Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 24th January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19


Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Omega Healthcare Management Services has signed a pact with ______ for advanced use of the latest technology in providing healthcare solutions.
IIT Roorkee
IISc-Bangalore
IIT Delhi
IIIT-Bangalore
IIIT- Hyderabad
Solution:
Omega Healthcare Management Services has signed a pact with IIIT-Bangalore for advanced use of the latest technology in providing healthcare solutions.

Q2. Name India’s premier container port that got listed amongst the top 30 container ports globally, as per the latest Lloyds Report.
Tuticorin Port
Panambur Port
Marmagao Port Trust
Cochin Port
Jawaharlal Nehru Port Trust
Solution:
The Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), India’s premier container port got listed amongst the top 30 container ports globally, as per the latest Lloyds Report. JNPT notched up five spots, to be 28th on the list, compared to its previous ranking.

Q3. Who among the following was named the International Cricket Council’s (ICC) Emerging Player Of The Year?
Prithvi Shaw
Kuldeep Yadav
Virat Kohli
Rishabh Pant
Yuzvendra Chahal
Solution:
Rishabh Pant was named the International Cricket Council’s (ICC) Emerging Player Of The Year following an impressive show in India’s first-ever Test series win in Australia. The 21-year-old wicketkeeper-batsman scored 350 runs in the four-match Test series that India won 2-1 to script history in 71 years and 11 attempts.

Q4. Raghbir Singh Bhola has passed away aged 92. He was a well-known _________.
Poet
Cricketer
Hockey player
Activist
Wrestler
Solution:
Former Indian hockey player Raghbir Singh Bhola, a two-time Olympic medallist, has passed away aged 92. In 2000, he was honored with the Arjuna Award for his achievements in hockey.

Q5. India ranks _____ on the global talent competitive index?
80th
82nd
75th
61st
77th
Solution:
India has moved up one position to rank 80th on the global talent competitive index, but remains a laggard among the BRICS nations. Switzerland continues to top the list.

Q6. Which of the following firm has announced that it will create an independent Institute for Ethics in Artificial intelligence (AI) with an initial investment of $7.5 million over a period of five years?
Google
Facebook
Infosys
Apple
Microsoft
Solution:
Social media giant Facebook announced that it will create an independent Institute for Ethics in Artificial intelligence (AI) with an initial investment of $7.5 million over a period of five years.

Q7. Who has become the fastest Indian bowler to claim 100 ODI wickets?
Bhubaneshwar Kumar
R Ashwin
Kuldeep Yadav
Yuzvendra Chahal
Mohammed Shami
Solution:
Mohammed Shami became the fastest Indian bowler to claim 100 ODI wickets, during the first one-dayer against New Zealand at Napier. Shami reached the milestone in his 56th match, with the wicket of opener Martin Guptill.

Q8. Which state government has declared Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) as the “State Festival”?
Tripura
Arunachal Pradesh
Sikkim
Himachal Pradesh
Manipur
Solution:
Arunachal Pradesh Chief Minister, Pema Khandu declared Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) as the “State Festival” at Seijosa in East Kameng district, Arunachal Pradesh. Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) is only conservation festival of Arunachal Pradesh.

Q9. Which state government has decided to cater 5% reservation each for Kapu community and the economically backward classes (EBCs) among the forward castes?
Andhra Pradesh
Manipur
Meghalaya
Telangana
Uttarakhand
Solution:
Andhra Pradesh cabinet has decided to cater 5% reservation each for Kapu community and the economically backward classes (EBCs) among the forward castes. The cabinet approved the decision of doubling the welfare pensions given under the NTR Bharosa Scheme.

Q10. The government has constituted a high power committee to monitor the pricing of medicines and healthcare products. The committee will be headed by a ___________.
Niti Aayog vice chairman
Niti Aayog Member (Health)
Minister of Health and Family Welfare
Home Secretary
None of the above option is the right answer
Solution:
The government has constituted a high power committee to monitor the pricing of medicines and healthcare products. The committee will be headed by a Niti Aayog member (Health). It will be tasked with recommending price controls and monitoring the prices of specific drugs and health products to ensure their affordability.

Q11. Ten years after “26/11”, the Indian Navy commenced the largest coastal defence exercise off the Indian coast. What is the name of the exercise?
The Sea Voyage
VAJRA PRAHAR
Yudh Abhyas
SEA VIGIL
Malabar
Solution:
Ten years after “26/11”, the Indian Navy commenced the largest coastal defence exercise off the Indian coast. Exercise SEA VIGIL, a first of its kind, is being undertaken along the entire 7516.6 km coastline and Exclusive Economic Zone of India and is involving all the 13 coastal States and Union Territories along with all maritime stakeholders, including the fishing and coastal communities.

Q12. The President of India, Ram Nath Kovind conferred the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2019. The names of awardees were finalized by the National Selection Committee under the Chairpersonship of _________.
Sushma Swaraj
Piyush Goyal
Rajnath Singh
Suresh Prabhu
Maneka Gandhi
Solution:
The names of awardees were finalized by the National Selection Committee under the Chairpersonship of Minister of Women and Child Development, Maneka Sanjay Gandhi.

Q13. An MoU has been signed between India and ______for cooperation on the Recruitment of Domestic Workers.
Saudi Arab
UAE
Kuwait
Oman
Qatar
Solution:
An MoU has been signed between India and kuwait for cooperation on the Recruitment of Domestic Workers.

Q14. The Cabinet has approved amendment to the ‘Framework on Currency Swap Arrangement for SAARC Member Countries’ to incorporate ‘Standby Swap’ amounting to ________ operated within the overall size of the facility.
USD 400 million
USD 500 million
USD 600 million
USD 200 million
USD 700 million
Solution:
The Cabinet has approved an amendment to the ‘Framework on Currency Swap Arrangement for SAARC Member Countries’ to incorporate ‘Standby Swap’ amounting to USD 400 million operated within the overall size of the facility.

Q15. An MoC has been signed between India and _______in the field of Food Processing Industry.
Hungry
Australia
Sri Lanka
Japan
China
Solution:
An MoC has been signed between India and Japan in the field of Food Processing Industry.

               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments