Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 4th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 4th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which of the following sentence is not correct?
Guwahati Airport renamed as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport.
British-era railway station Robertsgang renamed as Sonbhadra.
Mughalsarai junction renamed after Deen Dayal Upadhyay.
Chhatrapati Shivaji International Airport in Mumbai renamed as Chhatrapati Shivaji ‘Maharaj’ International Airport.
All the above statements are right.
Solution:
Agartala Airport renamed as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport. All other options are right.

Q2. As per RBI Report on Trend and Progress of Banking in India, what % of the total complaints received by all BO offices, is from tier-1 cities like New Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru and Hyderabad?
67%
75%
49%
79%
57%
Solution:
The number of complaints registered at banking ombudsman offices have seen a 25% increase in the fiscal year 2018. “The banking ombudsman offices in tier-1 cities like New Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru and Hyderabad accounted for more than 57% of the total complaints received by all BO offices,” the RBI Report on Trend and Progress of Banking in India has stated.

Q3. The West Bengal government announced two welfare initiatives for farmers. The first initiative will provide Rs 2 lakh to the family of a deceased farmer while under the second initiative, farmers would get Rs 2,500 twice a year for growing a single crop on one acre of land. Name the scheme both the initiatives are part of.
Bangla Krishak Bondhu
Krishi Krishak Bondhu
Krishak Bondhu Vikas Yojana
Rashtriya Krishi Vikas Yojana
None of the above option is the right answer
Solution:
The West Bengal government announced two welfare initiatives for farmers. Both initiatives, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme, will come into effect from 1st January 2019.

Q4. Who among the following has been appointed as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?
CA Kuttappa
Sudhir Kumar
Hemant Kumar
Saurabh Kumar
P V Bharthi
Solution:
Saurabh Kumar has been appointed as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB). Kumar, a 1982-batch Indian Ordnance Factory Service officer, is an M-Tech in mechanical engineering from the Indian Institute of Technology (IIT), Kanpur.

Q5. Who among the following has been appointed as the Acting Chairman of Life Insurance Corporation of India?
Hemant Bhargava
Sudhir Bhargava
Y K Yadav
Ajay Tyagi
BVP Rao
Solution:
The government has appointed Hemant Bhargava, Managing Director, Life Insurance Corporation of India, as the Acting Chairman. The move comes after VK Sharma retired from the top job at LIC on December 31.

Q6. CH Lokanath passed away after suffering cardiac arrest. He was a Veteran_______
Telugu actor
Kannada writer
Kannada actor
Tamil actor
Tamil journalist
Solution:
Veteran Kannada actor CH Lokanath passed away after suffering cardiac arrest. He was 91. Lokanath was in the Kannada film industry for nearly six decades and was affectionately addressed as ‘Uncle Lokanath’ by his fans.

Q7. In which district of Punjab, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019)?
Chandigarh
Ludhiana
Jalandhar
Amritsar
Gurdaspur
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019) at Jalandhar, Punjab.

Q8. What is the theme for the 106th Indian Science Congress (ISC-2019)?
Future: Artificial Intelligence In India
Future: India-Science and Technology
India-Technology and Internet of Things
Science of Internet and Technology
None of the above option is the right answer
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019) at Jalandhar, Punjab. The theme for which is ‘Future: India-Science and Technology’.

Q9. Ramakant Achrekar passed away following a heart attack. He was a veteran________.
Dance teacher
Cartoonist
Journalist
Cricket coach
Musician
Solution:
Veteran cricket coach Ramakant Achrekar, who trained Bharat Ratna Sachin Tendulkar and Vinod Kambli, among others, passed away following a heart attack.

Q10. Veer Savarkar International Airport has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India. This airport is located at_______.
Kanyakumari
Ross Island
Lakshadweep
Port Blair
Swaraj Dweep
Solution:
Veer Savarkar International Airport in Port Blair has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India with valid travel documents for all classes of passengers.

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee to suggest long-term solutions for the economic and financial sustainability of the MSME sector. Who is the chairman of this committee?
U.K. Sinha
Shaktikanta Das
Ajay Tyagi
Piyush Goyal
R S Sharma
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee under former Sebi chairman U.K. Sinha to suggest long-term solutions for the economic and financial sustainability of the MSME sector.

Q12. Telangana has got its first independent high court now. Who has sworn in as the first Chief Justice of the Telangana High Court?
Justice Shri Krishna Ayyar
Justice BT Ramamurthi
Justice TBN Radhakrishnan
Justice BN Kumaraswami
Justice P Sathashivam
Solution:
Justice Thottathil Bhaskaran Nair Radhakrishnan was sworn in as the first Chief Justice of the Telangana High Court. The oath to the office was administered to Justice Radhakrishnan by Telangana and Andhra Pradesh Governor ESL Narasimhan at a ceremony held at Raj Bhavan.

Q13. The cabinet has approved the merger of two other banks with Bank of Baroda. These two banks are______.
Dena Bank & Syndicate Bank
Vijaya Bank & UCO Bank
Vijaya Bank & Yes Bank
Dena Bank & United Bank
None of the above option is the right answer
Solution:
The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & Dena Bank with Bank of Baroda. After this merger, Bank of Baroda will become the third biggest public sector bank. The merger will be effective from April 1.

Q14. The Cabinet has approved the restructuring of National Health Agency as _______for better implementation of Pradhan Mantri – Jan Arogya Yojana.
Rastriya AYUSH Mission
National Health Authority
National AYUSH Agency
Health Authority of India
Indian Health Authority
Solution:
The Cabinet has approved the restructuring of National Health Agency as National Health Authority for better implementation of Pradhan Mantri – Jan Arogya Yojana.

Q15. The Cabinet has given its approval and allows inclusion of merchant exporters under a scheme 'IES' for Pre and Post Shipment Rupee Export Credit. What does E stands for in IES?
Exim
Export
Equalisation
Equity
Enquiry
Solution:
In IES, E stands for Equalisation. The CCEA has given its approval to the proposal of the Department of Commerce for including merchant exporters under the Interest Equalisation Scheme (IES) for Pre and Post Shipment Rupee Export Credit by allowing them interest equalisation rate of 3% on such credit for export of products covered under 416 tariff lines identified under the scheme.

               

 

You may also like to Read:

     


Print Friendly and PDF

No comments