Vocabulary Based Quiz For Canara Bank PO - 3rd December


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.





Directions (1-5): In each of the following questions, a sentence is given in which a word is given in bold. Which of the following words given in the options, having the same meaning as the word given in bold, can replace the word in the sentence? 

Q1. The water may come out gradually, in subtle trickles, or, rarely, it can come out in an unmistakable gush.
inrush
spurt
inflow
dribble
Both (b) and (d)
Solution:
Gush: (of a liquid) flow out of something in a rapid and plentiful stream. Spurt: gush out in a sudden and forceful stream.

Q2. The flames threw eerie lights into the sand around the wagons, but nothing moved.
ordinary
unremarkable
typical
uncanny
familiar
Solution:
Eerie: strange and frightening. Uncanny: strange or mysterious, especially in an unsettling way.

Q3. The air was temperate, the sky was serene, the silver orb of the moon was reflected from the waters, and all nature was silent.
raucous
tumultuous
nervous
upset
calm
Solution:
Serene: an expanse of clear sky or calm sea.

Q4. No more striking contrast can be found between forlorn conditions and refined art products.
happy
thrilled
miserable
sanguine
Both (c) and (d)
Solution:
Forlorn: pitifully sad and abandoned or lonely.

Q5. At the battle of Shiloh, Sherman's gallant conduct gained him promotion to major general.
cowardly
rude
discourteous
valiant
weakhearted
Solution:
Gallant: (of a person or their behaviour) brave; heroic. Valiant: possessing or showing courage or determination.

Directions (6-10): In each of the following questions, a sentence is given in which a word is given in bold. Which of the following words given in the options have the opposite meaning to the word given in bold. 

Q6. Actions done with malice have no good intention.
benevolence
animosity
grudge
hatred
Both (a) and (b)
Solution:
Malice: the desire to harm someone; ill will. Benevolence: the quality of being well meaning; kindness.

Q7. This big handsome galoot comes along and opens his lavish home to you.
lush
costly
opulent
meagre
showy
Solution:
Lavish: sumptuously rich, elaborate, or luxurious. Meagre: (of something provided or available) lacking in quantity or quality.

Q8. After being on an airplane for nearly twenty-four hours, Henry is a bit jaded and never wants to travel again.
exhorted
drowsy
weary
refreshed
Both (b) and (d)
Solution:
Jaded: bored or lacking enthusiasm, typically after having had too much of something.

Q9. Raising money for worthy causes, Paul is a benevolent person.
gracious
altruistic
humane
Both (b) and (c)
unkind
Solution:
Benevolent: well meaning and kindly.

Q10. His acquaintance with literature was wide, his own style lucid and decisive.
explicit
ambiguous
direct
coherent
cogent
Solution:
Lucid: expressed clearly; easy to understand. Ambiguous: not clear or decided.

Directions (11-13): Choose the word which is the synonym of the given word in each question. 

Q11. IRKSOME
pleasant
agreeable
annoying
lavish
Both (b) and (d)
Solution:
Irksome: irritating; annoying.

Q12. REGALE
Both (b) and (d)
distract
frighten
restart
beguile
Solution:
Regale: entertain or amuse (someone) with talk. Beguile: charm or enchant (someone), often in a deceptive way.

Q13. NASCENT
mature
refined
aborning
Both (b) and (c)
refreshed
Solution:
Nascent: (especially of a process or organization) just coming into existence and beginning to display signs of future potential. Aborning: while being born or produced.

Directions (14-15): Choose the word which is the antonym of the given word in each question. 

Q14. UNCANNY
eerie
curious
Both (a) and (b)
queer
ordinary
Solution:
Uncanny: strange or mysterious, especially in an unsettling way.

Q15. IMBUE
Both (c) and (b)
endue
infuse
deprive
invest
Solution:
Imbue: inspire or permeate with (a feeling or quality). Deprive: prevent (a person or place) from having or using something.

               




You May also like to Read:
             
Print Friendly and PDF

No comments