Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 11th January 2019

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 11th January 2019

Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. It will bear the signature of ________.
RBI Deputy Governor
Finance Secretary
Finance Minister
RBI Governor
President
Solution:
The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. Rs. 20 Note bears the signature of RBI Governor.

Q2. Who has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank?
Raman Chandra
Sanjay Mitra
PV Bharathi
BP Pathak
Bharti Shringla
Solution:
P V Bharathi has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank. Bharathi is at present Executive Director, Canara Bank. She will replace Jai Kumar Garg.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor _________ as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank.
Y V Reddy
Bimal Jalan
Raghuram Rajan
D. Subbarao
C Rangarajan
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor Bimal Jalan as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank. Former RBI deputy governor Rakesh Mohan has been appointed the vice-chairman of the committee.

Q4. The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them in some developmental areas. How many developmental areas are taken in count preparing the list?
6
10
8
11
15
Solution:
The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them between June 1, 2018 and October 31, 2018, across six developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion, Skill Development, and Basic Infrastructure. The Second Delta Ranking was released by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog.

Q5. Nepal has imposed limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. What is that limit?
INR 10 lakh per year
INR 2 lakh per month
INR 1 lakh per month
INR 50,000 per week
INR 50,000 per month
Solution:
Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) stated that a Nepali citizen would be unable to spend more than INR 1 lakh per month while paying for goods and services in India.

Q6. Prime Minister Narendra Modi has announced _______ financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan.
Rs. 3,500 crore
Rs. 5,500 crore
Rs. 9,500 crore
Rs. 7,500 crore
Rs. 4,500 crore
Solution:
Prime Minister Narendra Modi announced Rs. 4,500 crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan after holding wide-ranging talks with his Bhutanese counterpart Lotay Tshering.

Q7. What is the currency of Bhutan?
Taka
Ngultrum
Rupee
Pesa
Manat
Solution:
Ngultrum is the currency of Bhutan.

Q8. The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days. The project will cost ________________.
INR 20,000 crore
INR 15,000 crore
INR 10,000 crore
INR 25,000 crore
INR 30,000 crore
Solution:
The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days, Union Minister Ravi Shankar Prasad stated. The project will cost INR 10,000 crore.

Q9. The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a survey. What is the name this survey?
Survey on Retail Permitted Habitat of Individuals
Survey on Retail Protective Habitat of Individuals
Survey on Retail Perplexity Habits of Individuals
Survey on Retail Payment Habits of Individuals
None of the given options is true
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’.

Q10. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse ___________ in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.
Rs 3,454 crore
Rs 4,555 crore
Rs 2,159 crore
Rs 5,654 crore
Rs 2,353 crore
Solution:
State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse Rs 2,159 crore in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.

Q11. According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, which of the following bank has penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three years?
ICICI Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
HDFC Bank
Axis Bank
Solution:
According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, private lender ICICI Bank penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three year out of 60 scheduled commercial banks operating in India.

Q12. Small Industries Development Bank of India headquarters in __________.
Kanpur
Mumbai
Chennai
Lucknow
Kochin
Solution:
Mohammad Mustafa is the present CMD of Small Industries Development Bank of India. SIDBI Headquarters in Lucknow. SIDBI was set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament.

Q13. What is the name of the renminbi-denominated bonds which has been approved by Pakistan’s cabinet to raise loans from China’s capital markets?
Dragon Bonds
China-Connect Bonds
Masala Bonds
Panda Bonds
Dim Sum Bonds
Solution:
Pakistan’s cabinet has approved the issuance of first-ever renminbi-denominated ‘Panda Bonds’ to raise loans from China’s capital markets.

Q14. According to the RBI data, what amount of bad loans banks has recovered in the fiscal ended March 2018?
Rs 40,400 crore
Rs 37,500 crore
Rs 33,300 crore
Rs 42,500 crore
Rs 47,800 crore
Solution:
According to the RBI data, in the fiscal ended March 2018, banks recovered Rs 40,400 crore worth of bad loans as against Rs 38,500 crore recovered in FY17. The various channels through which lenders recovered their bad loans include the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), SARFAESI Act, debt recovery tribunals (DRTs) and Lok Adalats.

Q15. Which of the following small finance bank (SFB) has got RBI approval to operate as a scheduled bank?
Capital Lab SFB
Equitas SFB
Bajaj SFB
Muthoot SFB
ESAF SFB
Solution:
ESAF small finance bank has got RBI approval to operate as a scheduled bank. This makes ESAF small finance bank (SFB) the fifth scheduled bank from Kerala. ESAF microfinance institution, started in 1992, was one among the ten applicants to receive approval from RBI to start banking operations in 2016.

               





You may also like to read:
      
        

Print Friendly and PDF

No comments