Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 22nd January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19


Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. India and JICA signed the loan agreements under the Japanese Official Development Assistance Loan Program. What does C stand for in JICA?
Cooperative
Cooperation
Cheque
Commission
Council
Solution:
India and Japan-India Cooperative Actions (JICA) signed the loan agreements under the Japanese Official Development Assistance Loan Program.

Q2. The Swedish Parliament approved _________ as Prime Minister for a second four-year term.
Scott Morrison
Gaston Browne
Donald Tusk
Theresa May
Stefan Lofven
Solution:
The Swedish Parliament approved Stefan Lofven as Prime Minister for a second four-year term.

Q3. UNESCO has named ________ as the World Capital of Architecture for 2020.
London
Paris
Rio de Janeiro
Berlin
Madrid
Solution:
The United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO) has named the Brazilian city of Rio de Janeiro as the World Capital of Architecture for 2020. The city beat Paris and Melbourne to get the position.

Q4. Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the 426 meters long Diffo Bridge. It is built over _______.
Kali River
Brahmaputra River
Son River
Thangwa River
Chipu River
Solution:
Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the 426 meters long Diffo Bridge over Chipu River in Lower Dibang Valley District of Arunachal Pradesh.

Q5. Which of the following city hosted the 15th edition of Pravasi Bhartiya Divas?
Varanasi
Jaipur
Jodhpur
Nagpur
Prayagraj
Solution:
The 15th edition of Pravasi Bhartiya Divas begins at Varanasi in Uttar Pradesh. The 3-day event is being organised in Varanasi for the first time.

Q6. What is the theme of the Pravasi Bhartiya Divas 2019?
Indian Diaspora and Developing India
New India and Role of Indian Diaspora
Building New India
Role of Indian Diaspora in building New India
Role of Indian Diaspora in building 100 Smart Cities
Solution:
The theme this year's Pravasi Bhartiya Divas is, ‘Role of Indian Diaspora in building New India’.

Q7. Which institution has announced the launch of a full-fledged bachelor’s programme in Artificial Intelligence (AI) technology from the new academic session?
IIT Delhi
IIT Hyderabad
IIT Mumbai
IIT Roorkee
IISc Bangalore
Solution:
Indian Institute of Technology-Hyderabad (IIT-H) has announced the launch of a full-fledged bachelor’s programme in Artificial Intelligence (AI) technology from the new academic session, a first for the country and only the third globally.

Q8. Which of the following city hosted the Arab Economic and Social Development Summit?
Khobar
Mecca
Jeddah
Beirut
Dubai
Solution:
The Arab Economic and Social Development Summit held in Lebanon’s capital Beirut.

Q9. Name the world’s oldest man, who has died at the age of 113.
Sho Shiro
Sauta Susuma
Masazo Nonaka
Masazu Susumo
Takahiro Taiki
Solution:
The world’s oldest man, Masazo Nonaka of Japan, has died at the age of 113.

Q10. India is likely to surpass _______ in the world’s largest economy rankings in 2019, to become the world’s fifth largest economy.
The United Kingdom
The USA
The UAE
France
Germany
Solution:
India is likely to surpass the United Kingdom in the world’s largest economy rankings in 2019, to become the world’s fifth largest economy, according to a report by global consultancy firm PwC.

Q11. Who among the following won the International Tennis Federation’s 25,000-dollar Women’s tournament in Singapore?
Anita Rana
Neha Chauhan
Shivali Raina
Priya Rawat
Ankita Raina
Solution:
India’s Ankita Raina has won the International Tennis Federation’s 25,000-dollar Women’s tournament in Singapore. In the Final, Ankita defeated top seed Arantxa Rus of the Netherlands, 6-3, 6-2.

Q12. Which of the following city hosted the World Economic Forum (WEF) annual meet?
Paris
Davos
Dubai
New York
Basel
Solution:
The World Economic Forum (WEF) annual meet had begun in Davos, Switzerland. The meeting will continue for 5 days. The theme of the event would be ‘Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution’.

Q13. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up an 11-member working group under the Chairmanship of____________.
R S Sharma
Shaktikanta Das
Ajay Tyagi
UK Sinha
Deepak Parekh
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up an 11-member working group under the Chairmanship of former SEBI chief UK Sinha to go into the concept of ‘Group Insolvency’ and suggest a suitable framework.

Q14. Who has been appointed as MD and CEO of IDFC First Bank for a period of three years?
M Vishwanathan
K V Thomas
V Vaidyanathan
Ashok Chawla
Rentala Chandrashekhar
Solution:
The Reserve Bank of India has approved the appointment of V Vaidyanathan as MD and CEO of IDFC First Bank for a period of three years.

Q15. Who among the following was presented with the prestigious 2019 Rosa Park Trailblazer award?
S. Chandrasekhar
Narinder Singh Kapany
Gurinder Singh Khalsa
Vinod Khosla
Mira Nair
Solution:
The Indian-American Sikh Gurinder Singh Khalsa, 45, who lives in Fishers of Indiana, US was presented with the prestigious 2019 Rosa Park Trailblazer award after being selected for champions of the diversity by the Indiana Minority Business Magazine.

               

 

You may also like to Read:




Print Friendly and PDF

No comments