Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 08th January 2019

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 08th January 2019

Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. Fitch Ratings revised downwards India’s GDP growth forecast to _______________ for current fiscal.
7.1%
7.2%
6.8%
7.4%
7.3%
Solution:
Fitch Ratings revised downwards India’s GDP growth forecast to 7.2% for current fiscal citing higher financing cost and reduced credit availability. In its Global Economic Outlook, Fitch projected that for 2019-20 and 2020-21 financial years, India’s GDP growth will be 7% and 7.1% respectively. Fitch had in June projected India to grow at 7.4% in current fiscal and 7.5% in 2019-20.

Q2. Which of the following organization has launched an industry-first feature that will help loan applicants choose their most-suited lender on its platform?
Policybazaar.com
SBI General Insurance
Paisabazaar.com
Max Bupa
Ask Me.com
Solution:
Paisabazaar.com, India’s largest online marketplace for financial products has launched an industry-first feature that will help loan applicants choose their most-suited lender on its platform. Named ‘Chance of Approval’, this advanced predictive algorithm has been created by Paisabazaar.com by using the last four years of lending data.

Q3. Leading Investment Bank _________ announced that its MD & CEO Dharmesh Mehta has stepped down.
Edelweiss Financial Services Ltd.
Bnp Paribas
Bob Capital Markets Ltd.
Axis Capital
Jefferies India Pvt. Ltd.
Solution:
Leading Investment Bank Axis Capital announced that its MD & CEO Dharmesh Mehta has stepped down. The bank has elevated Salil Pitale and Chirag Negandhi as Joint Managing Directors and Co-Chief Executive Officer.

Q4. At the India Water Impact Summit 2018, the government has sanctioned 254 projects worth over ________________ rupees under National Mission for Clean Ganga.
29,000 Crore
24,000 Crore
18,000 Crore
34,000 Crore
14,000 Crore
Solution:
The government has sanctioned 254 projects worth over 24 thousand crore rupees under National Mission for Clean Ganga. River Development and Ganga Rejuvenation Minister Nitin Gadkari, around five thousand crore rupees have been spent in the last four years under it. The Announcement was made at the India Water Impact Summit 2018 in New Delhi.

Q5. Which of the following Bank has extended a credit facility of USD 500 million to Tanzania for water supply projects in the country?
Punjab National Bank
State Bank of India
Export Credit Guarantee Corporation of India
Bank of Baroda
Export-Import Bank of India
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has extended a credit facility of USD 500 million to Tanzania for water supply projects in the country. Exim Bank signed an agreement in May 2018, with the Tanzania government for making available a Government of India-supported line of credit of USD 500 million for the purpose of financing water supply schemes.

Q6. Which company will acquire seven IBM products by mid-2019 for $1.8 billion (over Rs 12,700 crore) in its biggest ever acquisition so far?
Sony
TCS
HP
Apple
HCL
Solution:
Noida-based IT major HCL Technologies will acquire seven IBM products by mid-2019 for $1.8 billion (over Rs 12,700 crore) in its biggest ever acquisition so far. The all-cash deal entails software in areas including security, marketing, collaboration solutions, and represents a total addressable market of over $50 billion. The deal includes the transfer of some IBM employees as well.

Q7. The ‘Agriculture Export Policy, 2018’ seeks to double farm exports to $60 billion by 2022 from $30 billion currently and will invest ____________ crore to set up specialised clusters in different states for different produce to push exports.
Rs. 1,400 crore
Rs. 2,800 crore
Rs. 1,000 crore
Rs. 5,300 crore
Rs. 4,700 crore
Solution:
The Union cabinet approved an export policy for agriculture, lifting all restrictions on organic and processed food, to help the government’s efforts to double farmers’ income by 2022. The ‘Agriculture Export Policy, 2018’ seeks to double farm exports to $60 billion by 2022 from $30 billion currently and will invest 1,400 crore to set up specialised clusters in different states for different produce to push exports. Policy for sensitive farm goods such as onions will be reviewed from time to time.

Q8. The Union Cabinet has approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems to be implemented by the Department of Science and Technology at a total cost of ___________________ crore for a period of five years.
Rs 1,450 crore
Rs 2,410 crore
Rs 5,270 crore
Rs 3,660 crore
Rs 8,340 crore
Solution:
The Union Cabinet has approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS) to be implemented by the Department of Science and Technology at a total cost of Rs 3,660 crore for a period of five years. The NM-ICPS is a comprehensive mission which would address technology development, application development, human resource development, skill enhancement, entrepreneurship and start-up development in CPS and associated technologies.

Q9. The government has appointed __________________________ as the new Chief Economic Advisor.
Siddhartha Bhattacharya
Dr Krishnamurthy Subramanian
Preeti Saran
Dharmesh Mehta
TS Vijayan
Solution:
The government appointed Dr. Krishnamurthy Subramanian as the new Chief Economic Advisor. Dr. Subramanian will have a tenure of three years. The Appointments Committee of the Cabinet has cleared his name. He is currently working as an Associate Professor at the Indian School of Business, Hyderabad.

Q10. The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) in the Ministry of Commerce and Industry and the Government of Goa, hosted the annual Startup India Venture Capital Summit in Goa. What is the theme of this summit?
India Opportunity, Increase Capital Flow
Showcased the Indian Startup Opportunity For Funds from Around the World
Indian Startups and Further Promote Ease of Doing Business
Annual Startup India Venture Capital
Mobilizing Global Capital for Innovation in India
Solution:
The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) in the Ministry of Commerce and Industry and the Government of Goa, hosted the annual Startup India Venture Capital Summit in Goa. The theme of the Summit was ‘Mobilizing Global Capital for Innovation in India.’ The event showcased the Indian startup opportunity for funds from around the world. The key objectives of the Summit were to showcase the India opportunity, increase capital flow for Indian startups and further promote ease of doing business.

Q11. The number of patents granted by India shot up by ______________ in 2017, keeping up a trend of steep increases, according to the UN’s World Intellectual Property Organisation (WIPO).
60%
40%
50%
70%
30%
Solution:
The number of patents granted by India shot up by 50% in 2017, keeping up a trend of steep increases, according to the UN’s World Intellectual Property Organisation (WIPO). The patents granted by India increased from 8,248 in 2016 to 12,387 in 2017, the WIPO’s World Intellectual Property Indicators 2018 report released in Geneva showed. Globally, 1.4 million patents were granted in 2017, the report estimated.

Q12. Maharashtra Government has launched _________________ assisted State of Maharashtra's Agribusiness and Rural Transformation (SMART) Project.
AIIB
IMF
World Bank
ADB
WTO
Solution:
The state government launched an ambitious project State of Maharashtra Agribusiness and Rural Transformation (SMART) in 10,000 villages with an objective to achieve sustainable farming within the next three years. The project SMART will be assisted by the World Bank.

Q13. Current account deficit (CAD) widened to______of GDP for the July-September quarter.
2.4%
2.9%
3.3%
3.2%
2.7%
Solution:
Current account deficit (CAD) widened to 2.9% of GDP for the July-September quarter due to higher trade deficit compared with 1.1% during the same period of the previous year, according to the Reserve Bank of India.

Q14. According to the World Bank report, India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping _______ back home.
USD 93 billion
USD 72 billion
USD 100 billion
USD 69 billion
USD 80 billion
Solution:
India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping USD 80 billion back home, according to the World Bank report.

Q15. Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of New India Assurance?
Urjit Patel
Parnab Kumar
Anil Sahani
Atul Sahai
Kamal Kant Sahai
Solution:
Atul Sahai has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of the country’s largest general insurance company New India Assurance. The post had been lying vacant since July 2018.

               




You may also like to read:
               

Print Friendly and PDF

No comments