Permanent Exporting Countries
Organization of the Petroleum Exporting Chamber
Organization of the Petroleum Exporting Council
Organization of the Petroleum Empty Countries
Organization of the Petroleum Exporting Countries
Solution:
The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela.

Q5. The European Central Bank (ECB) is the central bank of the 19 European Union countries which have adopted the euro. Where is the headquarters of ECB?
Madrid, Spain
Frankfurt, Germany
Paris, France
Bern, Switzerland
Rome, Italy
Solution:
The European Central Bank (ECB) based in Frankfurt, Germany.

Q6. What is the capital city of Qatar?
Riyadh
Kuwait City
Tripoli
Doha
Tehran
Solution:
Doha, capital of the peninsular Arabian Gulf country Qatar, is a modern city on Doha Bay.

Q7. Sakshi Malik is an Indian-?
wrestler
footballer
shooter
archer
cricketer
Solution:
Sakshi Malik is an Indian freestyle wrestler.

Q8. NULM was launched by the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (MHUPA), Government of India in 24th September 2013 by replacing the existing Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY). NULM stands for-
National Urban Livelihoods Management
National Urban Lease Mission
Nominal Urban Livelihoods Mission
National Urgent Livelihoods Mission
National Urban Livelihoods Mission
Solution:
National Urban Livelihoods Mission (NULM) was launched by the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (MHUPA), Government of India in 24th September, 2013 by replacing the existing Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY).

Q9. Who is the present Union Home Minister of India?
Sushma Swaraj
Arun Jaitley
Rajnath Singh
Santosh Gangwar
Rao Inderjeet Singh
Solution:
Rajnath Singh is the present Union Home Minister of India.

Q10. Who is the present Governor of Jammu and Kashmir?
Lalji Tandon
Satya Pal Malik
Jagdish Mukhi
Banwarilal Purohit
Acharya Dev Vrat
Solution:
Satya Pal Malik is the current Governor of Jammu and Kashmir, appointed by President Ram Nath Kovind on 21 August 2018. He was the former Governor of Bihar, his tenure starting on 30 September 2017.

Q11. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) is animal rights organization based in-
France
UK
Germany
Canada
USA
Solution:
People for the Ethical Treatment of Animals is an American animal rights organization based in Norfolk, USA and led by Ingrid Newkirk, its international president.

Q12. Where is the headquarters of Yes Bank?
Chennai
Kolkata
New Delhi
Mumbai
Nagpur
Solution:
Mumbai is the headquarters of Yes Bank.

Q13. The International Association of Athletics Federations (IAAF) is the international governing body for the sport of athletics. In which year IAAF was founded?
1945
1919
1912
1903
1956
Solution:
In 2012 after 100 years of athletics excellence, the International Association of Athletics Federations embarked on its second century with drive and determination. Athletics, a sport that was founded in antiquity, has continued to adapt through the centuries, offering a dynamic, life-enhancing sport which is ready for the exciting challenges of the next 100 years. On the 17 July 1912 in Stockholm, Sweden, following the closing ceremony of the Olympic Games in the Swedish capital, the International Amateur Athletic Federation (IAAF) was founded as the world governing body for the sport of track and field athletics.

Q14. Intangki National Park is a wildlife park located in-
Assam
Nagaland
Odisha
Bihar
West Bengal
Solution:
Intangki National Park is a wildlife park located in Peren district of Nagaland.

Q15. What is the currency of Bahrain?
Dinar
Rand
Ruble
Dirham
Pound
Solution:
The Bahraini dinar is the currency of Bahrain.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments