Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 21st January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19


Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. HDFC Standard Life Insurance has changed its name to ____________.
HDFC First Bank
HDFC Life Insurance
Standard Life Insurance
HDFC Standard
HDFC First Life Insurance
Solution:
HDFC Standard Life Insurance has changed its name to HDFC Life Insurance following the receipt of relevant approvals from regulatory authorities.

Q2. Which country will host the 14th session of the Conference of Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD)?
Japan
China
India
Sri Lanka
The UK
Solution:
India will host the 14th session of the Conference of Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) to address the issue of land degradation and desertification which will have participation from over 100 countries. It is likely to be held in October 2019.

Q3. Which of the following country has launched startup Star-ALE’s mini-satellite aimed to deliver the world’s first artificial meteor shower?
Japan
China
Norway
France
India
Solution:
Japan Aerospace Exploration Agency has launched Tokyo-based startup Star-ALE’s mini-satellite aimed to deliver the world’s first artificial meteor shower.

Q4. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) and _______are in dialogue to form a world-class consortium to initially build 1GWh lithium-ion battery plant in India.
Jiocoin
Bitcoin
Libcoin
Syska
Dell
Solution:
Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) and Libcoin are in dialogue to form a world-class consortium to initially build 1GWh lithium-ion battery plant in India. Its capacity will be scaled up to 30GWh in due course.

Q5. Which state has launched a project for Sustainable Catchment Forest Management that would help develop the quality of forestlands and livelihood of forest dwellers in the state?
Himachal Pradesh
Sikkim
Manipur
Tripura
Uttarakhand
Solution:
Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb launched a project for Sustainable Catchment Forest Management at State Forest Academy Ground in West Tripura and stated that the project would help develop the quality of forestlands and livelihood of forest dwellers in the state.

Q6. ________will be the site of the country’s second defence innovation hub after Coimbatore in Tamil Nadu.
Varanasi
Nashik
Dehradun
Pathankot
Chennai
Solution:
Nashik in Maharashtra will be the site of the country’s second defence innovation hub after Coimbatore in Tamil Nadu.

Q7. Saksham, an annual high intensity one-month long people-centric mega campaign is launched by _______.
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Labour and Employment
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Home Affairs
Ministry of Petroleum and Natural Gas
Solution:
‘Saksham’, an annual high intensity one-month long people-centric mega campaign of Petroleum Conservation Research Association (PCRA) was launched by the Ministry of Petroleum and Natural Gas.

Q8. India has recently signed a long-term contract with ________ for supply of uranium ore concentrates to widen its source base for the nuclear fuel.
Maldives
The UAE
Australia
Turkmenistan
Uzbekistan
Solution:
India has signed a long-term contract with Uzbekistan for supply of uranium ore concentrates to widen its source base for the nuclear fuel.

Q9. Mary Oliver passed away at 83. She was a well known ________.
Writer
Journalist
Sports person
Politician
Economist
Solution:
Pulitzer Prize-winning writer-poet Mary Oliver died at her residence in Hobe Sound, Florida due to a disease caused lymphoma at the age of 83.

Q10. Who has been appointed as the Director General (Investigation) in the National Human Rights Commission.
Harish Kumar Brijwal
Ranveer Singh Maurya
Kumar Gaurav Singh
Prabhat Singh
Prabhjeet Singh
Solution:
The Department of Personnel & Training, Government of India has appointed Senior IPS Officer Prabhat Singh as Director General (Investigation) in the National Human Rights Commission.

               


No comments