Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 1st January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 1st January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who among the following has been appointed as new Chief Information Commissioner (CIC)?
BVP Rao
Sudhir Bhargava
Harsh Vardhan Shringla
Suresh Chandra
Vanaja N Sarna
Solution:
The government has appointed Sudhir Bhargava as Chief Information Commissioner (CIC), along with four information commissioners. Mr. Bhargava was Information Commissioner in the CIC.

Q2. Prime Minister Sheikh Hasina’s alliance has won Bangladesh’s election. Name the party she belongs to_______.
Bangladesh Nationalist Party (BNP)
Tehreek e Islami
Muttahida Qaumi Movement
Jatio Oikko Front
Awami League
Solution:
Prime Minister Sheikh Hasina’s alliance won Bangladesh’s election with a thumping majority. The alliance dominated by her Awami League, seen as close to regional power India, won 287 of the 298 seats. The main opposition Bangladesh Nationalist Party (BNP) won just six seats.

Q3. Norman Gimbel has passed away at the age of 91. He was a noted________.
Lyricist
Filmmaker
Journalist
Social activist
Economist
Solution:
Norman Gimbel, the Oscar and Grammy-winning lyricist, has passed away at the age of 91. In 1984 Gimbel was inducted into the Songwriters Hall of Fame.

Q4. What is the name of the renminbi-denominated bonds which has been approved by Pakistan’s cabinet to raise loans from China’s capital markets?
Dragon Bonds
China-Connect Bonds
Masala Bonds
Panda Bonds
Dim Sum Bonds
Solution:
Pakistan’s cabinet has approved the issuance of first-ever renminbi-denominated ‘Panda Bonds’ to raise loans from China’s capital markets.

Q5. Which among the following Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings?
Greater Noida Municipal Corporation
Greater Hyderabad Municipal Corporation
Gurugram Municipal Corporation
Amaravati Municipal Corporation
Ahmadabad Municipal Corporation
Solution:
The Greater Hyderabad Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings. The GHMC was also at the 27th place among 4,041 cities.

Q6. According to the RBI data, what amount of bad loans banks has recovered in the fiscal ended March 2018?
Rs 40,400 crore
Rs 37,500 crore
Rs 33,300 crore
Rs 42,500 crore
Rs 47,800 crore
Solution:
According to the RBI data, in the fiscal ended March 2018, banks recovered Rs 40,400 crore worth of bad loans as against Rs 38,500 crore recovered in FY17. The various channels through which lenders recovered their bad loans include the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), SARFAESI Act, debt recovery tribunals (DRTs) and Lok Adalats.

Q7. Who is the author of the book "Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From”?
Carrie Underwood
Bipan Chandra
Shashi Tharoor
Tony Joseph
Romila Thapar
Solution:
The book titled “Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From” written by Tony Joseph was released. The book talks about the migration of the First Indians also known as ‘Aryans’ who arrived here 65,000 years ago.

Q8. Which of the following small finance bank (SFB) has got RBI approval to operate as a scheduled bank?
Capital Lab SFB
Equitas SFB
Bajaj SFB
Muthoot SFB
ESAF SFB
Solution:
ESAF small finance bank has got RBI approval to operate as a scheduled bank. This makes ESAF small finance bank (SFB) the fifth scheduled bank from Kerala. ESAF microfinance institution, started in 1992, was one among the ten applicants to receive approval from RBI to start banking operations in 2016.

Q9. The third edition of women’s national boxing championships has begun in which of the following state?
Haryana
Manipur
Sikkim
Maharashtra
Karnataka
Solution:
The third edition of women’s national boxing championships begins in Vijayanagara, Karnataka. Country’s top boxers will be vying for top honors as the tournament will be held at the JSW Sports-owned Inspire Institute of Sport.

Q10. Mrinal Sen passed away at the age of 95 in Kolkata. He was a well-known _________.
Filmmaker
Journalist
Economist
Environmentalist
Freedom fighter
Solution:
Legendary filmmaker Mrinal Sen passed away at the age of 95 in Kolkata. He was a Padma Bhushan and Dada Saheb Phalke awardee.

Q11. Which of the following island has been renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep?
Car island
Blair island
Neil island
Ross island
Havelock island
Solution:
Ross island of Andaman and Nicobar has been renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep.

Q12. Who among the following has been named as the International Cricket Council (ICC) Women’s Cricketer of the Year and ICC Women’s ODI Player of the Year?
Mithali Raj
Smriti Mandhana
Sophie Ecclestone
Sarah Taylor
Stafanie Taylor
Solution:
India’s stylish opener Smriti Mandhana has been named as the International Cricket Council (ICC) Women’s Cricketer of the Year. The 22-year-old, who has also been named as the ICC Women’s ODI Player of the Year, achieved the feat by giving some exceptional performances throughout the year.

Q13. Wicketkeeper-batter Alyssa Healy has been named as ICC Women’s T20I Player of the Year. She belongs to which of the following country?
Australia
England
South Africa
Scotland
New Zealand
Solution:
Australia’s wicketkeeper-batter Alyssa Healy voted ICC Women’s T20I Player of the Year.

Q14. ESAF small finance bank headquarters is located at__________.
Thiruvananthapuram
Kochi
Kozhikode
Thrissur
Chennai
Solution:
ESAF small finance bank has got RBI approval to operate as a scheduled bank. This makes ESAF small finance bank (SFB) the fifth scheduled bank from Kerala. The headquarters of ESAF SFB is located at Thrissur.

Q15. Neil islands of Andaman and Nicobar has been renamed as_________.
Shaheed Dweep
Netaji Dweep
APJ Abdul Kalam Island
Atal Dweep
veer Sawarkar Dweep
Solution:
The three renamed islands of Andaman and Nicobar are: 1: Ross renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, 2: Neil renamed as Shaheed Dweep, 3: Havelock renamed as Swaraj Dweep.

               




You may also like to Read:


     

Print Friendly and PDF

No comments