Approximation Problems For IBPS PO/Clerk Prelims: 25th January 2019

Dear Aspirants,

Simplification Problems For IBPS PO/Clerk Prelims: 25th January 2019


Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Directions (1-15): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value.) 

Q1. 31.85 ÷ 3.96 × 15 = ?
120
90
80
140
160
Solution:
? ≃ 32 ÷ 4 × 15
? ≃ 120

Q2. 4.99 × 12.865 + 599 = ?
620
655
665
675
685
Solution:
? ≃ 5 × 13 + 599
? ≃ 664
? ≃ 665

Q3. 21+ 63 ÷ 17 = ?
35
40
10
25
15
Solution:
? ≃ 21 + 64 ÷ 16
? ≃ 25

Q4. 1584 ÷ 24.89% of 352.02 = ?
24
18
12
28
8
Solution:

Q5. 5823.89 ÷ 364 × √224.99 = ?
250
240
230
235
255
Solution:

Q6. 18% of 256 + 35% of 290 – 15% of 385 = ?
83
80
90
70
85
Solution:

Q7. 69.008% of 699.998+32.99% of 399.999= ?
615
645
675
715
725
Solution:

Q8.
53
44
5
15
10
Solution:

Q9. (749-325-124)÷(1254-1100)= ?
2
4
6
8
12
Solution:
? = (749 – 325 – 124) ÷ (1254 – 1100)
= 300/154 = 1.948 ≃ 2(Approx.)

Q10. 0.052 ÷ 0.001 × 59.989 = 29% of 399.98 ×?
36
26
16
56
52
Solution:
≃ 52 × 60 ≃ 120 × ?
? = 26

Q11. 29.97% of 781 + 43% of 801 = 528 + ?
100
30
70
80
50
Solution:

Q12. (77.987% of 358)+(68.55% of 729)= ?
780
705
840
825
695
Solution:
≈ 280 +500
≈ 780

Q13. (5/9)  of 4058.92 + (7/10) of 3411.22= ?
4680
4620
4640
4540
4340
Solution:

Q14. ∛5830×√120+1002= ?% of 601
200
400
300
100
150
Solution:
18 × 11 + 1002 = ? × 6
?= 1200/6 = 200

Q15. 105.1% of 8401.01 – (3/7) % of 5600.12 + 9.999 = ?
8880
8080
8850
8760
8806
Solution:

               






You May also like to Read:


                         
        
Check the Video Course of Quantitative Aptitude  

Print Friendly and PDF

No comments