English Language Quiz for NIACL AO Prelims Exam - 5th January 2019


Dear Aspirants, 


English Quiz For NIACL AO Prelims 


NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Exam.






Directions (1-5)- Read the following passage and answer the questions as directed. 

Girl Education in India is largely essential for the growth of the nation because girls can do most of the things better than the boys. Nowadays girl education is necessary and is also compulsory because girls are the future of the country. In India, girl’s education is necessary as to develop socially and economically. Educated women yield a positive impact on Indian society through their contribution in professional fields like – medical, defense services, science and technology. They do good business and are also well-versed in handling their home and office. An improved economy and society are the outcome of girl’s education. Educated women can also help in controlling the population of the country by marrying at the right or later age in comparison (A) ----------------------------.

Women education in early Indian society was quite good but in the middle age, it was not because of numerous limitations towards women. However, again it is getting improved and better day by day as people in India have understood the fact that without the growth and development of women, the growth of the country is not possible. It is very true that equivalent expansion of both sexes will boost the economic and social growth in every area of the country.

Q1. In which of the following fields can women efficiently contribute as mentioned above in the passage?
medical
science and technology
defense services
None of the above
All of the above
Solution:
According to paragraph 1 of the above given passage all of the following option a,b and c are correct.

Q2. Without which important factor growth of a nation is not possible?
Development and growth of women
Growth and development of men
Education of senior citizen
All of the above
None of the above
Solution:
Refer paragraph 2 of the above given passage.

Q3. What should come in place of A marked in BOLD in the above passage?
to the unhealthy women
to the uneducated women
to the illiterate women
to the cautious women
None of the above
Solution:
‘to the uneducated women’ is correct here, as contextually the comparison is being done to the educated women.

Q4. Which is OPPOSITE to the word EQUIVALENT marked in BOLD in the above passage?
real
benevolent
similar
different
equal
Solution:
Equivalent means equal or similar. Therefore, different is the correct option here.

Q5. Which is SIMILAR to the word COMPULSORY marked in BOLD in the above passage?
benefactor
patronage
actual
necessary
factual
Solution:
Compulsory means something that has to be done. Therefore, necessary means the same and is the correct option.

Directions (6-10): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank. Choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q6. Education helps a girl become ------------------------------------ while she knows her rights and women empowerment which helps her to fight against the problem of gender inequality.
financially dependent
economical and independence
financial stable
economically independent
None of these
Solution:
‘Economically independent’ is grammatically and contextually correct here.

Q7. Population density is a parameter ---------------------------- population figure of a place by its area.
derived by dividing the
segregated by without the
multiplied for adding the
subtracting then multiplying into
None of these
Solution:
’Derived by dividing the’ is grammatically and contextually correct here.

Q8. ----------------------------------------- to commit suicide are required to be paid attention immediately, as the farmers toil tirelessly to produce grain for us without which we can’t survive.
The issues of compelling all farmers to
The issues compelling any farmers off
The issue compel an farming to
The issues compelling the farmers
None of these
Solution:
‘The issues compelling the farmers ’ is grammatically and contextually correct here.

Q9. It is due to the liberalization and globalization that the import of food grains at cheaper prices has already begun and on the other side, farmers in our country ---------------------------- their ready crops right in the fields.
will forced to burn
are forced to burn
was forcing to burn
is forcing to burning
None of these
Solution:
‘Are forced to burn’ is grammatically and contextually correct here.

Q10. For an agricultural country like India, farmers’ suicide is an extremely worrying situation and it certainly is a national -------------------------------------- immediate solution.
problem which demands
problems are demanding
problem who demand
problem worth demand
None of these
Solution:
‘Problem which demands’ is grammatically and contextually correct here.

Directions (11-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q11. In India, natural calamities such as floods, droughts, cyclones and earthquakes have caused ----------------- damage and disruption.
disaster
opulent
widespread
eloquent
hilarious
Solution:
‘Widespread’ means something taking place in a vast form.

Q12. There is an urgent need to focus our attention on natural disasters that are --------------- place in the world due to damage to the environment.
taking
going
happen
waking
happening
Solution:
‘Taking’ is grammatically and contextually correct here.

Q13. There is increasing consciousness across the world about the environment in the wake of natural calamities, but it is not making any ---------------------- on the actual ground.
serious
agriculture
displacement
difference
spiritual
Solution:
‘Difference’ is grammatically and contextually correct here.

Q14. Environmental ---------------------------- should be at the center of all development projects.
considerations
damage
seriousness
concerning
taking
Solution:
‘Considerations’ is grammatically and contextually correct here.

Q15. Despite tremendous scientific and technological -----------------------------, we do not exactly know when and where a particular disaster will strike.
increasing
advancements
decreasing
wanted
fluctuating
Solution:
‘Advancements’ is grammatically and contextually correct here.

               




 You May also like to Read:

         


Print Friendly and PDF



No comments