English Quiz for NIACL AO Prelims Exam- 24th January 2019

Dear Aspirants,




English Quiz For NIACL AO Prelims 

NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO 2018-19.

Watch Video Solution Here!!!







Directions (1-5) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 

Traffic jam occurs when movement of vehicles is hampered at a particular place for some reasons over a certain period of time. If the number of vehicles plying on a street or road is increased than the maximum capacity it is build to sustain, it results in traffic jams. Traffic jam or traffic congestion is an everyday affair in big cities. It is the result of growing population and the increase in use of personal, public as well as commercial transport vehicles.

The congestion mostly occurs on the main roads during peak hours when people (A) to work or on their way back home. But there is no fix time and an unprecedented surge in the number of vehicles on roads have made traffic jams anytime affair. The Industrial development in the recent years has only aided to the problem of traffic jam by increasing number of on road transport vehicles.

The loss of the valuable time caused by the traffic jams is not at all good for a Nation’s economical growth. In addition, it results in more wastage of fuel by stationary vehicles only contributing more to the environmental pollution. There is also an increased possibility for road mishaps as the vehicles need to stand or move in close proximity to each other and also because of aggressive driving by frustrated drivers. Overall, the time wasted in traffic jams also leads to the economic loss of the country. Various measures need to be taken to control -------------------(B) and further develop the public transport system. People should follow the traffic rules and use public transport when possible.

Q1. What is the main reason for traffic congestion according to the passage?
growing population
increase in use of personal, public and commercial transport vehicles.
increase in the use of biogas
Only (a) and (b)
All (a), (b) and (c)
Solution:
Only (a) and (b) are the correct options here. Refer paragraph 1 of the passage.

Q2. What should come in place on A given in BOLD to make the sentence in the passage grammatically and contextually meaningful?
commute
learn
went
attract
carnage
Solution:
‘Commute’ is the correct option here. ‘Commute’ means travel some distance between one's home and place of work on a regular basis

Q3. Which of the following options given below should fill the blank (B), to make the sentence in the passage contextually and grammatically meaningful?
the growth in carbon emission
the nomadic way of living
the trafficking congestion
the traffic congestion
None of the above
Solution:
‘The traffic suggestion’ is the correct option here.

Q4. Which of the following is SIMILAR to the word surge given in BOLD?
decrease
swell
decline
deplete
differ
Solution:
‘Swell’ is the most similar to ‘surge’. ’Surge’ means increase suddenly and powerfully.

Q5. Which of the following is OPPOSITE to the word mishaps given in BOLD?
disaster
calamity
boon
accident
tsunami
Solution:
‘Boon’ is the most opposite to ‘mishaps’. ’Boon’ means a thing that is helpful or beneficial.

Directions (6-10): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination or none of them connects, mark (e), i.e. “None of the above” as your answer. 

Q6. 

B-D
A-E and C-D
B-F
A-E
None of the above
Solution:
B-F is the correct option here.

Q7. 

A-E
B-D
C-D
B-F and A-E
None of the above
Solution:
B-F and A-E are the correct options here.

Q8. 

C-E
A-F
A-F, C-E and B-D
C-D
None of the above
Solution:
A-F, C-E and B-D are the correct arrangements here.

Q9. 

A-F
A-F and C-E
B-D
C-E
None of the above
Solution:
None of the above arrangements is correct

Q10. 

B-F and C-D
A-E
A-D
B-E
None of the above
Solution:
B-F and C-D are correct.

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences 

Q11. Sometimes students ---------------------------- finding the tone of a story because it is hard for them to understand the writer’s thoughts.
having a difficult time
had a difficult time
have a difficult time
have a difficulty time
None of the above
Solution:
Option (c) is grammatically and contextually correct.

Q12. A country without toleration for dissidence -------------------------------- tyrannical rule where everyone must follow the same ideals.
is nothing more than a
is not many than a
is nothing more than an
was nothing more than an
None of the above
Solution:
Option (a) is grammatically and contextually correct.

Q13. The surgery is urgent as the patient ------------------------ through the night without it.
will not living
will not live
would not living
would was not live
None of the above
Solution:
Option (b) is grammatically and contextually correct. ‘Will not live’ is correct, as the sentence is in future tense.

Q14. I am no good when it comes to answering a riddle, as they are always ------------------------------ and I prefer things to be said simply.
worded so intricated
wording so intricately
word so intricately
worded so intricately
None of the above
Solution:
Option (d) is grammatically and contextually correct.

Q15. When everyone was invited to play basketball, Derrick decided to wait on the sidelines and cheer for his friends ---------------------------------.
instead off play
instead of playing
instead off playing
instead of played
None of the above
Solution:
Option (b) is grammatically and contextually correct. With ‘instead’ we use ‘of’ in standard English.

               






You May also like to Read:
   

Print Friendly and PDF




No comments