GA for NIACL AO Main | 21st January 2019

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main and Karnataka Bank PO Examinations!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and NIACL AO Exam 2018-19. 



Q1. India’s largest cancer institute, the National Cancer Institute (NCI) has been soft-launched at which of the following place?
Gurugram
Jhajjar
Hisar
Karnal
Rohtak
Solution:
India’s largest cancer institute, the National Cancer Institute (NCI) has been soft launched at Haryana’s Jhajjar area. The institute was finalised at a cost of Rs 2,035 crore and the project was approved by the cabinet committee in 2013.

Q2. Who among the following has been appointed as the new Ambassador of India to the United States of America?
Harsh Vardhan Shringla
Snehlata Shrivastava
Triloki Nath Kaul
Natwar Singh
M. Panikkar
Solution:
The Ministry of External Affairs (MEA) appointed Harsh Vardhan Shringla as the new Ambassador of India to the United States of America.
Shringla is currently serving as the High Commissioner in Bangladesh. He would be succeeding Navtej Singh Sarna.

Q3. Union Minister of State for Civil Aviation launched an official mobile application for Global Aviation Summit 2019. Name the minister.
Harsh Vardhan
Piyush Goyal
Suresh Prabhu
Jayant Sinha
Jitendra Singh
Solution:
Union Minister of State for Civil Aviation Jayant Sinha launched an official mobile application for Global Aviation Summit 2019.

Q4. Which of the following city hosted the Global Aviation Summit (GAS) 2019 in January 2019?
Mumbai
Delhi
Chennai
Goa
Bangalore
Solution:
The Global Aviation Summit (GAS) 2019 was held in January 2019 in Mumbai.

Q5. Name the bank that has recently announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions.
Allahabad Bank
ICICI Bank
Punjab National Bank
SBI
Bank of Baroda
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q6. Which of the following bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers?
DBS Bank
Standard Chartered
HSBC
Sberbank of Russia
Royal Bank Canada
Solution:
DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS is the first Asian bank to receive the accolade from the New York-based publication, which last year gave the title to ING Bank.

Q7. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, which of the following country was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars?
China
USA
Australia
Singapore
Switzerland
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Singapore was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars.

Q8. The US regulator Federal Aviation Administration (FAA) has retained the highest aviation safety ranking for India. The highest rating is known as ___________.
Category X
Category A1
Category A+
Category 1
Category 1 +
Solution:
FAA formally confirmed that India’s International Aviation Safety Assessment (IASA) rating remains ‘Category 1’. Category 1 means the carriers from the assessed state may initiate or continue service to the US in a normal manner and take part in reciprocal code-share arrangements with American carriers.

Q9. Under the adopt a heritage scheme, Qutub Minar and Ajanta Caves have been adopted by which of the following organisation?
Yatra Online
Bliss Inns
Dalmia Bharat Ltd.
Adventure Tour Operators Association of India
Apeejay Park Hotels
Solution:
Under the adopt a heritage scheme, Qutub Minar and Ajanta Caves have been adopted by Yatra Online. The ‘Adopt A Heritage: Apni Dharohar, Apni Pehchaan’, scheme is a collaborative effort by Ministry of Tourism, Ministry of Culture and Archaeological Survey of India (ASI), to enhance tourism potential and cultural importance in a planned and phased manner.

Q10. National Film Archive of India (NFAI) and Film & Television Institute of India (FTII) signed MoU for transfer of three acres of land. Who is the Present Chairman of FTII?
Nasiruddin Shah
Prasoon Joshi
Gajender Singh
Anupam Kher
B. P. Singh
Solution:
B.P.Singh is the Present Chairman of FTII.

Q11. The Union Minister of State (Independent Charge) Dr. Jitendra Singh recently launched the iGOT. What does ' i ' stands for in iGOT?
Indian
Integrated
International
Interconnected
Internet
Solution:
The Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Dr. Jitendra Singh launched the iGOT (Integrated Government Online Training Programme) developed by Department of Personnel and Training, Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions.

Q12. Indrapuri Barrage is across the _________ River in Rohtas district in the Indian state of Bihar.
Son River
Kosi River
Punpun River
Ghaghara River
Burhi Gandak River
Solution:
Indrapuri Barrage is across the Son River in Rohtas district in the Indian state of Bihar.

Q13. Getalsud Dam is an artificial reservoir situated in-
Himachal Pradesh
Meghalaya
Jharkhand
Kerala
Gujarat
Solution:
Getalsud Dam is an artificial reservoir situated in Ormanjhi, Ranchi, Jharkhand. It was constructed across the Subarnarekha River and was opened in 1971.

Q14. Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the ___________ River in Odisha.
Brahmani River
Jonk River
Machkund Rive
Sankha River
Mahanadi River
Solution:
Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the Mahanadi River in Sambalpur district, Odisha.

Q15. The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched the “Asiatic Lion Conservation Project” to protect and conserve the population of Asiatic Lion and its associated ecosystem. What is the total budget of the project for 3 years?
Rs 85.75 Crore
Rs 110.10 Crore
Rs 90.15 Crore
Rs 121.65 Crore
Rs 97.84 Crore
Solution:
The Asiatic Lion Conservation Project is aimed at the conservation and recovery of Asiatic Lion with the help of up to date techniques, instruments, regular scientific research studies, disease management, modern surveillance and patrolling techniques. The total budget of the project for 3 years amounts to around Rs 9784 lakh (97.84 Crore).

               





You may also like to Read:


    

Print Friendly and PDF

No comments