Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 10th January 2019

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 10th January 2019

Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. The government has constituted a seven-member panel to select managing directors of public sector insurance companies. The panel would be headed by Banks Board Bureau (BBB) chairman ____________.
BP Sharma
KM Kamtah
Sunol Kanoongo
KP Shukla
Rati Nath Narayan
Solution:
The government has constituted a seven-member panel to select managing directors of public sector insurance companies. The panel would be headed by Banks Board Bureau (BBB) chairman BP Sharma.

Q2. Name the company that has recently announced a partnership with the Federation of Indian Micro and Small and Medium Enterprises(FISME) to empower Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs).
Amazon India
Flipkart
Myntra
Ebay
Ola Cabs
Solution:
In line with its vision of transforming the way India buys and sells, Amazon India announced a partnership with the Federation of Indian Micro and Small and Medium Enterprises(FISME) to empower Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs) to leverage growth opportunities in the e-commerce sector.

Q3. Which of the following organization launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP)?
NITI Aayog
Ministry of Women and Child Development
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Rural Development
Solution:
The NITI Aayog organised the 3rd Edition of the Women Transforming India Awards 2018 and launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP).

Q4. India announced a $1.4 billion package for which of the following country to meet its immediate budgetary as well as some medium-term requirements?
Sri Lanka
Nepal
Bangladesh
Pakistan
Maldives
Solution:
India announced a $1.4 billion package for the Maldives to meet its immediate budgetary as well as some medium-term requirements. Prime Minister Narendra Modi announced the package that includes soft loans after talks with visiting Maldives President Ibrahim Solih in New Delhi.

Q5. Who among the following has been elected as the Vice President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for 2018-19?
Uday Shankar
Karuna Nundy
Mukul Rohatgi
Madan Lokur
KT Shankar
Solution:
Star India’s Chairman and CEO Uday Shankar has been elected Vice President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for 2018-19.

Q6. Under AFCSS, announced by Assam government, whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, _______of the money will be reimbursed by the state government.
60%
33%
75%
50%
25%
Solution:
Under Assam Farmers’ Credit Subsidy Scheme (AFCSS), whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, 25% of the money will be reimbursed by the state government.

Q7. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes?
Nripendra Misra
Pranab Kumar Das
Snehlata Shrivastava
Hasmukh Adhia
Pramod Kumar Misra
Solution:
Senior bureaucrat Pranab Kumar Das has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. Das, special secretary and member (customs) at CBIC, was succeed S Ramesh.

Q8. IDFC Bank and non-banking financial company (NBFC) Capital First has announced the completion of their merger. The merged entity to be called as_______.
IDFC First Bank
IDFC Capital Bank
Capital IDFC Bank
IDFC- NBFC Bank
IDFC- Index Bank
Solution:
IDFC Bank and non-banking financial company (NBFC) Capital First has announced the completion of their merger, creating a combined loan asset book of Rs 1.03 lakh crore for the merged entity IDFC First Bank. The merged entity to be called IDFC First Bank, subject to shareholders’ approval.

Q9. Karnataka Bank announced a strategic partnership with __________ to offer the bank’s home loan product to customers on its platform.
Bankbazaar.com
LIC India
Policybazaar.com
Paisabazaar.com
None of the above option is the right answer
Solution:
Paisabazaar.com, India’s largest online marketplace for financial products, and Karnataka Bank announced a strategic partnership to offer the bank’s home loan product to customers on the Paisabazaar platform.

Q10. At what % of GDP at current market prices, the Reserve Bank of India, in consultation with the government, has decided to have a rule-based dynamic limit for outstanding stock of External Commercial Borrowings (ECB)?
7.5%
6.5%
3.3%
4.5%
10%
Solution:
The Reserve Bank of India, in consultation with the government, has decided to have a rule-based dynamic limit for outstanding stock of External Commercial Borrowings (ECB) at 6.5% of GDP at current market prices.

Q11. The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched the “Asiatic Lion Conservation Project” to protect and conserve the population of Asiatic Lion and its associated ecosystem. What is the total budget of the project for 3 years?
Rs 85.75 Crore
Rs 110.10 Crore
Rs 90.15 Crore
Rs 121.65 Crore
Rs 97.84 Crore
Solution:
The Asiatic Lion Conservation Project is aimed at the conservation and recovery of Asiatic Lion with the help of up to date techniques, instruments, regular scientific research studies, disease management, modern surveillance and patrolling techniques. The total budget of the project for 3 years amounts to around Rs 9784 lakh (97.84 Crore).

Q12. The government has decided to infuse an additional outlay to cash-starved public sector banks (PSBs). What is the additional amount decided by the government?
Rs 61,000 crore
Rs 41,000 crore
Rs 100,000 crore
Rs 33,000 crore
Rs 53,000 crore
Solution:
The government will infuse an additional Rs 41,000 crore into cash-starved public sector banks (PSBs). The outlay will go up from Rs. 65,000 crore to Rs. 1,06,000 crore in the current financial year to propel economic growth, cementing India’s position as the fastest growing economy of the world.

Q13. Which of the following bank was conferred with SKOCH Award in ‘Banking and Finance (B&F) Silver Category’?
J&K Bank
UCO Bank
State Bank of India
IndusInd Bank
HDFC Bank
Solution:
Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu has conferred the Skoch Golden Jubilee Challenger Award at the 55th Skoch Summit in New Delhi. J&K Bank was conferred with SKOCH Award in ‘Banking and Finance (B&F) Silver Category’.

Q14. Prime Minister Narendra Modi releases a ______rupees commemorative coin in honour of former Prime Minister and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee.
1000
100
75
50
150
Solution:
Prime Minister Narendra Modi releases a 100 rupees commemorative coin in honour of former Prime Minister and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee. Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary, which falls on 25th December, is celebrated as ‘Good Governance Day’.

Q15. The Reserve Bank of India has shortlisted six major IT companies, including TCS, Wipro and IBM India, to set up a wide-based DPCR. What does C stands for in DPCR?
Clearing
Corporate
Corporation
Credit
Cheque
Solution:
The Reserve Bank of India has shortlisted six major IT companies, including TCS, Wipro and IBM India, to set up a wide-based digital Public Credit Registry (PCR) for capturing details of all borrowers and wilful defaulters.

               




You may also like to read:
      
        


Print Friendly and PDF

No comments