Sentence Completion for IBPS Clerk Mains: 3rd January 2019

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here

               




Directions (1-10): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. A regulatory filing to the stock exchanges by Punjab National Bank ---------------------------- Rs. 11,500-crore fraud.

has blown the lid off a
had blowing off the lid
had blowing off the lid of
had been blowing off a lid made in
had blown the lid of a
Solution:
‘has blown the lid off a’ is correct here both grammatically and contextually here. When we remove something we use ‘off’.

Q2. It is a great misfortune that an internal rift ------------------------ towards a full-blown crisis.
has moved obdurate
has moved relentless
has moved inexorably
has moved mercifully
has moved vague
Solution:
‘has moved inexorably’ is the correct option here. Inexorably: in a way that is impossible to stop or prevent.
Obdurate: stubbornly refusing to change one's opinion or course of action.
Vague: of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.

Q3. The press conference held by four senior judges of the Supreme Court --------------------------dissension in the top echelons of the judiciary.
has revealed an unwilling way tired of
has exposed an unprecedented level of
has mended his way of
has dismissed the army of soldiers
has revealed an unapologetic rule of
Solution:
‘has exposed an unprecedented level of’ is the correct option here. Unprecedented: never done or known before.

Q4. By upholding the approach of the Cauvery Water Dispute Tribunal and slightly modifying its award, the Supreme Court has boosted the prospects of a viable water-sharing---------------------------------------.
arranging the States
arrangement among the riparian States.
arrangement between the grow States.
arrangement among the coastal State
Both (b) and (d)
Solution:
‘arrangement among the riparian states’ is grammatically and contextually correct. Riparian means situated on the banks of a river.

Q5. Resolving an inter-State water dispute -------------------------------genuine demands and interests of each State and coming up with a pragmatic sharing arrangement.
were mainly for balance the compete
is mainly about guiding the competing
was mainly about balance the competing
is mainly about balancing the competing
None of the above
Solution:
‘is mainly about balancing the competing’ is grammatically and contextually correct here.

Q6. A Chinese space probe ------------------------ to land on the dark side of the moon for the first time.
is moving into position
is landing in place of
is spacing itself to space
is guiding into position
is moving into air
Solution:
‘is moving into position’ is correct here. We will use ‘into’ as the probe is completely moving to a different position.

Q7. The moon is tidally locked to Earth, ------------------------- that it orbits our planet, so the far side is never visible from Earth.
revolve at the same rate
rotate at the same rate
moving at the different rate
rotating at different rates
rotating at the same rate
Solution:
‘rotating at the same rate’ is correct here. Since the moon is tidally locked to the earth, it rotates at the same rate as the earth.

Q8. Rare cell populations such as circulating tumour cells ---------------------- process of cancer metastasis.
will shed intensive rays on
could shed light about
could shed rays on
can shed light on
is going to send some light to
Solution:
‘can shed light on’ is correct here. We will use ‘can’ and not ‘could’ as the sentence is in present tense.

Q9. Much like finding a needle in a haystack, identifying rare cells from a dataset comprising millions of cells --------------------------------.
can be hugely daunting
can be very tired
will be tired
can be exhausted
can be hugely irritated
Solution:
‘can be hugely daunting’ is grammatically and contextually correct here. Daunting means making you feel slightly frightened or worried about your ability to achieve something

Q10. Most farmers do not wear any protective gear --------------------------------, which often leads to pesticide exposure and toxicity.
while paying for chemicals in fields
while looking back
while selling for chemicals in fields
while singing in fields
while spraying chemical in fields
Solution:
‘while spraying chemicals in fields’ is correct here.

Directions (11-15): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence or part of sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate/coherent way. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q11. Many doctors flatly refused to believe Joseph when he announced that he had found a preventive against smallpox. They declared vaccination to be a dangerous practice. ----------------------------------------------------------------------------.The Latin word for cow is ‘vacca’ and it is the root from which the word vaccination was formed. Some of the ‘vacca’ used by Joseph were not pure and some harms were done but when supplies of pure vaccine were available, the practice of vaccinating spread all over England and from England to other countries. We hardly hear of outbreaks of smallpox now.

But the dread of the disease was so much that vaccination was not so good
But the horror of smallpox was instilled in everyone’s heart and they ate cow.
But the dread of smallpox was in everybody’s heart and people flocked to Joseph to be vaccinated.
But joseph was not wealthy and a trustworthy person and was also associated in various unorthodox practices.
None of these
Solution:
Option (c) is correct here. It contextually and grammatically fits the paragraph. ‘But the dread of smallpox was in everybody’s heart and people flocked to Joseph to be vaccinated’

Q12. Young seekers after peace know that only equal trust shown to all the people of the earth and not just to a few of them, can lead to the healing of the wounds that tear them apart and so it is essential never to humiliate the members of a nation whose leaders have committed inhuman acts. Essential also is boundless concern for so many men and women who today, as exiles or immigrants, live on foreign soil. -----------------------------------------------------------.
It is good to be patriotic, but not good to demean someone else’s patriotism.
If we live to make foreigners happy, we will be happy on our soil.
The world will be a better place.
If every home was open to somebody of foreign origin, the racial problem would be partially solved.
None of these
Solution:
Option (d) is contextually and grammatically correctly here. ‘If every home was open to somebody of foreign origin, the racial problem would be partially solved.’

Q13. The world is very full of people-appallingly-full, it has never been so full before, and they are all tumbling over each other. --------------------------------------------------------------------------. Well, what is one to do? There are two solutions. One of them is the Nazi solution. If you don’t like people, kill them, banish them, and segregate them. The other way is much less thrilling, but it is on the whole the way of the democracies, and I prefer it. If you don’t like people, put up with them as well as you can. Don’t try to love them; you can’t, you’ll only strain yourself. But try to tolerate them.
Most of these people one doesn’t know and some of them one doesn’t like.
Most of them one doesn’t like to celebrate festivals and the rest one doesn’t like to click pictures with.
Most of them one doesn’t like to hang out with.
Most of them one doesn’t like to know and the rest of them one doesn’t like to have lunch with.
None of these
Solution:
Option (a) is contextually and grammatically correctly here. ‘Most of these people one doesn’t know and some of them one doesn’t like.’

Q14. As civilization proceeds in the direction of technology, it passes the points of supplying all the basic essentials of life, food, shelter, cloth, and warmth. Then we are faced with a choice between using technology to provide and fulfil needs which have been regarded as unnecessary or, on the other hand, using technology to reduce the number of hours of work which a man must do in order to earn a given standard of living. In other words, -------------------------------------------------.
we either raise our standard of living above that necessary for discord and disregard or we leave it at this level and work shorter hours.
we either raise our standard of living above that necessary for comfort and happiness or we leave it at this level and trouble others.
we either raise our standard of living above that necessary for comfort and happiness or we leave it at this level and work shorter hours.
we either raise our standard of living above that necessary for comfort and happiness or we quit our jobs.
None of these
Solution:
Option (c) is contextually and grammatically correctly here. ‘we either raise our standard of living above that necessary for comfort and happiness or we leave it at this level and work shorter hours.’

Q15. Now-a-days we are amused by professionals. Why listen to your friends singing when you can hear the great singers of the world on the gramophone or the radio? Why read even a detective story if you can see one at the cinema, and why play football with players who are not very good when you can go, by train or car, to see some of the best players in your country playing an important match or if you have a television set, -------------------------------------------------------------------------------------.
just sit comfortably at home and watch the same without the trouble of going outside.
just study at home and don’t go for regular tution classes.
just eat popcorn and relax.
just sit comfortably at home and meditate in peace.
None of these
Solution:
Option (a) is contextually and grammatically correctly here.’ just sit comfortably at home and watch the same without the trouble of going outside.’

               




  
    

Print Friendly and PDF

No comments