Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 10th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 10th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Australian cities have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020. These two cities are__________.
Perth and Sydney
Melbourne and Sydney
Sydney and Brisbane
Adelaide and Brisbane
Canberra and Perth
Solution:
Australian cities Sydney and Brisbane have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020.

Q2. Who has become the first Indian to head the Global Solar Council (GSC)?
Kamal Chandra
Manab Kalita
Sushant Kumar Singh
Sandhya Ravishankar
Pranav R Mehta
Solution:
A visionary in the field of Solar Energy and the chairman of National Solar Energy Federation, Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC). He has become the first Indian to head the GSC.

Q3. To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). IHMCL comes under __________.
MoHA
CPWD
AAI
NHAI
PWD
Solution:
To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), a company promoted by NHAI(National Highways Authority of India), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). It will ensure availability of FASTags at petroleum outlets across India.

Q4. Indian Army signed an MoU with which of the following bank on the Defence Salary Package?
State Bank of India
Punjab National Bank
Bank of India
Bank of Baroda
Axis Bank
Solution:
An MoU was signed between the Indian Army and Punjab National Bank on the Defence Salary Package. The signing ceremony was chaired by the Adjutant General, Lt Gen Ashwani Kumar.

Q5. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. This committee is headed by __________.
Nandan Nilekani
H R Khan
Aruna Sharma
Sunil Mehta
Shaktikant Das
Solution:
Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. The five-member committee headed by UIDAI’s former Chairman Nandan Nilekani will include RBI’s former Deputy Governor Mr. H.R. Khan and Former Secretary, Ministry of Information Technology, Mrs. Aruna Sharma among others.

Q6. Which city is hosting the second edition of Khelo India Youth Games?
Panaji
Nagpur
Pune
Manali
Kochi
Solution:
The second edition of Khelo India Youth Games has officially begun in Pune, Maharashtra.

Q7. The Citizenship Amendment bill seeks to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after ______years of residence in India instead of _____years currently.
6,10
5,12
7,15
5,10
6, 12
Solution:
The Citizenship Amendment bill seeking to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan was passed by Lok Sabha. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after six years of residence in India instead of 12 years currently.

Q8. The 2-day long Global Aviation Summit 2019 will be held at________.
Mumbai
Bangalore
New Delhi
Mysore
Chennai
Solution:
the 2-day long Global Aviation Summit 2019 will be organized by the Ministry of Civil Aviation (MoCA) in collaboration with FICCI from January 15-16, 2019 in Mumbai, Maharashtra.

Q9. What is the theme of Global Aviation Summit 2019?
Wake Up and Fly High
Sky is the Limit
Flying for The Earth
Flying for all
None of the above option is the right answer
Solution:
In a first, the 2-day long Global Aviation Summit 2019 with the theme “Flying for all” will be organized from January 15-16, 2019 in Mumbai.

Q10. India exchanged an MoU on Ocean Dialogue in New Delhi with which of the following country?
Sweden
Norway
Switzerland
Maldives
Vietnam
Solution:
Prime Minister of Norway Erna Solberg and Prime Minister Narendra Modi held bilateral talks in New Delhi. Prime Minister Modi said that both the countries have vibrant trade ties. MoU were exchanged on India-Norway Ocean Dialogue.

               


You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF

No comments