Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 7th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 7th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1.  Who has become the the first person to be declared a fugitive economic offender by the special court hearing cases under the Fugitive Economic Offenders Act (FEOA)?
Nirav Modi
Vijay Mallya
Mehul Chowksi
Lalit Modi
Praduman Burman
Solution:
Vijay Mallya became the first tycoon to be charged under a new anti-fraud law, with a court in Mumbai naming him as an offender under the Fugitive Economic Offenders Act, 2018. According to the new law, a fugitive economic offender is a person against whom an arrest warrant has been issued for his or her involvement in economic offenses involving at least Rs. 100 crore or more and has left India to avoid prosecution.

Q2. Which of the following teams has won the Hopman Cup?
Croatia
U.S.A.
U.K.
Australia
Switzerland
Solution:
Roger Federer has won the Hopman Cup for a record third time after Switzerland beat Germany in a winner-takes-all point.

Q3. The First Ever Braille Day was Observed On ___________.
3rd Jan
4th Jan
8th Jan
11th Jan
15th Jan
Solution:
World Braille Day is celebrated on the January 4th to honour Louis Braille, who is credited for inventing the Braille script.

Q4. Which state has topped the Ease of Doing Business Rankings for Indian states?
Maharashtra
Andhra Pradesh
West Bengal
Delhi
Karnataka
Solution:
Andhra Pradesh has topped the Ease of Doing Business rankings. Maharashtra and Delhi came in second and third place respectively.

Q5. Sultan Muhammad V is/was the King of _______.
Mauritius
Malaysia
Spain
Nepal
UAE
Solution:
Malaysia's 49-year-old Sultan Muhammad V stepped down as the 15th king on Sunday, marking the first time a king has abdicated in the country since it gained independence from Britain in 1957.

Q6. The World Book Fair has recently been started in _________.
Moscow
New Delhi
Mumbai
Bengaluru
London
Solution:
The 27th edition of the New Delhi World Book Fair (NDWBF), which has the UAE‘s third largest emirate Sharjah as its 2019 guest of honour, inaugurated in Pragati Maidan, New Delhi. The Book Fair’s theme is “Books for Readers with Special Needs”.

Q7. Atal Solar Krishi Pump Yojana Has been kickstarted in which state?
M.P.
Maharashtra
U.P.
Uttarakhand
Rajasthan
Solution:
Launched in October 2018, it aims to reduce losses due to non-payment of electricity bills and also promote solar energy.It would provide subsidy of upto 95% on solar agriculture pumpsets.

Q8. Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and_____ Gramin Bank have been merged into a Single Bank.
Jalandhar
Sutluj
Indus
Bhatinda
Suratpur
Solution:
Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutluj Gramin Bank have been merged into a Single Bank.

Q9. What is the Interest rate offered to Kisan Vikas Patra?
7.7
8
8.1
7.6
7.9
Solution:
Interest rates applicable to Public Provident Fund (PPF), Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi were remains unchanged at 8%, 7.7% and 8.5% respectively.

Q10. Who is India’s Chief Economic Advisor?
Arvind Subramanian
C.N.R. Rao
T.S. Krishnamurthi
Krishnamurthy Subramanian
None of these
Solution:
Krishnamurthy Subramanian is India’s Chief Economic Advisor.

Q11. How Much Funds have been allocated by Govt. for developing, 40 Satellite Launch Vehicles in Next 4 Years? (Crore)
10,000
10,900
11,000
5,960
6500
Solution:
Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman Dr K Sivan has said that the Union Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next four years.

Q12. The International Kite Festival has been started in__________.
Vadodara
Ahmedabad
Gandhi Nagar
Surat
Sabarmati
Solution:
The International Kite Festival has been started in Ahmedabad.

Q13. IMD has issued a _____Alert as Cyclone Pabuk Inches closer to Andaman Islands.
Yellow
Orange
Red
Black
Pink
Solution:
IMD has issued a orange Alert as Cyclone Pabuk Inches closer to Andaman Islands.

Q14. The AFC Asian Cup is taking place in ______.
New Delhi
Hyderabad
Abu Dhabi
Muscat
Sharjah
Solution:
The AFC Asian Cup is taking place in Abu Dhabi.

Q15. Who is the Head of the High-Level Committee for implementation of Clause VI of Assam Accord?
MP Bezbarauah
T.N. Rao
Venkatesh Pillai
Lovish Pal
Srikant Tirke
Solution:
MP Bezbarauah is the Head of the High-Level Committee for implementation of Clause VI of Assam Accord.

               




You may also like to Read:
     


Print Friendly and PDF

No comments