Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 9th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 9th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in ________.
Pune
Jalandhar
Lucknow
Dehradun
Amritsar
Solution:
The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in Lovely Professional University, Jalandhar, Punjab. The five-day session was inaugurated by PM Narendra Modi and attended by Union Science & Technology Minister Dr. Harsh Vardhan.

Q2. The theme of 4th edition of the Raisina Dialogue is _________.
A World Reorder: Ending poverty and hunger
Fostering sustainable economic transformation
Protecting our planet, promoting sustainable consumption and tackling climate change
A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes
Strengthening institutions to achieve sustainable development
Solution:
The fourth edition of the Raisina Dialogue has begun in New Delhi. The theme of the Dialogue this year is “A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes”.

Q3. A ministry Introduced 70-Point Grading Index. It is aimed to ______
Assess the quality of Mid-day meal at government schools
Decrease the number of suicides in JNVs
Assess the quality of teachers' training program in schools
Assess the smart city development work progress
Assess the quality of school education
Solution:
The HRD ministry has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.

Q4. According to the Central Statistics Office (CSO), income earned by an average Indian per year doubled in 7 years. What is the income earned by an average Indian in 2018-19?
Rs 1.45 lakh
Rs 96,500
Rs 1.01 lakh
Rs 1.25 lakh
Rs 86,000
Solution:
The income earned by an average Indian doubled in 7 years, from Rs 63,642 per year in 2011-12 to Rs 1.25 lakh in 2018-19, the first advance estimates of national income released by the Central Statistics Office (CSO) show.

Q5. Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister. It is her ______consecutive term as PM.
3rd
4th
5th
2nd
6th
Solution:
Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister for the fourth term. It is her third consecutive term after her victory in the 11th Parliamentary elections.

Q6. Name the Malaysian King who has abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.
Abdul Halim V
M. Muhammad III
Muhammad V
Tengku Muhammad Faiz Petra
Mahathir Mohamad
Solution:
Malaysia’s King Muhammad V abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.

Q7. Who has been appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB)?
Kumar Rajesh Chandra
Kumar Roshan Chandra
Roshan Kumar
Alok Verma
Kumar Saurabh
Solution:
Civil Aviation Security head and senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra was appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB).

Q8. Who has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court?
Alok Asthana
Alok Verma
Rakesh Asthana
M Nageshwar Rao
Pranav Chandra
Solution:
Alok Verma has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court, three months after the government divested him of his powers and sent him on forced leave. Alok Verma and his deputy Rakesh Asthana were both sent on leave in October amid a bitter feud between the CBI’s top two.

Q9. Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at _______.
7.4%
6.9%
7.2%
7.5%
8.1%
Solution:
Releasing the first advance estimates of National Income for 2018-19, Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at 7.2% as compared to the growth rate of 6.7% in 2017-18.

Q10. What is the name of World Bank President who has resigned from the post?
Mariya Gabriel
Gita Gopinath
António Guterres
Kristalina Georgieva
Jim Yong Kim
Solution:
World Bank President, Jim Yong Kim has made the surprise announcement that he is stepping down after six years in the post. His resignation will take effect from 1 February.

Q11. Who won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category?
Rami Malek
Christian Bale
Mahershala Ali
Nick Vallelonga
Brian Currie
Solution:
Rami Malek won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category.

Q12. Who won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category?
Brian Currie
Olivia Colman
Glen Close
Alfonso Cuaron
Rami Malek
Solution:
Alfonso Cuaron (Roma) won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category.

Q13. Who has become the first woman chief economist of International Monetary Fund?
Kristalina Georgieva
Gita Gopinath
Jim Yong Kim
Geeta Gopikrishnan
Smrithi Krishnamurthi
Solution:
Mysore-born Gita Gopinath has joined International Monetary Fund as its chief economist, becoming the first woman to occupy the top IMF post.

Q14. Information & Broadcasting ministry launched the sharing of All India Radio News with private FM broadcasters. Who is the Minister of State (IC) for Information & Broadcasting?
Col. Rajyavardhan Rathore
Dr. Harsh Wardhan
Smriti Irani
Ajay Tamta
Giriraj Singh
Solution:
Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Col. Rajyavardhan Rathore (Retd.) launched the sharing of All India Radio News with private FM broadcasters.

Q15. Which ministry has introduced a 70-Point Grading Index?
Ministry of Home Affairs
Ministry of Drinking Water and Sanitation
Ministry of Finance
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Human Resource Development
Solution:
Ministry of Human Resource Development has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.

               




You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF

No comments