Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 26th January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19


Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah has been elected as _______ new king by the members of the country’s royal families.
Brunei's
Cambodia's
Singapore's
Indonesia's
Malaysia’s
Solution:
Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah was elected as Malaysia’s new king by the members of the country’s royal families. He replaced Sultan Muhammad V of Kelantan, who stepped down recently, making it the first abdication in Malaysia’s history.

Q2. Krishna Sobti has passed away in Delhi. She was a well known_______.
Sports person
Activist
Writer
Freedom Fighter
Journalist
Solution:
Eminent Hindi author and essayist Krishna Sobti passed away in Delhi. She was 93. She was a recipient of many coveted awards like Sahitya Akademi, Jnanpith awards and was also offered Padma Bhushan, which she had declined.

Q3. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test fired Long Range Surface to Air Missile (LR-SAM) from naval warship ________.
INS Kohasa
INS Chennai
INS Vikrant
INS Khukri
INS Virat
Solution:
The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test fired Long Range Surface to Air Missile (LR-SAM) from naval warship INS Chennai. The test was conducted off the coast of Odisha.

Q4. IndiGo owner InterGlobe Aviation has appointed ___________ as the new Chief Executive Officer (CEO) of the company with immediate effect.
Anant Narayaran
Manu Shahney
Rabi Kumar Gill
Ronojoy Dutta
Prabhjeet Singh
Solution:
IndiGo owner InterGlobe Aviation has appointed Ronojoy Dutta as the new Chief Executive Officer (CEO) of the company with immediate effect. Ronojoy Dutta will remain as the company CEO for the next five years.

Q5. The government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. This year _______has been selected for the Award.
Garhwal regiment of Indian Army
17th Battalion of BSF
7th Battalion of NDRF
8th Battalion of NDRF
14th Battalion of The Grenadiers
Solution:
This year, 8th Battalion of National Disaster Response Force located at Ghaziabad has been selected for the Award for its commendable work in disaster management.

Q6. Russell Baker has passed away. He was a noted__________.
Journalist
Writer
Activist
Actor
Director
Solution:
Russell Baker, the Pulitzer Prize-winning writer who penned thousands of columns for The New York Times, and hosted the PBS television program “Masterpiece Theatre,” passed away in Leesburg, Va. He was 93.

Q7. National Voters Day is celebrated every year on _______________.
24 January
23 January
27 January
26 January
25 January
Solution:
25 January is celebrated every year as National Voters Day to spread awareness about the necessity of voting and to encourage young generation towards the voting rights.

Q8. What is the theme for National Voters Day 2019?
No Voter to be left behind
No one to be left behind
Education and Empowerment of women voters
Educate the voters
Voters and the healthy democracy
Solution:
National Voters Day Theme 2019 is “No Voter to be left behind”. This is the ninth year of celebrating National Voters Day.

Q9. Sahitya Akademi award winning _______writer Atin Bandyopadhyay passed away of brain stroke at the age of 85.
Tamil
Telugu
Kannada
Bengali
Garhwali
Solution:
Sahitya Akademi award winning Bengali writer Atin Bandyopadhyay passed away of brain stroke. Bandyopadhyay, who was 85, was born in Dhaka in then undivided Bengal and had taken up various jobs as a sailor, school teacher, factory manager, journalist to finally became a writer.

Q10. Johan Botha has announced his retirement. He was a _______.
Footballer
Cricketer
Tennis player
Grand Master
Politician
Solution:
Former South Africa all-rounder Johan Botha has announced his immediate retirement from all forms of Cricket. Botha played for South Africa in 5 test matches, 78 one-day internationals, and 40 T20 Internationals from 2005 to 2012.

Q11. ISRO has successfully launched the PSLV C 44. With this launch, India becomes the _______country to use the fourth stage of a space rocket as an orbital platform for microgravity experiments.
Fourth
Third
Second
First
Seventh
Solution:
With this launch, India becomes the first country to use the fourth stage of a space rocket as an orbital platform for microgravity experiments.

Q12. ISRO has successfully launched the PSLV C 44 carrying Kalamsat, a 10 cm cube weighing 1 kilogram communication satellite with a life span of ________.
12 months
6 months
2 months
2 years
10 years
Solution:
Kalamsat is a ten cm cube weighing one-kilogram communication satellite with a life span of two months.

Q13. The _______government has decided to form a ‘State Tiger Protection Force’ to save the Big Cat population in the State.
Bihar
Telangana
Madhya Pradesh
Gujarat
Uttarakhand
Solution:
The Telangana government has decided to form a ‘State Tiger Protection Force’ to save the Big Cat population in the State.

Q14. National Voters Day was first celebrated in ________.
2014
1988
1950
2017
2011
Solution:
National Voters Day was first celebrated in 2011.

Q15. Which state government has declared Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) as the “State Festival”?
Tripura
Arunachal Pradesh
Sikkim
Himachal Pradesh
Manipur
Solution:
Arunachal Pradesh Chief Minister, Pema Khandu declared Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) as the “State Festival” at Seijosa in East Kameng district, Arunachal Pradesh. Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) is only conservation festival of Arunachal Pradesh.

               



 Use Code: RD26


You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments