Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 25th January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19


Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who among the following has been named the interim Finance Minister and interim Minister of Corporate Affairs?
Manohar Parrikar
Sushma Swaraj
Suresh Prabhu
Rajnath Singh
Piyush Goyal
Solution:
Piyush Goyal has been named the interim Finance Minister and interim Minister of Corporate Affairs during Arun Jaitley’s indisposition. Goyal will retain his existing portfolios of coal and railways.

Q2. The final planning conference to work out the modalities for Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 was conducted at ________.
Agra
Pune
Kochi
Bhopal
Kovalam
Solution:
The final planning conference to work out the modalities for Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 was conducted at Pune, Maharashtra. Delegates from Egypt, Ghana, Nigeria, Senegal, Sudan, South Africa, Tanzania, Namibia, Mozambique, Uganda, Niger & Zambia attended the conference.

Q3. Prime Minister Narendra Modi launched the Pravasi Teerth Darshan Yojana under which a group of Indian diaspora will be taken on a government-sponsored tour of religious places in India ______a year.
6 times
4 times
3 times
1 times
2 times
Solution:
Prime Minister Narendra Modi launched the Pravasi Teerth Darshan Yojana under which a group of Indian diaspora will be taken on a government-sponsored tour of religious places in India twice a year.

Q4. _______ Government organised the 2nd edition of Global Investor summit in __________.
Karnataka, Bangalore
Tamil Nadu, Madurai
Tamil Nadu, Chennai
Andhra Pradesh, Amaravati
Andhra Pradesh, Guntur
Solution:
Tamil Nadu Government organised the 2nd edition of Global Investor summit in Chennai. The state government would soon unveil e-vehicle policy to give a boost to electric vehicles manufacturing in the state.

Q5. Which of the following country has announced that he is breaking off diplomatic ties with the United States?
Iran
Cuba
Brazil
Venezuela
Iraq
Solution:
Venezuelan President Nicolas Maduro has announced that he is breaking off diplomatic ties with the United States after his American counterpart Donald Trump recognized Opposition leader Juan Guaido as the South American country’s interim President.

Q6. Three Indian expats from ______ won the prestigious Pravasi Bharatiya Samman Award the highest honor conferred on Indian diaspora.
Australia
Canada
The USA
The UK
The UAE
Solution:
Three Indian expats from the UAE are amongst those who won the prestigious Pravasi Bharatiya Samman Award the highest honor conferred on Indian diaspora. President Ram Nath Kovind conferred the award on Girish Pant, Surender Singh Kandhari and Dr. Zulekha Daud and other awardees at the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention in Varanasi.

Q7. Indian Navy Chief Admiral Sunil Lanba commissioned the new Naval Air Base _________ at Diglipur in Andaman and Nicobar Islands.
INS Mhadei
INS Kohassa
INS Makar
INS Thalan
INS Tarini
Solution:
Indian Navy Chief Admiral Sunil Lanba commissioned the new Naval Air Base ‘INS Kohassa’ at Diglipur in Andaman and Nicobar Islands. The airbase will be used to handle operations of helicopters and small aircraft like the Dornier.

Q8. 2nd World Integrated Medicine Forum 2019 was held in______.
Goa
Bhopal
Pune
Nagpur
Hyderabad
Solution:
Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik, inaugurated the 2nd World Integrated Medicine Forum 2019 on the ‘Regulation of Homeopathic Medical Products; Advancing global collaboration’ in Goa.

Q9. National Girl Child Day is celebrated in India on ________.
23 January
25 January
3 January
24 January
11 October
Solution:
National Girl Child Day is celebrated in India on 24 January. Women and Child Development Ministry celebrated the National Girl Child Day 2019 at Pravasi Bharti Kendra, New Delhi. The programme also observed the anniversary of Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) Scheme.

Q10. The theme of National Girl Child Day 2019 is ________.
Girls and Their Brighter Tomorrow
Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
Educating Girls for a Better Tomorrow
Empowering Girls Similar To Boys
Doesn’t Matter If It Is A Girl or A Boy
Solution:
The theme of National Girl Child Day 2019 was “Empowering Girls for a Brighter Tomorrow”.

Q11. On 3 December 2018, the United Nations General Assembly adopted with consensus a resolution proclaiming _______as International Day of Education.
28 January
21 January
25 January
23 January
24 January
Solution:
On 3 December 2018, the United Nations General Assembly adopted with consensus a resolution proclaiming 24 January as International Day of Education, in celebration of the role of education for peace and development.

Q12. Vodafone Idea announced that its board had approved a rights issue of _______to existing eligible equity shareholders in line with the recommendations of the capital raising committee.
Rs20,000 crore
Rs25,000 crore
Rs10,000 crore
Rs15,000 crore
Rs50,000 crore
Solution:
Vodafone Idea announced that its board had approved a rights issue of Rs25,000 crore to existing eligible equity shareholders in line with the recommendations of a capital raising committee it had set up in November 2018.

Q13. Yes Bank has appointed veteran banker ______________ as its new MD & CEO, who will join the bank on or before March 1, 2019.
Shubhalakshmi Panse
Ravneet Singh Gill
Deepak Parekh
K V Thomas
Romesh Sobti
Solution:
Yes Bank has appointed veteran banker Ravneet Singh Gill as its new MD & CEO and the lender has also received the RBI’s approval for the same.He will join the bank on or before March 1, 2019.

Q14. Indian economy is expected to accelerate at a rate of ______ in 2019-20, according to a report by the United Nations.
7.1
7.4
7.6%
7.8
8.1
Solution:
The Indian economy is expected to accelerate at a rate of 7.6% in 2019-20, according to a report by the United Nations titled United Nations’ World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019.

Q15. Yes Bank Headquarters is in _____.
Kochi
Chennai
Delhi
Mumbai
Mangalore
Solution:
Yes Bank Headquarters is in Mumbai.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments